Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 30.10.2015 12.16

Älä kärsi turhaan - heikentynyttä kuuloa voidaan korjata

Avainsanat:

Tyksin marraskuun yleisöluennolla torstaina 5.11. klo 18–20 ollaan kuulolla kuuloon ja korvaperäiseen huimaukseen liittyvistä asioista. Tyksin korva-, nenä- ja kurkkutautien asiantuntijat kertovat kuulon tutkimisesta ja kuulovammoista, välikorvan vikojen leikkaushoidosta, sisäkorvaistutteesta ja korvaperäisestä huimauksesta.

Ohjelma:

Puheenjohtaja ylilääkäri Jaakko Pulkkinen.

18.00–18.05 Tervetuloa! Jaakko Pulkkinen

18.05–18.25 Kuulon tutkiminen ja kuulovammat. LL, erikoislääkäri Jussi Sarin

18.25–18.50 Vika välikorvassa – voiko kuulovian korjata leikkaamalla? Ylilääkäri Jaakko Pulkkinen

18.50–19.15 Sähköä sisäkorvaan – sisäkorvaistute. Osastonylilääkäri Jaakko Salonen

19.15–19.40 Korvaperäinen huimaus. Erikoislääkäri, LT Lotta Haavisto

19.40–20.00 Keskustelu

LL, erikoislääkäri Jussi Sarin kertoo kuuloaistimuksesta ja kuulon tutkimuksesta: "Ääni on tavanomaisesti ilmassa etenevää värähtelyliikettä. Ääni aiheuttaa tärykalvon ja kuuloluiden liikkeen ja tämän myötä energian pääsyn sisäkorvan kuulosoluille. Kuulosoluilta ääni siirtyy lopulta kuulohermoa pitkin aivoihin ja syntyy kuuloaistimus." 

Kuuloa tutkitaan erilaisilla ääni- ja puhetesteillä. Kuulon heikentymiseen on useita mahdollisia syitä. Kuulon heikennyttyä apua voi saada järjestämällä kuunteluolosuhteet mahdollisimman rauhallisiksi ja pyytämällä keskustelukumppania puhumaan selkeästi ja riittävällä äänellä. Merkittävässä kuulonalenemassa kuulokojekuntoutus tulee usein kyseeseen."

Ylilääkäri Jaakko Pulkkisen aiheena on kuulovikojen leikkaushoito: "Suurin osa kuulovioista on sisäkorvaperäisiä (aistimiskuulovika) eikä leikkaushoito ole tällöin mahdollinen.

Osa kuulovioista on kuitenkin ns. johtumistyyppisiä eli välikorvan mekaniikassa on jäykkyyttä tai puutoksia. Osassa näistä tapauksista kuulonparannusleikkauksella saadaan kuulo palautettua lähes normaaliksi ja useimmissa ainakin paremmaksi. Tyypillisiä tällaisia tautitiloja ovat esimerkiksi tulehduksen jälkitila, tärykalvon reikä tai otoskleroosi.

Leikkaukseen liittyy aina riskejä: korvaleikkauksissa kuuroutuminen on aina mahdollinen leikkauksen komplikaatio. Tämän vuoksi leikkaushoito arvioidaan aina yksilöllisesti eikä aivan vaatimatonta kuulonlaskua lähdetä koskaan leikkaamaan.

Korvan kuvantamistutkimuksilla pyritään ennen leikkausta selvittämään mikä kuulovian aiheuttaa, mutta lopullinen varmuus saadaan usein vasta leikkaustilanteessa."

LT, erikoislääkäri Lotta Haaviston aiheena on korvaperäinen huimaus: "Sisäkorvassa sijaitsevan tasapainoelimen toimintaan voi tulla erilaisia häiriötilanteita. Tällainen korvaperäinen huimaus voi tuntua pelottavalta, koska se alkaa usein nopeasti ja on voimakasta. Korvasta johtuva huimaus ei kuitenkaan yleensä ole vaarallista. Huimauksen tutkimuksessa tärkeintä on taustatietojen ja oireiden selvittely sekä lääkärin suorittama tutkimus. Kuvaukset ja muut koneelliset tutkimukset ovat toissijaisia. "

– Yliopistosairaalassa paitsi hoidetaan potilaita, myös tutkitaan sairauksien toteamista ja hoitojen kehittämistä. Hyvin suosituksi osoittautuneessa yleisöluentosarjassamme kerromme näistä tutkimuksista ja nykypäivän hoidoista. Luentoja voi Turun lisäksi seurata videoyhteydellä myös Tyksin erityisvastuualueen keskussairaaloissa, Satakunnan keskussairaalassa Porissa ja Vaasan keskussairaalassa, kertoo tutkimusylilääkäri Päivi Rautava.

Yleisöluennot ovat kaikille avoimia ja maksuttomia.

Luennot pidetään Risto Lahesmaa - ja Johan Haartman -saleissa Tyksin T-sairaalassa. Sisäänkäynti on T-sairaalan pääsisäänkäynnin kautta (Hämeentie 11, Turku). Sairaalan edessä on parkkipaikkoja, mutta aivan sairaalan eteen Hämeentielle pääsee mm. useilla Kauppatorilta lähtevillä busseilla.

Tervetuloa!