Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 4.4.2019 13.16

Kevään viimeisellä yleisöluennolla kuullaan syöpien oireista

Avainsanat:

Syövät ovat pelättyjä sairauksia, vaikka useiden syöpien hoito onkin kehittynyt paljon viime vuosina. Osa syövistä voidaan hoitaa hyvin ja jopa parantaa. Hoito onnistuu sitä paremmin, mitä aikaisemmassa vaiheessa tilannetta päästään hoitamaan. Yleisöluennolla Läntinen syöpäkeskus (FICAN West) esittäytyy ja paikalliset syöpäyhdistykset jakavat tietoa toiminnastaan Turussa, Porissa ja Vaasassa. 

Läntinen syöpäkeskus (FICAN West) kehittää ja yhtenäistää syövän hoitoa ja tutkimusta Länsirannikon eli Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Vaasan sairaanhoitopiirien alueella. 

Tyks ja Läntinen syöpäkeskus järjestävät yhdessä kevään viimeisen yleisöluentotilaisuuden, jota on mahdollista seurata etänä Porissa ja Vaasassa. Luentojen yhteydessä Lounais-Suomen, Satakunnan ja Pohjanmaan syöpäyhdistykset esittelevät toimintaansa. 

Suurennuslasi sanomalehden päällä.

Syövän leviämismekanismeista kertoo Johanna Ivaska, joka on Turun yliopiston molekulaarisen solubiologian professori. Hän työskentelee Turun yliopiston ja Åbo Akademin yhteisessä Biotekniikan keskuksessa ja tutkii syövän etäpesäkkeiden syntymiseen liittyviä muutoksia soluissa. Hän on myös Suomen Akatemian akatemiaprofessori kaudella vv. 2015–2019.  

Johanna Ivaska

Kuvassa Johanna Ivaska.

Suomen kolmanneksi yleisin syöpä

Suomen kolmanneksi yleisimmistä syövistä eturauhassyövän ja rintasyövän jälkeen kertoo vatsatoimialueen toimialuejohtaja, dosentti Arto Rantala. Suolistosyöpiä ovat muun muassa paksusuolen syöpä ja peräsuolen syöpä. Ne kehittyvät, kun suolen kudoksen terveet solut muuttuvat pahanlaatuisiksi. Suomessa todetaan vuosittain yli 3000 uutta suolistosyöpää. Niiden ilmaantuvuus on nousussa. Kaksi kolmannesta suolistosyövistä todetaan yli 65-vuotiailla.

Suolistosyöpä on varhaisvaiheessa lähes oireeton. Tyypillisiä oireita ovat suolen toiminnan muutokset, ripuli tai ummetus uusina oireina tai vaihdellen sekä tunne, ettei suoli tyhjene kunnolla. Myös suolitukoksia ilmenee. Kasvain vuotaa herkästi verta, joten verenvuoto on aina syy hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Verisyövien uudet hoidot

Hematologiset eli verisyövät, kuten leukemia, eivät varhaisvaiheessa anna juurikaan oireita. Leukemioille on ominaista valkosolujen liikatuotanto ja epäkypsien valkosolumuotojen esiintyminen veressä. Leukemian kaksi päätyyppiä ovat luuydin- eli myelooinen leukemia ja imusolu- eli lymfaattinen leukemia. Verisyövistä ja niiden uusista hoidoista kertoo vastuualuejohtaja, ylilääkäri Maija Itälä-Remes.

Melanooma – hyväennusteinen syöpätauti

Ihomelanooma on ihon pigmenttisolujen eli melanosyyttien syöpä. Vuosittain Suomessa todetaan noin 1400 uutta ihomelanoomatapausta. Melanooman riskiä lisääviä tekijöitä ovat aiemmin sairastettu melanooma, runsasluomisuus, melanooma lähisuvussa (vanhemmilla, sisaruksilla tai lapsilla), vaalea ja herkästi palava ihotyyppi, runsas aurinkoaltistus sekä toistuva ihon palaminen auringossa erityisesti lapsuudessa ja nuoruudessa.

– Melanooma on yleensä hyväennusteinen syöpätauti. Levinneitä melanoomia on vähän ja perushoitona on leikkaus. Uudet hoidot ovat parantaneet levinneenkin taudin ennustetta. Melanooman ennuste on sitä parempi, mitä varhaisemmassa vaiheessa se diagnosoidaan ja hoidetaan. Osa melanoomista kehittyy niin, että olemassa oleva luomi muuttuu, sanoo Läntisen syöpäkeskuksen johtaja, dosentti Pia Vihinen ja kertoo, milloin luomista on syytä olla huolissaan.

Videoyhteys Poriin ja Vaasaan

Yleisöluennot ovat tärkeä tapa lisätä alueen väestön tietämystä terveyteen liittyvistä asioista.

– Yliopistosairaalassa paitsi hoidetaan potilaita, myös tutkitaan sairauksien ehkäisyä, toteamista ja hoitojen kehittämistä. Yleisöluentosarjassamme kerromme näistä tutkimuksista ja nykypäivän hoidoista. Huhtikuun luentoa voi Turun lisäksi seurata videoyhteydellä myös Porissa ja Vaasassa ja myöhemmin Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin nettisivuilla, kertoo tutkimusylilääkäri Päivi Rautava.

Yleisöluennot ovat maksuttomia. Luennot pidetään Turussa T-sairaalan Johan Haartman -salissa ja tarvittaessa myös Risto Lahesmaa -salissa. Sisäänkäynti on pääsisäänkäynnin kautta Hämeentien puolelta. Sairaalan edessä on parkkipaikkoja, mutta aivan sairaalan eteen Hämeentielle pääsee useilla Kauppatorilta lähtevillä busseilla.

Vaasassa luentoja voi seurata Vaasan keskussairaalan Merihanhi-auditoriossa (Hietalahdenkatu 2-4). Vaasassa tilaisuus alkaa jo klo 17, jolloin kerrotaan Läntisen syöpäkeskuksen toiminnasta ja Pohjanmaan syöpäyhdistys esittäytyy.

Porissa luentoja voi seurata Satakunnan keskussairaalan N2-auditoriossa.

Yleisöluentoja voi katsoa noin viikko tilaisuuden jälkeen sairaanhoitopiirin netistä osoitteesta www.vsshp.fi

Tervetuloa!

 

Teksti: Tuula Vainikainen

Kuva: Pixabay ja Pasi Leino