Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 2.2.2015 12.16

Mielenterveystalo.fi -nettipalvelu laajeni Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueelle

Avainsanat:

"Mikä mua vaivaa?" – luotettavaa tietoa mielenterveysasioista nyt myös internetistä

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella toimivat mielenterveys- ja päihdehoitopalvelut löytyvät nyt myös internetistä.  Kaksikielisen Mielenterveystalo.fi-nettipalvelun osoitteet ovat www.mielenterveystalo.fi ja  www.psykporten.fi

 

Mielenterveystalo-sivuston etusivu. 

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) psykiatrian ja tietohallinnon sekä VSSHP:n psykiatrian tulosalueen yhdessä tuottamassa nettipalvelussa on ajantasaista tietoa aikuisten ja nuorten mielenterveysongelmista sekä niihin tukea ja hoitoa tarjoavista alueellisista ja valtakunnallisista palveluista.

Saman osoitteen kautta voi kirjautua myös nettiterapiaohjelmiin, joihin tarvitaan asianmukainen lähete esimerkiksi terveyskeskuslääkäriltä.

Luotettavasti alueellisiin palveluihin

– Useimmat ihmiset ovat tottuneita internetin käyttäjiä ja netissä on paljon mielenterveysasioihin ja -palveluihin liittyvää tietoa. Tietoa ei kuitenkaan aina löydy helposti, eikä se ole aina edes luotettavaa, toteaa Mielenterveystalo-hankkeen projektipäällikkö Marko Muukka HUS-Tietohallinnosta.

– Jopa mielenterveysammattilaisen on joskus vaikea hahmottaa, mitä muita terveys- tai tukipalveluiden tuottajia alueella toimii. Kansalaisen tai hänen läheisensä voi olla vaikea tietää, mistä lähteä hakemaan apua mielenterveysongelmiin ja mitä kaikkea on tarjolla.

Mielenterveystalo.fi-nettipalvelun tiedonhakupalveluihin (Mielenterveystalon aikuisten ja nuorten osiot) ei tarvitse kirjautua, vaan tietoa voi hakea täysin nimettömänä. Nettipalvelun toivotaan myös auttavan vaikeiden mielenterveydenhäiriöiden ennaltaehkäisyssä. Ennaltaehkäisyn tueksi palvelusta löytyy muun muassa itsehoito-oppaita ja -ohjelmia, kuten esimerkiksi Juomisen hallinnan opas ja Irti ahminnasta. Juuri äskettäin palvelussa julkaistiin Masennuksen omahoito-ohjelma.

Oirenavigaattori opastaa

Sekä aikuisten että nuorten sivustoissa on paljon erilaisia palveluita, joista keskeisin on ns. oirenavigaatioon perustuva tiedon ja palvelupaikkojen haku. Muukan mukaan oirenavigaattori on suunnattu ensisijaisesti sellaisille kansalaisille, jotka eivät ole vielä hoidon piirissä.

– Myös ne nuoret ja aikuiset, jotka kärsivät jonkinlaisista tyypillisimmistä mielenterveysoireista tai -ongelmista ja miettivät mistä ongelmaan voisi saada apua, löytävät helposti sivuilta apua. Ohjelma opastaa käyttäjää, antaa tietoa arvion pohjaksi ja ohjaa lopuksi sopivan tiedon tai mahdollisten palveluiden äärelle. Palvelu on toki hyödyllinen ja kiinnostava myös jo hoitosuhteessa oleville, ammattihenkilöille sekä muille mielenterveysasioista kiinnostuneille kuten omaisille.

– Sivuilla liikkumalla saa helpolla ja asiakasystävällisellä tavalla uutta näkökulmaa ja tietoa mielenterveysasioista. Palvelun sisällöissä on tuotu esille myös voimavaralähtöisyyttä. Sisältöjen esitystapaan on kiinnitetty huomiota mm. havainnollistavien videoiden muodossa.

Mielenterveystalo.fi on täydentyvä ja kehittyvä palvelu, johon mm. kunnat, seurakunnat ja yhdistykset voivat ilmoittaa omia mielenterveyspalvelujaan.

– Varsinais-Suomesta löytyi yhteensä noin  570 nuorten ja aikuisten mielenterveys- ja päihdehoitopalvelua, mikä on muihin jo projektissa mukana oleviin sairaanhoitopiireihin verrattuna melko paljon.  Monipuoliseen palvelutarjontaan on nyt helppo tutustua vaikka kuntakohtaisesti, toteaa palvelutiedot keräännyt Varsinais-Suomen aluekoordinaattori ja projektipäällikkö Olli Oranta.

Ruotsinkieliseen Mielenterveystalo.fi-nettipalveluun tulevat Varsinais-Suomen hoitopaikkojen tiedot ovat parhaillaan käännettävinä ja ne julkaistaan viimeistään maaliskuussa.

Mielenterveystalo.fi laajenee vauhdilla

HUS on saanut valtionvarainministeriön Sähköisen asioinnin ja demokratian vauhdittaminen ohjelmalta (SADe) rahoitusta Mielenterveystalo.fi-nettipalvelun laajempaan levittämiseen kuudentoista sairaanhoitopiirin alueelle vuosille 2013–2015. Sen jälkeen palvelu kattaa käytännössä koko Suomen.

Tietoja ja palvelupaikkoja lisätään, päivitetään ja täydennetään tarpeen mukaan. Varsinais-Suomen tietojen ylläpidosta vastaa  Olli Oranta.

 

 

THL:n toimeenpanema sosiaali- ja terveysalan palvelukokonaisuus on osa valtiovarainministeriön koordinoimaa Sähköisen asioinnin ja demokratian vauhdittamisohjelmaa (SADe-ohjelma), joka tuo sähköisen asioinnin palvelut kansalaisten sekä viranomaisten ulottuville; http://www.vm.fi/sade