Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 16.3.2017 12.16

Nuorten tyttöjen kuukautiskipuja ei saa vähätellä

Avainsanat:

Ensi viikolla vietetään endometrioosiviikkoa Endometrioosiviikko 20.-26.3.2017

Kuukautiskipu on yleinen oire nuorilla naisilla. Oireiden hoito nuorilla on usein riittämätöntä, koska teini-ikäiset eivät hae apua oireisiinsa. Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks) Naistenklinikalla työskentelevä erikoislääkäri Pia Suvitie on tutkinut nuorten naisten kuukautis- ja vatsakipuoireita. Myös endometrioosi alkaa oireilla useimmilla potilailla jo teini-iässä.

Noin 70 prosentilla suomalaisista teinitytöistä on kuukautiskipuja. Nuoren tytön kuukautiskipu mielletään herkästi normaaliksi ilmiöksi ja oireenmukainen hoito on usein riittämätöntä. Erityisesti vaikeat kuukautiskivut heikentävät merkittävästi tyttöjen elämänlaatua. Ne häiritsevät koulunkäyntiä, unen laatua, sosiaalista elämää ja seksuaalisuutta.

Erikoislääkäri Pia Suvitie huomasi omassa tutkimuksessaan, että nuorten kuukautiskipu on aliarvioitu ja huonosti hoidettu oire. Kipuihin tehoaa hyvin tulehduskipulääke, jos se aloitetaan ajoissa ja riittävällä annoksella. Tarvittaessa hoitoa voidaan tehostaa aloittamalla esimerkiksi yhdistelmäehkäisy.  Kovien kipujen vuoksi on syytä kääntyä erikoislääkärin puoleen. Tavallisin vaikeita kuukautiskipuja aiheuttava sairaus on endometrioosi.

Maailmanlaajuisesti on kuitenkin ongelmana taudin riittämätön tunnistaminen, ja osin siksi viive oireiden alusta diagnoosiin on keskimäärin 7 vuotta.  Potilailla, joiden oireet alkavat jo teini-iässä, viive diagnoosiin on usein vieläkin pidempi. Huonosti hoidetulla nuoren kuukautiskivulla tai vuosia hoitamattomana oireilevalla endometrioosilla voi olla kauaskantoisia seurauksia.

Viikko nostaa aiheen esille

Ensi viikolla 20.–26.3.2017 vietetään maailmanlaajuisesti endometrioosiviikkoa. Esimerkiksi Iso-Britanniassa viikon nimi on "Endometriosis Awareness week", joka kuvastaa hyvin globaalia ongelmaa.  Terveydenhuollon ammattilaiset, naiset ja teinitytöt eivät ole riittävän tietoisia tämän usein teini-iässä alkavan sairauden oireista. Sama koskee myös Suomea.

– Henkilökohtaisesti toivoisin, että tulevaisuudessa kouluterveydenhuollossa endometrioositietoa jaettaisiin systemaattisesti ja nuorten naisten oireita voitaisiin mahdollisesti myös seuloa. On todettu, että nuoret hakevat huonosti apua kipuoireisiinsa, joten kouluterveydenhuollon pitäisi ottaa aktiivisempi rooli nuorten tyttöjen auttamisessa, Suvitie sanoo.

Suomessa Endometrioosiyhdistys on aktiivisesti Endometrioosiviikon toiminnassa mukana. Maanantaina 20.3.17 julkistetaan erityisesti nuorille suunnattu Moona-oirepäiväkirja, joka on puhelimeen ladattava ilmainen sovellus.  Nuorille tytöille on tehty myös painotuore esite "Menkat ei saa estää elämästä", jota Endometrioosiyhdistys jakaa.