Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 27.6.2018 13.16

Pään ja kaulan alueen syöpään sairastuneen potilaan hoitopolku tukee potilaan voimavaroja

Avainsanat:

Syöpään sairastuminen vaikuttaa ihmisen elämään monella tavalla, jolloin mieleen tulee monia kysymyksiä. Miten selviydyn syövän kanssa? Paranenko minä, saanko parhaan mahdollisen hoidon? Pärjäänkö taloudellisesti? Sairastuneen on tärkeä saada vastauksia kysymyksiinsä jo ennen hoidon alkua, jotta epätietoisuus ei turhaan kuluttaisi voimia.

Neljä hoitajaa ryhmäkuvassa.

Pään ja kaulan alueen syöpä herättääkin paljon kysymyksiä, koska syöpä on esillä olevalla alueella vaikuttaen ulkonäköön ja moniin jokapäiväisiin toimintoihin. Tyksissä onkin mallinnettu pään ja kaulan alueen syöpään sairastuneiden potilaiden hoitopolku internettiin potilaiden ulottuville, Syöpäkeskuksen sivuille

Suomessa todetaan noin 700 uutta pään ja kaulan alueen syöpätapausta vuodessa. Varhainen diagnoosi myös pään ja kaulan alueen syövissä parantaa ratkaisevasti potilaan ennustetta. Potilaalle tehdään tarvittavat tutkimukset syöpädiagnoosin varmistamiseksi ja syövän levinneisyyden selvittämiseksi. Tärkeimmät hoitomuodot ovat kirurgia ja sädehoito. Potilaan kunnon salliessa voidaan sädehoitoon yhdistää solunsalpaajahoito. Potilaan säännöllinen seuranta toteutetaan erikoislääkärin vastaanotolla. Kaikkiaan seuranta kestää yleensä viisi vuotta.  

Potilaan hoitopolku

  • on kaavio sairauden hoidosta siitä tietoa tarvitseville
  • on tietolaatikosto syövänhoitoon liittyvistä päätöksistä, ja siitä mitä itse voi tehdä asian hyväksi
  • kertoo syövän toteamisesta, hoidosta ja kuntoutuksesta
  • tukee potilaan voimavaroja tiedon avulla ennen hoitoa, hoidon ja kuntoutuksen aikana sekä sen jälkeen kun on aika jatkaa eteenpäin 

Syöpäkeskus

  • on Suomeen perustettu Kansallinen syöpäkeskus, FICAN
  • koordinoi syövän hoitoa, ammattilaisten koulutusta ja tieteellistä tutkimusta, jolle näyttöön perustuva, ajantasainen syövän hoito rakentuu.
  • takaa mahdollisimman hyvin syövän tasavertaisen hoidon potilaan asuinpaikasta huolimatta.
  • koostuu viidestä alueellisesta syöpäkeskuksesta, joista Läntinen syöpäkeskus, FICAN West, koordinoi entisen Tyksin erityisvastuualeen (VSSHP, SATSHP ja VSHP) ja Turun yliopiston syövän hoitoa ja tutkimusta.

 

Teksti: Seija Klemetti

Kuva: Mikael Soininen