Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 4.10.2018 13.16

Reumaviikon yleisöluennolla hoidetaan reumaa yhdessä

Avainsanat:

Reumaviikon Tyks tutkii ja hoitaa -luennolla 11.10.2018

Reumatismi on vanhan kansan nimitys nivelvaivoille, nykyajan reumatologia nimeää taudit ja etsii potilaalle parhaan mahdollisen hoidon. Reumasairaudet – nivelreuma, selkärankareuma ja nivelpsoriaasi - ovat autoimmuunisairauksia, joiden yhdistävänä tekijänä on elimistöön kehittynyt krooninen tulehdus. Myös nivelrikko, maailman yleisin nivelsairaus, syntyy tulehduksellisilla mekanismeilla.

Neljä ihmistä sauvakävelyllä. Liikunta on osa reuman hoitoa. Kuva: KKI-ohjelma Petteri Kivimäki.

Reumasairauksien hoito on kehittynyt voimakkaasti viimeisten vuosikymmenien aikana, vaikka reuman syitä ei edelleenkään täysin tunneta. Pahimmillaan ja ilman oikea-aikaista hoitoa osa reumasairauksista johtaa edelleen toiminta- ja liikuntakyvyn menetykseen ja elämänlaadun voimakkaaseen huononemiseen. Aktiivinen ja varhainen hoito on avainasemassa, sitä on tutkittu menestyksellisesti muun muassa Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks) reumatologian emeritusprofessorin Timo Möttösen johdolla. Osa reumapotilaista tarvitsee edelleen leikkaushoitoa.

Perustutkimuksella kehitetään koko ajan tulevaisuuden hoitoa.

– Tutkimus kannattaa – reumasairauksien tehostunut hoito on jo mahdollistanut sairastuneelle tavallisen elämän invaliditeetin sijasta. Biopankkitutkimuksella ja FinnGen-tutkimuksella, jossa kartoitetaan puolen miljoonan suomalaisen perimä ja johon reumatologit osallistuvat, luodaan hyvä pohja tulevaisuudelle, jossa jokaiselle reumapotilaalle voitaisiin löytää hänelle sopiva täsmähoito. Biopankkisuostumukset ovat tärkeitä tutkimuksen mahdollistamiseksi, innostaa vastuualuejohtaja ja ylilääkäri Laura Pirilä Tyksin Reumatologian ja kliinisen immunologian keskuksesta.  

Reumaviikon teema on Hyvä kohtaaminen ja hoidon laatu. Nivelreuman hoito onkin yhteistyötä, jossa potilas on tärkein.

– Nivelreumaan ei ole vielä parantavaa hoitoa, vaan lääkitystä jatketaan useita vuosia, tarpeen mukaan säätäen. Potilaan sitoutuminen on olennaista. Moniammatillisessa työryhmässä reumatologin tekemän diagnoosin jälkeen reuman hoitoon perehtynyt sairaanhoitaja informoi ja motivoi potilasta. Työryhmään kuuluvat myös fysioterapeutti, toimintaterapeutti ja sosiaalityöntekijä, mahdollisuuksien mukaan myös jalkaterapeutti ja kuntoutusohjaaja. Vakaassa vaiheessa olevasta reumaa sairastavasta huolehtii terveyskeskuslääkäri, kertoo Laura Pirilä. 

Reumasairauksia ovat myös kihti, fibromyalgia, lastenreuma, reaktiivinen artriitti, SLE (hajasirotteinen punahukka), Sjögrenin syndrooma, tulehdukselliset lihassairaudet (myosiitit) ja verisuonten tulehdukset (vaskuliitit).

Tyks tutkii ja hoitaa -yleisöluennolla torstaina 11.10. klo 18–20 reuman hoidosta ja tutkimuksesta kertovat Pirilän lisäksi reumatologi Laura Kuusalo, reumaortopedi Hannu Tiusanen ja toimintaterapeutti Johanna Jokinen ja fysioterapeutti, kuntoutuksen ohjaaja Annika Heikkinen Tyksistä.

Turun seudun reumayhdistys esittelee toimintaansa ja jakaa informaatiota T-sairaalan Haartman-salin aulassa luennon yhteydessä.

Tutustu Tyks tutkii ja hoitaa -yleisöluentosarjan syksyn ohjelmaan.

Tutkittua tietoa terveydestä

Yleisöluennot ovat tärkeä tapa lisätä alueen väestön tietämystä terveyteen liittyvistä asioista.

– Yliopistosairaalassa paitsi hoidetaan potilaita, myös tutkitaan sairauksien ehkäisyä, toteamista ja hoitojen kehittämistä. Yleisöluentosarjassamme kerromme näistä tutkimuksista ja nykypäivän hoidoista. Luentoja voi Turun lisäksi seurata videoyhteydellä myös Tyksin erityisvastuualueen keskussairaaloissa Porissa ja Vaasassa, kertoo tutkimusylilääkäri Päivi Rautava.

Yleisöluennot ovat maksuttomia. Luennot pidetään T-sairaalan Risto Lahesmaa - ja Johan Haartman -saleissa. Sisäänkäynti on pääsisäänkäynnin kautta Hämeentien puolelta. Sairaalan edessä on parkkipaikkoja, mutta aivan sairaalan eteen Hämeentielle pääsee mm. useilla keskustasta lähtevillä busseilla.

Tervetuloa!

Yleisöluentosarjaa koordinoi tiedetiedottaja Tuula Vainikainen, s-posti: tuula.vainikainen(at)saunalahti.fi, puh. 045 671 9558.