Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 1.12.2017 12.16

Sairaalamuseon uusi näyttely kirurgiasta

Avainsanat:

Sairaalamuseossa oleva valokuva leikkaussalista 1950-60-luvulla.

Sairaalamuseon uusi näyttely kertoo valokuvin, tekstein ja esineistön avulla kirurgian vaiheista. Kuva A-sairaalan leikkausssalista 1950-1960-luvulla. 

Sairaanhoitopiirin ylläpitämässä Turun Lasarettimuseossa on avattu kirurgian historiaa esittelevä näyttely. Näyttelyssä valaistaan kirurgian monituhatvuotista historiaa ja käsitellään kehitystä Suomen ja Turun näkökulmasta. Museon omien kokoelmien esineiden lisäksi esillä on esinelainoja Turun museokeskuksesta, jotka täydentävät hienosti esineiden kautta avautuvia tarinoita.

Amputaatioon käytetty veitsi

Amputaatioon käytetty veitsi 1700-luvun välskärin arkusta.

Kirurgian historia on monta tuhatta vuotta pitkä ja ensimmäiset järjestelmällisen kirurgisen toiminnan merkit ovat Egyptistä noin 5000 vuoden takaa. Varsinaisesta kirurgian noususta voidaan kuitenkin puhua vasta 1800-luvun loppupuolelta lähtien, kun olosuhteet kirurgisille toimenpiteille paranivat. Tämä edellytti hygieenistä toimintaympäristöä, kivunlievityksen ja anestesian kehitystä.

Suoneniskennän välineet. 

Suoneniskentä oli yleinen hoitokeino 1600-1700-luvuilla. Kuvassa välineet.

Välskäristä kirurgiin

Kirurgian kehitystä 1900-luvulla ovat edistäneet toimenpiteitä tukevat uudet lääkkeet sekä leikkausten aikana elintoimintoja ylläpitävät laitteet. Kirurgia oli pitkään erillään lääketieteen koulutuksesta ja vasta 1700–1800-luvuilla kirurgia siirtyi välskäreiltä vähitellen lääkäreille.

Turun Lasarettimuseossa on nyt hyvä tilaisuus tutustua kirurgian historiaan ja sen kautta laajemmin lääketieteen kehitykseen. Näyttely osoittaa, miten kehitys on muuttanut kirurgien mahdollisuuksia parantaa ihmisiä ja näin myös muuttanut kirurgien arvostusta yhteiskunnassa.

Korttilan lasta 

Vauvoilla käytettiin lonkkanivelen oikaisuun lastaa, joka oli nimetty kehittäjänsä, dosentti Kaleva Korttilan mukaan Korttilan lastaksi.

Näyttelyyn voi tutustua 4. joulukuuta museon aukiolopäivänä klo 14–18 sekä 17. joulukuuta Turun lasaretin perustamispäivänä klo 12–16. Museo on avoinna joka kuukauden ensimmäisenä arkimaanantaina klo 14–18 ja lisäksi erikseen sovittuina ajankohtina. Museokäynti on maksuton.

 Anna-Maria Nurminen ja Heikki Aho

Museonhoitaja Anna-Maria Nurminen ja museotoimikunnan puheenjohtaja Heikki Aho istahtivat potilaan ja lääkärin tuoleille. Ahon takana vitriinissä välskärin välineitä 1700- ja 1800-luvuilta. Kuvat Suvi Vainio.