Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 27.11.2018 15.46

Tyksiltä tukea nuorten mielenterveyspalveluihin

Avainsanat:

Tyksin Psykiatrian toimialue tukee Turun kaupungin pyrkimyksiä nuorten mielenterveyspalvelujen parantamiseksi kymmenen sairaanhoitajan työpanoksella.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin hallituksen tänään (27.11.2018) tekemän päätöksen mukaan Tyksin Nuorisopsykiatrian vastuualueelle perustetaan kymmenen sairaanhoitajan tointa 1.1.2019. Sairaanhoitajat sijoitetaan Turun kaupungin toiveen mukaisesti suoraan kouluihin.

Yksinäinen tyttö istuu laiturilla.

Kuva: Pixabay

Päätökseen sisältyy ehto, jonka mukaan sen toteuttaminen edellyttää vielä sopimusta, jolla Turku ostaa kyseisten sairaanhoitajien palvelut sairaanhoitopiiriltä.

Nuorisoikäisten mielenterveyshoidon kysyntä on kasvanut viime vuosina nopeasti sekä Turun alueella että valtakunnallisesti.

Turun kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta päätti viime kesänä, että kaupunki parantaa nuorten mielenterveyteen liittyvien oireiden varhaista tunnistamista ja hoitoa sekä tarjoaa työkaluja perustason psykiatrisen avohoidon käyttöön. Päätöksessä todettiin, että psykiatrisen erikoissairaanhoidon paisuttaminen ei ole tässä toimiva ratkaisu, vaan nuorten mielenterveystyön tekijöitä tulisi saada perustasolle ja nimenomaan kouluihin. Kouluissa apua voidaan järjestää ennen kuin nuorten pulmat paisuvat liian suuriksi ja jopa erikoissairaanhoitoa vaativiksi.

Koska Turun kaupungin psykiatria on siirretty Tyksin toiminnaksi, pitää Turun kaupunki järkevämpänä ostaa sen alan osaamista sairaanhoitopiiriltä, kuin palkata siihen omia työntekijöitä. Sairaanhoitopiiri myisi palvelun omakustannushintaan, jonka suuruudeksi arvioidaan noin 500 000 euroa vuodessa henkilökustannusten osalta.

Muut esillä olleet asiat hallitus päätti tai merkitsi tiedokseen esittelyiden mukaisesti.