Hyppää pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 2.8.2021 16.57

Uimarin korvassa soliseva vesi on tulehdusvaara​

Avainsanat:

Rakastatko lämpimissä vesissä uimista? Oletko todellinen vesipeto? Silloin saatat myös saada ilkeän akuutin korvatulehduksen. Tyksin korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Lotta Haavisto kertoo, miten välttyä uimaveden jumittumiselta korvaan.

Nainen hyppää veteen.

Lämmin loppukesä houkuttaa vielä luonnonvesiin polskimaan. Joskus vettä kuitenkin hulahtaa ilakoidessa korviin asti ja se ei ole kenestäkään mukavaa. Korvakäytävässä loriseva vesi voi tuntua ikävältä ja jos vesi jää jumiin korvakäytävän perälle pidemmäksi aikaa, se voi vaikuttaa kuuloon. Pahimmillaan likaisen veden jumittuminen korvaan altistaa ilkeälle infektiolle.

Jos tunnet korvassasi äkillistä ja voimakasta kipua, joka ei hellitä, sinulla saattaa olla korvakäytävän tulehdus.

– Korvakäytävän infektiot yleistyvät kesäisin, kun ihmiset pulikoivat uima- ja porealtaissa. Myös hellesään kostea ja kuuma ilma altistavat tulehdukselle, Lotta kertoo.

– Akuutin tulehduksen tunnistat kovasta korvakivusta ja paineen tunteesta korvakäytävässä. Kipeän korvan kuulo voi myös heikentyä. Joskus korvakäytävästä voi vuotaa sameaa nestettä tai käytävä voi kutista. Kova, nopeasti alkava korvakipu on aina syy käydä lääkärin tutkittavana, Lotta lisää.

Tavallisimmin korvakäytävän tulehdusta hoidetaan ammattilaisen puhdistuksella ja korvatipoilla.

Mutta miten saada vesi pois korvasta turvallisesti?

Jos vesi ei lähde valumaan korvasta itsekseen, kannattaa nesteen liikettä avittaa omin toimin. Veden poistamiseksi korvasta on olemassa monia konsteja. Tyksin korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Lotta Haavisto  kertoo turvalliset vinkit.

Kallista päätä sivulle

– Tämä on nopein ja helpoin tapa saada vesi valumaan ulos korvasta. Voit kallistella päätä seisaaltaan tai kylkiasennossa maaten, Lotta neuvoo.

Vedä varovasti korvalehdestä

Toinen keino saada vesi pois korvasta on vetää varovasti korvalehden alaosaa ja korvanipukkaa taakse ja alaspäin. Liike auttaa suoristamaan korvakäytävän rustoa ja korvaan jumiutunut vesi pääsee virtaamaan ulos.

– Korvannipukkaa ja korvan rustoista osaa liikutellessa voi samanaikaisesti kallistaa korvaa alaspäin, Lotta ehdottaa

Etsi apua apteekista

– Voit tiputtaa korvakäytävään apteekista ilman reseptiä saatavia desinfioivia korvatippoja, jotka haihduttavat nesteen pois. Näitä tippoja ei kuitenkaan saa käyttää, jos tärykalvolla on reikä tai sinulle on asennettu ilmastointiputki, koska tipat ärsyttävät välikorvaa. Kipeään korvaan ei kuitenkaan kannata laittaa korvaöljyä tai puuduttavia tippoja, sillä ne pahentavat usein tilannetta ja aiheuttavat korvakäytävän hautumista, Lotta neuvoo.

Kokeile korvatulppia

– Jos korvakäytäväsi tulehtuvat usein tai tiedät, että korvakäytäväsi on ahdas, voit uidessa suojata korvaa vedeltä. Korvakäytävän ulkosuun suojaamiseen sopii hyvin vaseliinissa pyöritetty pumpuli, apteekista saatava silikoninen korvakitti sekä tiukka panta tai uimalakki. Ethän työnnä pumpulia tai silikonikittiä liian syvälle korvakäytävään, Lotta muistuttaa.

Poika ui uima-altaassa.

Mitä ei koskaan kannata tehdä?

– Korvakäytävän iho on hyvin ohutta ja rikkoutuu helposti kevyestäkin kosketuksesta. Rikkoutunut iho tulehtuu hyvin herkästi. Korvia ei pidä lähteä omatoimisesti puhdistamaan. Ethän siis kaivele korvaa mistään syystä etkä millään välineellä, Lotta teroittaa.

– Vanha sanonta kuuluukin, ettei korvaan saa laittaa mitään kyynärpäätä pienempää, hän nauraa.

Veden täyttämää korvaa ei missään nimessä saa pökkiä vanupuikolla.

– Vanupuikko ei auta irrottamaan vettä, vaan voi jopa tehdä karhunpalveluksen ja tuoda korvaan lisää bakteereja. Vanupuikko myös usein työntää vettä syvemmälle korvaan ja saattaa vahingoittaa korvakäytävää, Lotta muistuttaa.

Tiesitkö, että vanupuikko voi lisäksi ylettyä tärykalvolle asti ja puhkaista siihen reiän. Tällöin tulehdus leviää korvakäytävästä välikorvan puolelle. Se pitkittää ja hankaloittaa korvatulehduksen hoitoa.

– Puhjenneeseen tärykalvoon voi jopa jäädä pysyvä reikä, Lotta kertoo.

Pidetään korvat puhtaina ja kuulo kirkkaana syksyä kohti.

Jätäthän siis jääkiekkoilijan otteet toiseen kertaan ja puhdistat korvasi hellästi. Jos äkillinen korvakipu ei hellitä, tule lääkärin pakeille.