Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 11.10.2016 13.16

Uudella menetelmällä myös ikäihmisen sydän voidaan korjata

Avainsanat:

Uuden menetelmän ansiosta myös

Sydämen läppävian korjaus voidaan uudella menetelmällä tehdä myös ikäihmiselle. Toimenpidettä varten sydäntä ei tarvitse pysäyttää, ja potilas toipuu nopeasti. Menetelmän käyttö on tuonut Turun yliopistollisen sairaalan (Tyks) Sydänkeskuksen toimenpidesaliin uuden potilasryhmän, yli 80-vuotiaat.

Sydämen läppävian korjauksia tehdään yhä enemmän ikäihmisille. Tämän mahdollistaa uusi menetelmä, joka on potilaalle huomattavasti kevyempi kuin avoleikkaus. Toimenpiteitä tehdään Tyks Sydänkeskuksessa tänä vuonna arviolta 70, kun niitä viime vuonna tehtiin 49. Potilaiden keski-ikä kahden vuoden ajalta on 82 vuotta.

Ikäihmiselle aorttaläpän ahtautuminen on tavallinen vaiva, joka voi alkaa oireilla vaarallisesti.

– Tyypilliset oireet ovat rintakipu, hengenahdistus ja tajuttomuus. Nämä oireet voivat olla henkeä uhkaavia, vaikka henkilö olisi muuten hyväkuntoinen, Sydänkeskuksen erikoislääkäri Mikko Savontaus kertoo.

Uuden menetelmän ansiosta myös yli 80-vuotiasta voidaan hoitaa. Operaatio tehdään paikallispuudutuksessa, ja potilas saa rauhoittavan lääkityksen. Potilas hengittää itse ja hänen sydämensä lyö koko toimenpiteen ajan. Tämän johdosta hän myös toipuu nopeasti.

– Potilaat ovat yleensä jo seuraavana päivänä jalkeilla ja pääsevät kotiin muutaman päivän päästä. Hoidon tulokset ovat olleet erittäin hyviä, ja potilaat hyvin tyytyväisiä, Savontaus kertoo.

Läppävian korjaus tuo tutkitusti lisävuosia ikäihmiselle. Hoito on kustannustehokasta, kun vanhus selviää hyväkuntoisena pidempään.

Kuva poistettu. 

Erikoislääkäri, dosentti Mikko Savontaus (vas.) sekä ylilääkäri, professori Juhani Airaksinen esittelivät 12.10. lehdistölle säästävää menetelmää, jonka ansiosta aorttaläppä voidaan vaihtaa myös ikäihmiselle. Kuva: Katja Kaartinen

Maahan mätkähdys pelästytti

Aino Paavilaisen aiemmin teräksinen kunto alkoi heiketä viime keväänä. Hänellä alkoi tulla kovia rintakipuja ja hän alkoi pyörtyillä.

– Mätkähdin maahan täysin yllättäen. Sellaista sattui etenkin, kun tulin korkeat rappuset ulkoa sisälle, yksin omakotitalossa asuva Paavilainen, 84, kertoo.

Kaatumisia ehti tulla parissa kuukaudessa viisi, mutta hän ei puhunut niistä. Hän ei halunnut, että hänen poikansa, tämän kolme tytärtä ja heidän viisi poikaansa huolestuisivat. Hän alkoi sen sijaan välttää ulosmenoa.

Tilanne paljastui, kun hänen luonaan oli perhettä maalaushommissa, ja häneltä meni taju kesken kahvinkeiton. Omaisten pelästys oli suuri, ja ambulanssi tilattiin paikalle.

Paavilaisella oli todettu sydämen läpän ahtautuminen kaksi vuotta sitten, jolloin hän viimeksi oli sairaalassa – ensimmäistä kertaa elämässään. Yllättäen alkaneet pyörtymiset olivat nyt selvä merkki siitä, että kalkkeutunut läppä uhkasi vakavasti sydämen toimintaa. Hän ei epäröinyt suostua, kun lääkäri ehdotti hänelle läpän korjaamista kevyellä menetelmällä.

Elokuussa hänelle asennettiin uusi läppä, minkä vuoksi hän oli kuusi päivää sairaalassa. Nyt hän uskaltaa taas lähteä ulos, postilaatikolle, kauppaan ja jumpparyhmään, sekä hoitaa puutarhapihaansa.

– Jaksan taas kiivetä raput ylös hengästymättä. Elämä parani paljon, hän sanoo.

Aino Paavilainen 
Aino Paavilainen on tyytyväinen toimenpiteeseen, joka palautti hänen hyvän terveytensä. Kuva: VSSHP.