Ammattilaiselle
Ajopolin läheteohjeet
Perustutkimukset tulee olla tehtynä ennen kuin lähete tehdään oheisen läheteohjeen mukaisesti.
Tutkittavaa voi ohjeistaa täyttämään ajoterveyskyselyn netissä.
Lähetteen tutkimuksiin tai konsultaatiokysymyksen voi tehdä sähköisesti niiltä terveysasemilta, joiden kanssa Tyksillä on sopimus sähköisestä asiakirjojen välittämisestä. Konsultaatioihin vastaa aina liikennelääkäri.
Käytämme turvapostia ajopkl@turvaposti.fi. Siihen voi lähettää myös potilastietoja tiedostoina. Voit lähettää salattua sähköpostia meille myös nettilomakkeen avulla.
Ilmoita turvapostin salasana numeroon 050 388 6380 (tekstiviestillä tai soittamalla).
Tutkittavan suostumuksella asiakirjat lähetetään sovittuihin paikkoihin.
Läheteohje
- Moniongelmaiset tapaukset joita ei voi ratkaista yhden erikoisalan kautta (yhden sairausryhmän tutkimukset suoraan omalle erikoisalalle, esim. uniapneaepäily R2-kortissa keuhkoklinikalle).
- Lisätutkimusten tarpeen arviot kaikissa ajokorttiryhmissä esim. kun ei voi hakea ajokorttia omavakuutuksella.
- Asiantuntijamielipiteen saaminen omalle päätökselle (paperikonsultaatio tai raatikonsultaatio).
- Erimielisyys tai muu kiistanalainen tilanne ajoluvan suhteen.
- Ulkokuntatutkittavat maakunnista, joissa ei ole Ajopolia.
- Viranomaistaho pyytää arviointia.
Konsultaatiolähete: lähetä työlääketieteen 95 sähköisesti / paperiversiona
- Kyseessä potilaalle ja tilaajataholle maksullinen konsultaatiopalvelu, kun tarvitaan vaativaa ajoterveyskriteerien arviointia etenkin raskaan liikenteen kuljettajille tai muissa ajokorttiryhmissä. Maksun suuruus määräytyy asian käsittelyyn ja lausunnon laatimisen käytetyn ajan perusteella.
- Kirjallinen vastaus lähetään lähettäjälle ja sen laatii liikennelääkäri. Lausunto kirjataan Tyksin potilastietojärjestelmään, ajoter-sivustolle.
- Sähköinen palaute annetaan aina, jos mahdollista, muuten vastaus lähetetään postilla tai turvapostilla, jos lähettävä taho voi vastaanottaa niitä. Palaute tulee myös potilastekstiin ja sen voi lukea Kannasta.
- Kuljettajan suostumus voidaan tarvita asiakirjojen tilaamista päätöksen teon tueksi, kuljettajan on hyvä tietää, jos hoitava lääkäri on pyytänyt liikennelääkärin kannanottoa.
- Lähettävä lääkäri huolehtii konsultaatiovastauksen antamisesta tutkittavalle ja tekee suositusten mukaiset tarpeelliset viranomaistoimenpiteet ja ajokorttilausunnot niissä tapauksissa joissa tutkimuksia ei käynnistetä Ajopolilla.
- Ammatillisen kuntoutuksen käynnistää työterveyshuolto, jos kuljettajan ajolupaa ei jatketa.
Liikennelääkäri voi esittää tapauksen käsittelyä moniammatillisessa Ajopolin asiantuntijaraadissa, jolloin siihen laaditaan ohjeiden mukaan oma lähete yhteistyössä Ajopolin henkilökunnan kanssa. Mahdolliset lisätutkimukset järjestyvät Ajopolin kautta.
Lähetteessä olisi hyvä olla seuraavia tietoja kuljettajan tilanteesta ja tarpeen mukaan kysymyksestä riippuen. Yksityiskohtainen lähete nopeuttaa vastauksen saamista.
Neuvoa voi kysyä soittamalla ajopolille 02 3131249 tai ajopoli@tyks.fi.
- Lähettäjätaho; kunta, lähetepäivämäärä Lähettäjän nimi ja yhteystiedot
- Ajokortin haltija: koko nimi, syntymäaika, osoite, puhelinnumero, onko informoitu paperilähetteestä pv
- Ammatti: nykyinen / entinen
- Työnantaja:
- Työterveyshuolto / hoitovastuuyksikkö; lääkäri / osoite, puhelinnumero, vastauksen palautusosoite, jos ei lähettäjän osoite.
- Kiireellisyys.
Konsultaatiopyyntö liikennelääkärille; ongelma lyhyesti
- Ajokorttiluokka: R1 (A, B, BE) R2 (C, D, E)
- Onko annettu suullinen ajokielto? Milloin ja miksi? Ajaako autoa?
- Työelämässä vai sairauslomalla?
- Onko ajokortti voimassa, tehty poliisi-ilmoitus? Poliisi pyytää lausuntoa, erikoisala?
Esitiedot: ikä, työtehtävä liikenteessä, ammattiliikennekokemus vuosina, työaika h/työrupeama/vk, ajokilometrit viikossa tai vuodessa. Kaluston koko ja paino, kotimaa/ulkomaa-ajoa, maantiekuljetus/kaupunkiajoa, lastaus/purkaminen?
R1-kuljettajilla ajokokemus vuosina ja ajamisen tarve viikoittain. Ajamisen apuvälineet. Tarvitaanko autoa harrastuksiin, asiointeihin, asuuko taajamassa vai kaupungissa. Käytössä oleva auton malli, käyttöönottovuosi, vaihteisto.
Ajokykyyn vaikuttavat perussairaudet, koko aikaisempi sairaushistoria ja annetut hoidot ja niiden vaikutukset.
Ajokykyyn vaikuttavat lääkitykset (kolmiolääkkeet, unilääkkeet ja muut sedatoivat lääkkeet erityisesti) ja koko muu lääkitys (myös aik. lääkehoidot esim ADHD-lääkitys)
Ajokorttihistoria: Edellinen uusintavuosi, Aikaisemmat ajokiellot, poliisin ajokorttirajoitukset, hylkäävät päätökset, aikaisemmat kolaritilanteet, rattijuopumustuomiot; ylinopeustuomiot, pienet peltikolarit viimeisen 5 vuoden aikana.
Ajokorttitodistushavainnot ja muut tutkimustulokset vastaanotolla, pv
Lisäkyselyt AUDIT; CERAD, MMSE, MoCa, Kello perusselvityksiä, jos mahdollista TMT A + B.
Kuljettajan tilanne ja oma käsitys nykyisestä ajokyvystään. Oiretietoisuus?
Tutkivan lääkärin arvio ajokyvystä, käyttäytymisestä vastaanotolla, puolioireista, liikkumisesta.