Hyppää pääsisältöön

FEES-tutkimus eli nielemistoiminnon tähystystutkimus

Avainsanat:

FEES-tutkimus (fiberoptic endoscopic evaluation of swallowing) tehdään nielemisen ja nielun anatomian sekä toiminnan arvioimiseksi, jos sinulla on nielemisvaikeuksia.

Vastaanotolla sinua haastatellaan oireista, tehdään tähystystutkimus ja selitetään nielemistapahtumaa kuvatun videon avulla. Tutkimus tehdään viemällä ohut ja taipuisa, kameralla varustettu tähystin (halkaisija 3,6–3,9 mm) nenän kautta nielun yläosaan nielun toiminnan tarkkailemiseksi nielemisen aikana. Tutkimus tehdään istuen ja voit puhua tutkimuksen aikana. Sinulle annetaan nieltäväksi pieniä annoksia erilaisia ruoka-aineita. 

Nielemistapahtumasta tehty tallenne käydään läpi yhdessä ja sinua tarvittaessa ohjeistetaan nielemisen suhteen. Lisäksi arvioidaan mahdollisten hoitojen ja jatkotutkimusten tarve. Puheterapeutti voi antaa lisäohjeistusta omalla vastaanotollaan tutkimuksen jälkeen.

Tutkimus kestää keskimäärin 20–30 minuuttia, mutta koko vastaanottoajan pituus on n. 1–1,5 h.

Tutkimukseen ei tarvitse erikseen valmistautua. Tutkimusta edeltävästi voit syödä ja ottaa tarvittavat lääkkeesi normaalisti. Myös tutkimuksen jälkeen voit jatkaa päivääsi tavalliseen tapaan ilman rajoitteita.

Toimipisteet

Foniatrian poliklinikka

Tutkimme ja hoidamme kurkunpään sairauksia, sekä niiden aiheuttamia ääni- ja nielemishäiriöitä. Keskeisin potilasryhmämme on äänihäiriöiset aikuiset…