Hyppää pääsisältöön

Fysiatria

Avainsanat:

Fysiatri on kuntoutukseen erikoistunut lääkäri, jolla on erityisosaamista tuki- ja liikuntaelinsairauksista, mutta joka pohtii keinoja toimintakykysi parantamiseksi myös muissa sairauksissa.

lääkäri tutkii makuulla olevan potilaan polvea.

Fysiatrin tekemä arvio pohjautuu kattavaan haastatteluun ja kliiniseen tutkimukseen. Siihen sisältyy liikkumisen, toimintakyvyn ja kuntoutustarpeen arvio lähetteessä kuvatun ongelman osalta.

Tarpeen mukaan teemme diagnostiikkaa ja kuvantamistutkimuksia, esimerkiksi magneettikuvauksia ja hermoratatutkimuksia. Jatkokuntoutusta voimme suunnitella ja toteuttaa tarvittaessa yhdessä liikuntafysiologin, fysioterapeutin, toimintaterapeutin tai kipupsykologin kanssa. 

Tyksin fysiatrian yksiköllä on ainoana Suomessa eurooppalainen fysiatrian koulutussertifikaatti (UEMS), ja yksikössä tehdään aktiivista tutkimustyötä kuntoutuksen eri osa-alueilta.

Kuntoutustutkimus

Poliklinikallamme toimii myös kuntoutustutkimusyksikkö, jossa teemme työkyvynarviointeja ja kuntoutustutkimuksia työikäisille asiakkaille, joilla on monialaisia työ- tai toimintakykyä alentavia sairauksia.

Kuntoutustutkimuksessa arvioidaan asiakkaan tilanne kokonaisuutena ottaen huomioon koulutustausta, työkokemus, terveydentila, ikä ja koulutus- ja työllistymismahdollisuudet. Lisäksi arvioidaan asiakkaan elämäntilannetta ja vahvuuksia. Tavoitteena on arvioida ammatillisen kuntoutuksen edellytyksiä, toisin sanoen mahdollisuuksia jatkaa työelämässä toimintakyvyn rajoitteista huolimatta.

Toimipisteet

Fysiatrian poliklinikka, Tyks Orto Kirurginen sairaala

Suunnittelemme kokonaisvaltaisesti tuki- ja liikuntaelinsairauksien hoitoa ja kuntoutusta.

Ortopedian osastot, Tyks Orto kirurginen sairaala

Hoidamme tuki- ja liikuntaelinsairauspotilaita ennen ja jälkeen leikkauksen.

Liikuntalaboratorio

Liikuntalaboratorion tehtävänä on tuottaa biomekaanisia ja liikuntafysiologisia liikunta- ja toimintakyvyn tutkimuksia Varsinais-Suomen hyvinvointialueen…