Hyppää pääsisältöön

Kantasolujensiirrot lapsilla

Avainsanat:

Kantasolujensiirtotoimintaa tehdään Tyksin lasten ja nuorten klinikalla yhteistyössä aikuisten kantasolujensiirtoyksikön kanssa.

Tyksissä toteutetaan autologisia, eli omilla kantasoluilla tehtäviä siirtoja. Lisäksi hoidamme kaikki oman erityisalueen muut kantasolujensiirrot akuuttivaiheen jälkeen. Tulokset Tyksin kantasolujensiirtoyksikössä ovat kansainvälisellä tasolla. Lasten kantasolusiirtotoimintaa varten on oma laatujärjestelmä, joka on FIMEA:n hyväksymä.

Niin sanottua intensiivihoitoa autologisten kantasolujen turvin tarvitaan erityisesti potilaille, joilla on 

  • laajalle levinnyt neuroblastooma (sympaattisen hermoston kasvain)
  • Ewingin sarkooma (luu- tai pehmytkudossyöpä)
  • pahanlaatuinen aivokasvain alle 3-vuoden iässä
  • jokin uusiutunut kiinteän kudoksen syöpä, jossa solunsalpaajahoidosta on apua.

Potilas viettää siirtojaksolla osastolla vähintään neljä viikkoa ja pisimmillään jopa 12 viikkoa. 

Allogeenisia siirtoja tehdään lähinnä verisyöpien, luuytimen kantasolujen erilaistumishäiriön (MDS) ja vaikean verenehdyntätaudin (aplastinen anemia) takia. Jotta allogeeninen siirto voidaan tehdä, täytyy löytyä kudostyypiltään mahdollisimman yhteensopiva kantasolujen luovuttaja joko potilaan sisaruksista tai kansainvälisistä rekistereistä.

Kotiutumisen jälkeen seurantakäyntejä on aluksi 2–3 viikoittain, ja kolmen kuukauden jälkeen autologiset siirtopotilaat yleensä pääsevät kuukausittaiseen seurantaan.

Allogeeniset siirtopotilaat käyvät ensimmäisen vuoden ajan useita kertoja kuukaudessa kliinisissä ja laboratoriokontrolleissa. Luuydinnäytteitä kontrolloidaan allogeenisen siirron jälkeen tiheästi kahden vuoden ajan.

Toimipisteet

Lasten ja nuorten veri- ja syöpäsairauksien osasto ja poliklinikat

Hoidamme pitkäaikaissairaita lapsia ja nuoria koko perhe huomioiden. Osastomme vastaa osana Tyksin kantasolujensiirtoyksikköä myös lapsipotilaiden…