Hyppää pääsisältöön

Sukeltajantauti

Avainsanat:

Sukeltajantauti eli dekompressiotauti (DCS, decompression sickness) kehittyy, kun kudoksiin sukelluksen aikana liuenneet kaasut muodostavat elintoimintoja häiritseviä kuplia ympäröivän paineen liian nopean alentumisen vuoksi. Kuplia muodostuu, jos sukeltaja pintautuu liian nopeasti tai hänen elimistöönsä kertyneen liuenneen kaasun määrä on niin suuri, että tavanomaiset pintautumisvaiheen varotoimet ja typpialtistuksen ennakointi taulukoiden ja laskentaohjelmien avulla eivät riitä.

Sukeltaja

Alttius sukeltajantaudille on yksilöllinen, ja altistaviksi tekijöiksi tiedetään muun muassa huono fyysinen kunto, toistuvat ja varsinkin syvät sukellukset, dehydraatio, aukot sydämen vasemman ja oikean puolen välisissä seinämissä, sukeltaminen kylmässä vedessä, keuhkosairaudet ja tupakointi sekä lentäminen pian sukeltamisen jälkeen.  Mikään laskentaohjelma tai -taulukko ei voi täysin poistaa sukeltajantaudin riskiä, vaikka niiden antamia suosituksia olisi noudatettu asianmukaisesti.

Suomalaisista sukeltajista noin 15–20 tarvitsee vuosittain hoitoa sukeltajantautiin. Sukeltajantaudin ennuste on yleensä hyvä kaikkein vakavimpia tapauksia lukuun ottamatta.

Vakavaa sukeltajantautia oireiltaan muistuttava valtimonpuoleinen kaasuembolia on toinen sukeltajilla esiintyvä, sukeltajantautia harvinaisempi tila. Se syntyy ympäröivän paineen nopean alentumisen aiheuttaman keuhkorepeämän yhteydessä verenkiertoon valtimokiertoon päässeestä hengityskaasuseoksesta.

Sekä sukeltajantautia että valtimonpuoleista kaasuemboliaa hoidetaan ylipainehappihoidolla. Tyks on Suomen ainoa sairaala, jossa on ympärivuorokautisesti toimiva ylipainehappihoidon keskus. Ylipainehappihoidosta vastaa teho-osaston erikoiskoulutettu henkilökunta.

  • Jos epäilet vakavaa sukeltajantautia itselläsi tai toisella sukeltajalla (hengitysvaikeuksia tai vakavia neurologisia oireita), soita 112. Aloita (potilaalle) happiensiapu eli 100 % hapen hengittäminen levossa välittömästi ja seuraa potilaan tilaa tiiviisti.
  • Jos epäilet lievää sukeltajantautia, soita Tyks 02 313 1950. Puhelu ohjautuu suoraan teho-osaston päivystäjälle ympäri vuorokauden.

 

Toimipisteet

Valtakunnallinen ylipainehappihoitokeskus

​​Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksessa (2006) Tyksiin on keskitetty ylipainehappihoito osana valtakunnan erityistason sairaanhoitoa.

Aikuisten teho-osasto

Hoidamme T-sairaalan teho-osastolla kriittisesti sairaita aikuispotilaita. Osastolla annetaan muun muassa ylipainehappihoitoa, vaativaa hengityksen ja…