Lääketieteellisen genetiikan laboratorio
Avainsanat:Aukioloajat ja yhteystiedot
Käyntiosoite
Postiosoite
DNA-laboratorio, geneetikot (Huom. vastaamme vain ammattilaisten tiedusteluihin!)
Puhelin, DNA-laboratorio, geneetikot (Huom. vastaamme vain ammattilaisten tiedusteluihin!): 02 313 7475Kromosomilaboratorio, geneetikot (Huom. vastaamme vain ammattilaisten tiedusteluihin!)
Puhelin, Kromosomilaboratorio, geneetikot (Huom. vastaamme vain ammattilaisten tiedusteluihin!): 02 313 7476Laboratorio on erikoistunut sytogenetiikan ja perinnöllisten tautien molekyyligenetiikan tutkimuksiin.
Laboratorion henkilökuntaan kuuluu yligeneetikko, viisi sairaalageneetikkoa ja kaksi erikoistuvaa sairaalageneetikkoa, tiiminvetäjä ja 11 laboratoriohoitajaa.
Erityisosaamisalueitamme ovat muun muassa:
- Hematologiset kromosomi- ja FISH-tutkimukset diagnoosivaiheen näytteistä
- Jäännöstautianalytiikka FISH-tutkimuksilla
- Sikiödiagnostiikka ja harvinaisten sairauksien molekyylidiagnostiikka
- NIPT (noninvasive prenatal testing) -tutkimus eli NGS-menetelmään pohjautuva sikiön trisomiaseula äidin verestä
- NGS-tutkimukset (paneelit, kliininen eksomi, koko eksomi)
Sytogenetiikka
Kromosomi- ja FISH-tutkimukset:
- Hematologisten tautien ja lymfoomien diagnostiikka
- Sikiödiagnostiikka: istukka- ja lapsivesitutkimukset
- Synnynnäisten kromosomipoikkeavuuksien diagnostiikka
- Molekyylikaryotyypitys
DNA-laboratorio
-
Harvinaisten perinnöllisten tautien diagnostiset ja ennustavat tutkimukset sekä kantajuus- ja sikiötutkimukset laajalla tutkimusvalikoimalla
-
Räätälöidyt perheen tai suvun tunnetun variantin tutkimukset
-
NIPT (noninvasive prenatal testing) -tutkimus eli NGS-menetelmään pohjautuva sikiön trisomiaseula äidin verestä
Laboratoriomme seuraa tiiviisti genetiikan tutkimusmenetelmien kehittymistä. Keskiössä ovat NGS eli ns. seuraavan sukupolven sekvensointi -tekniikat sekä kohdennettuihin että genomin kattaviin geenitutkimuksiin. Lisäksi laboratoriossa tehdään kattavasti erilaisia fragmenttianalyysiin pohjautuvia toistojaksotautien tutkimuksia sekä MLPA-tutkimuksia (Multiplex Ligation-dependent Probe Analysis).
Käytössä oleva kliinisen eksomin sekvensoinnin pohjalta on mahdollista toteuttaa laajasti erotusdiagnostisia tutkimuskokonaisuuksia. Kliininen eksomi pohjautuu ~ 4300 geenin koodaavan alueen sekvensointiin NGS-menetelmällä. Laboratorio tarjoaa tämän pohjalta valittavaksi tauti- ja potilaskohtaisesti kliinisesti kohdennettuja paneeleja.
Kliinisen eksomin lisäksi käytössä on koko eksomin sekvensointitutkimus (whole exome sequencing, WES). Lisätietoa koko eksomin tutkimuksesta löytyy ohjekirjasta.
Laboratorio aloitti Suomessa ensimmäisenä ei-invasiivisen trisomiaseulan eli NIPT-tutkimuksen tekemisen omassa laboratoriossa. NIPT-tutkimus voidaan tehdä suppeana tai laajana kysymyksenasettelusta riippuen. Suppea tutkimus kattaa yleisimmät aneuploidiat ja sukupuolikromosomit, kun taas laaja tutkimus kattaa kaikkien kromosomien aneuploidiat ja yli 7 Mb:n suuruiset kopiolukumuutokset koko genomin alueelta. NIPT-tutkimus perustuu Illuminan VeriSeq v2-menetelmään (CE-IVD).
Sairaalat
Tyks Kantasairaalan alue
Kantasairaalan alueella sijaitsee neljä Tyksin sairaalaa sekä useita muita rakennuksia, joissa on potilaiden vastaanotto- ja hoitotiloja.