Hoppa till huvudinnehåll

Pressmeddelande Published on 12.6.2019 16.49

"Som indianhövding lärde jag mig leda"

Nyckelord:

Göran Honga är hemma från den lilla byn Vittsar, som numera hör till Karleby. Idag bor han turvis i Vasa och Åbo. Honga är sjukvårdsdistriktets direktör från och med 16.6. då Leena Setälä övergick till strategidirektör.

Honga är diplomingenjör och han har också en MBA-examen.

Den största nyttan av Hongas utbildning och erfarenhet i byggbranschen ser han att är att han kan se på sjukvårdsdistriktet som en allmänledare.

Göran Honga

Göran Honga tycker om trädgårdsarbete. Hemma i Vasa väntar en last med mylla på flytt till ett nytt ställe.

– Läkarvetenskapen är såklart i en mycket viktig ställning men till allmänt ledarskap hör också andra principer. I mitt tidigare arbete som direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt lärde jag mig att nya infallsvinklar hjälper.

Böcker och fiske nära hjärtat

Honga har alltid tyckt om att läsa.

– Först läste jag tomt folkskolans bibliotek, sedan fick jag som sjuåring komma till stadens bibliotek med mamma. Det var som att komma till himmelriket då jag fick låna nya böcker.

Som barn fiskade han också i ån Perho och fortfarande finns det nu som då fisk på matbordet hemma hos Honga.

Idag har han en fast bostad i Vasa centrum tillsammans med sin fru Berit, också den bredvid biblioteket. I Åbo bor Honga i en tvåa invid Östra Strandgatan.

Honga är trespråkig. Hans pappa var svenskspråkig och mamma finskspråkig. Hongas farfar var amerikansk medborgare fortfarande vid sin död, så Honga lärde sig också engelska som barn.

Fick slopa allt det han tidigare lärt sig

Då Honga hade arbetat en tid i byggbranschen, for han till USA för tre år.

– Jag var "indianhövding" och gjorde upp husindustri för en stam. Bland ursprungsamerikanerna fick jag slopa allt det jag dittills lärt mig och jag var tvungen att tänka om helt och hållet. Jag har inte haft så stor nytta av något annat under min karriär.

Honga tror på den offentliga hälsovården och på den ideella grunden som den i tiden skapades på.

– Jag har en human människokaraktär, jag strävar till att få alla med och hjälpa dem som behöver hjälp. Jag är trots allt inte för human. Till mänskligheten hör också att varje individ tar ansvar över sig själv.

Honga säger att det är svårt att komma till den här branschen utifrån och att man antingen gillar eller ogillar arbetet som sjukvårdsdistriktsdirektör.

– Jag råkar tycka om det här arbetet.

Då Honga blev pensionerad hade han fortfarande mycket energi kvar. Han gjorde olika projekt och fungerade som konsult efter sin pension. Just innan man ringde honom om ledarskapsjobbet vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt, hade han fått färdigt en kommunsammanslagningsutredning om Kaskö och Närpes.

– Jag hade tänkt att jag kan ta några små sidojobb ännu som pensionär men nu kommer det här sidojobbet att räcka i över ett halvt år och all min tid. Det är ändå en begränsad tid och jag har en känsla av att jag fortfarande kan dela med mig av mina erfarenheter och på så sätt tillföra den här organisationen något.

Datorn framme på terrassen

Honga är änkling, han är gift för andra gången och han har två döttrar och fyra barnbarn. Den ena dottern bor i Rovaniemi och den andra i Berlin. Via sin fru har han två bonusbarnbarn. Till familjen hör också en australiensisk terrier. Han har ett mycket fint adligt namn men eftersom han är från Seinäjoki tyckte Honga och hans fru att hunden skulle få ett tydligt och kort namn: Topi.

Sommaren tillbringar Honga på jobbet, förutom veckan efter midsommaren då han är på semester.

Hongas jobb är sådant att han träffar mycket människor och deltar i möten. Oftast får han flow på veckosluten eller om nätterna.

– Jag får sällan vara i fred på jobbet, utan jag får besök av människor som har något problem de behöver hjälp med att lösa. Flow i arbetet uppstår då man i fred får koncentrera sig på en uppgift och då infaller det för mig endast på veckoslut och nätter.

Ifall Honga skulle ha mer semester skulle han troligtvis jobba med något annat.

– Det här kunnandet och den här kunskapen som jag har är en färskvara och nu då den är färsk har också efterfrågan varit ganska stor. Det skulle också ha funnits alternativa projekt.

Honga kommer ändå att slappna av en del på sommaren, bland annat fiska, läsa och njuta av solen.

– På terrassen har jag såklart datorn påslagen.

 

 

Text: Nadine Karell

Foto: Suvi Vainio