Hoppa till huvudinnehåll

Dagsjukhuset för barn och unga

Nyckelord:

Öppettider och kontaktuppgifter

Besöksadress

ÅUCS Fyrsjukhus
Keramikfabriksgatan 5
Åbo
Våning 2

Postadress

PB 52
20521 Åbo

Öppettider

8.00–16.00
ti–fr 7.00–18.00

Vi vårdar 0-16 år gamla barn och unga som stannar för vård eller undersökning högst cirka 10 timmar.

Patienterna kommer till oss på remiss av läkare.

Vanligtvis kommer barnen till avdelningen för undersökning så att de har varit utan att äta eller dricka innan. Alla barn vägs och längden mäts och vid behov tas blodtrycket och blodprov. Ofta får barnet en intravenös kanyl före undersökningen. Besöken kan inkludera läkarmottagning och också näringsterapeut, fysioterapeut eller rehabiliteringsinstruktör kan vid behov träffa barnet och familjen under samma besök.

Via avdelningen utförs bilddiagnostik, som för det mesta är magnetröntgen som utförs under anestesi. Också mag- och tarmkanalens endoskopier och en del av isotopundersökningarna samt lokalbehandling av lederna som utförs via avdelningen utförs under anestesi. En stor del av ledernas lokalbehandlingar ges i lustgasanestesi, då behöver barnet inte vara utan att äta och dricka på förhand och kan åka hem efter en kort uppföljning.

På avdelningen ges dessutom olika läkemedelsinfusioner bl.a. åt barn och unga med reumatism- eller tarmsjukdomar. Man utför också undersökningar av tillväxthormonet och annan hormonfunktion och utför provokationstester och hyposensibiliseringar.

Under våren och hösten kan det finnas medicine och sjukvårdsstuderande på avdelningen.

Sjukhus