Tietoa neuromodulaatiohoidosta potilaille
Tältä sivulta löydät potilaille suunnattua tietoa neuromodulaatiohoidosta.

Kuvassa Neurokeskuksen ja Radiologian toteuttama suurienerginen kohdistettu ultraäänihoito (Kuva: Insightec Ltd).
Hoitoon pääsy
Erikoissairaanhoidossa toteutettavaan neuromodulaatiohoitoon ja siihen liittyvään laboratorio- ja kuvantamistutkimuksiin pääsy vaatii lääkärin lähetteen.
Terveydenhuoltolaissa määritetyn valinnanvapauden mukaan julkisen erikoissairaanhoidon palveluja tarvitseva henkilö voi valita hoitopaikkansa rajatusti. Hoitopaikka valitaan yhdessä lähettävän lääkärin kanssa.
Potilasdirektiivin mukaan hoidon voi myös valita EU-maiden alueelta ja saada hoidostaan Suomen hoitoa vastaavan korvauksen.
Potilasturvallisuus
Potilaan turvallisuuden varmistaminen kuuluu kiinteänä osana neuromodulaatiohoitoihin. Mahdolliset esteet hoidolle tarkistetaan aina lähetteen tekevän hoitavan lääkärin toimesta sekä hoitoyksiköissä ennen hoitoa ja hoitoon liittyvien tutkimusten yhteydessä. Neuromodulaatiohoitojen menetelmäkohtaisissa potilasohjeissa on mainittu mahdolliset vasta-aiheet hoidoille.
Tutustu potilasturvallisuuden käytäntöihin.
Hoito-ohjeet
Neuromodulaatiomenetelmien potilasohjeet annetaan hoitavasta yksiköstä ennen hoitoon saapumista. Osa ohjeista on luettavissa Hoito-ohjeet.fi -sivustolta:
- Syväaivostimulaatio (DBS) (Neurokeskus)
- Sarjamagneettistimulaatio (rTMS) (Kliininen neurofysiologia)
- Aivojen heikko tasavirtastimulaatio (tDCS) (Kliininen neurofysiologia)
- Psykiatrian neuromodulaatioyksikön potilasohjeet (rTMS, tDCS, ECT, Ketamiini-infuusio) (Psykiatrian neuromodulaatioyksikkö)
- MRI ohjattu aivojen suurienerginen kohdennettu ultraääni-hoito (Neuro-HIFU) (Neurokeskus)
Hoidonseuranta
Neuromodulaatiohoidon huippuosaamisyksikköön kuuluvilla yksiköillä on käytössä potilasryhmä- ja neuromodulaatiohoitoryhmäkohtaisia sähköisiä palvelukanavia erilaisiin tarkoituksiin. Sähköiset palvelukanavat täydentävät sairaanhoitoa ja vastaanottokäyntejä etänä tapahtuvan hoidon seurannan avulla. Palvelukanavat antavat mahdollisuuden hoitoon liittyvien kyselyiden täyttämiseen, potilasohjeiden lukemiseen, oireiden ja terveysmittausten täyttämiseen sekä viestimiseen, riippuen palvelukanavasta. Palvelut avataan tarvittaessa ja niistä tiedotetaan asiakaskohtaisesti. Käytössä olevia palvelukanavia ovat:
- tDCS-hoitojen Terveyskylän digihoitopolku (Kliininen neurofysiologia)
- tDCS-hoitojen BuddyCare (Psykiatrian neuromodulaatioyksikkö)
- ECT-hoitojen BCB Medical (Psykiatrian neuromodulaatioyksikkö)
- StellarQ:n Neuro- ja My MS-palvelu Epilepsian ja MS-tautia sairastavien potilaiden hoidon seurantaan (Neurologia)
Potilasinformaatiovideot
- HIFU-hoito avuksi neurologisiin liikehäiriöihin (Youtube)
- Kivun hoito selkäydinstimulaatiolla (Vimeo)
Embedded content cannot be displayed because cookies were declined.