Hyppää pääsisältöön

Tietoa neuromodulaatiohoidosta potilaille

Tältä sivulta löydät potilaille suunnattua tietoa neuromodulaatiohoidosta.

Potilas makoilee MRI-laitteessa, jossa Neuro-HIFU-laite.

Kuvassa Neurokeskuksen ja Radiologian toteuttama suurienerginen kohdistettu ultraäänihoito (Kuva: Insightec Ltd).

Hoitoon pääsy

Erikoissairaanhoidossa toteutettavaan neuromodulaatiohoitoon ja siihen liittyvään laboratorio- ja kuvantamistutkimuksiin pääsy vaatii lääkärin lähetteen.

Terveydenhuoltolaissa määritetyn valinnanvapauden mukaan julkisen erikoissairaanhoidon palveluja tarvitseva henkilö voi valita hoitopaikkansa rajatusti. Hoitopaikka valitaan yhdessä lähettävän lääkärin kanssa.

Potilasdirektiivin mukaan hoidon voi myös valita EU-maiden alueelta ja saada hoidostaan Suomen hoitoa vastaavan korvauksen.

Potilasturvallisuus

Potilaan turvallisuuden varmistaminen kuuluu kiinteänä osana neuromodulaatiohoitoihin. Mahdolliset esteet hoidolle tarkistetaan aina lähetteen tekevän hoitavan lääkärin toimesta sekä hoitoyksiköissä ennen hoitoa ja hoitoon liittyvien tutkimusten yhteydessä.  Neuromodulaatiohoitojen menetelmäkohtaisissa potilasohjeissa on mainittu mahdolliset vasta-aiheet hoidoille.

Tutustu potilasturvallisuuden käytäntöihin.

Hoito-ohjeet

Neuromodulaatiomenetelmien potilasohjeet annetaan hoitavasta yksiköstä ennen hoitoon saapumista. Osa ohjeista on luettavissa Hoito-ohjeet.fi -sivustolta:

Hoidonseuranta

Neuromodulaatiohoidon huippuosaamisyksikköön kuuluvilla yksiköillä on käytössä potilasryhmä- ja neuromodulaatiohoitoryhmäkohtaisia sähköisiä palvelukanavia erilaisiin tarkoituksiin. Sähköiset palvelukanavat täydentävät sairaanhoitoa ja vastaanottokäyntejä etänä tapahtuvan hoidon seurannan avulla. Palvelukanavat antavat mahdollisuuden hoitoon liittyvien kyselyiden täyttämiseen, potilasohjeiden lukemiseen, oireiden ja terveysmittausten täyttämiseen sekä viestimiseen, riippuen palvelukanavasta. Palvelut avataan tarvittaessa ja niistä tiedotetaan asiakaskohtaisesti.  Käytössä olevia palvelukanavia ovat:

  • tDCS-hoitojen Terveyskylän digihoitopolku (Kliininen neurofysiologia)
  • tDCS-hoitojen BuddyCare (Psykiatrian neuromodulaatioyksikkö)
  • ECT-hoitojen BCB Medical (Psykiatrian neuromodulaatioyksikkö)
  • StellarQ:n Neuro- ja My MS-palvelu Epilepsian ja MS-tautia sairastavien potilaiden hoidon seurantaan (Neurologia)

Potilasinformaatiovideot

Ohita video

Embedded content cannot be displayed because cookies were declined.