Hyppää pääsisältöön

Vatsaelinkirurgian vastuualue

Vatsaelinkirurgian vastuualue vastaa Varsinais-Suomen alueella ruoansulatuskanavan sairauksien erikoissairaanhoidosta sekä akuuttien että kiireettömien sairauksien osalta. Tyks Kantasairaalan lisäksi leikkaustoimintaa on myös Salon sairaalassa. Lisäksi poliklinikkatoimintaa on Loimaan, Turunmaan ja Vakka-Suomen sairaaloissa. Tyksissä hoidetaan myös muualta Suomesta tulevia erityisosaamista vaativia potilaita.

Siraanhoitaja ja potilas kävelevät osaston käytävällä.

Turun yliopistollisessa sairaalassa tutkitaan ja hoidetaan ruoansulatuskanavan oireita ja sairauksia. Moniammatillinen osaaminen kliinisessä työssä ja laaja tutkimustyö takaa potilaalle parhaan mahdollisen hoidon. Hoitokäytäntömme perustuvat uusimpaan tutkittuun tietoon.

Vatsaelinkirurgian vastuualueella hoidetaan paljon erilaisia syöpiä. Vatsan alueen syöpien hoito suunnitellaan ja toteutetaan tiiviissä moniammatillisessa yhteistyössä eri erikoisalojen lääkäreiden kuten syöpälääkärien, röntgenlääkärien, toimenpideradiologien ja PET-tutkimusyksikön kanssa. Hoidot suunnitellaan yksilöllisesti pyrkien mahdollisuuksien mukaan aina pienten ihoviiltojen kautta tehtävään leikkaukseen nopean toipumisen edistämiseksi.

Tähystysyksikössä tehdään diagnostisten tutkimusten lisäksi vaativia tähystystoimenpiteitä kuten sappi- ja haimateiden kuvauksia ja toimenpiteitä (ERCP) sekä ruokatorven ja mahasuolikanavan erilaisten kasvainten tähystyksellisiä hoitoja.

Tutustu suolistosyövän hoitopolkuun.

Hoitajavastaanottoja vatsan alueella on avanne-, haava-, hepatiitti-, tulehdukselliset suolistosairaudet (IBD)-, inkontinenssi-, ruoansulatuskanavan kamerakapselitutkimus-, keliakia- ja suolistosyöpäpotilaan vastaanotto.

Vastuualueen johto ja lääkärit

Maija Lavonius

Vastuualuejohtaja (Vatsaelinkirurgia), LT, dosentti

Ylilääkäri, vatsaelinkirurgian erikoislääkäri

Päivi Velling

Ts. Osastonhoitaja, sh

Mervi Kinnunen

osastonhoitaja, SH