Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 20.5.2014 16.45

Hallituksen kokoustiedote 20.5.2014

Avainsanat:

Sairaanhoitopiiri ei ulkoista laitoshuoltoaan

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin hallitus päätti yksimielisesti olla ulkoistamatta sairaaloidensa laitoshuoltoa 20.5.2014 pitämässään kokouksessa.

Hallitus totesi asiasta käydyn keskustelun jälkeen, että jatkovalmistelun tulisi kohdentua oman toiminnan kehittämiseen yhteistoiminnassa henkilöstön kanssa, ja että sitä koskeva suunnitelma tulee esittää hallitukselle vuoden 2014 loppuun mennessä.

Ambulanssien toimintaa pyritään yhtenäistämään

Ensi vuoden alusta alkaen kaikki Varsinais-Suomen ensihoitoyksiköt eli ambulanssit miehistöineen toimivat välittömässä lähtövalmiudessa, mikäli kesäkuussa kokoontuva sairaanhoitopiirin valtuusto hyväksyy hallituksen tänään (20.5.2014) päättämän esityksen uudeksi ensihoidon palvelutasopäätökseksi.

Palvelutasopäätöksen avulla pyritään turvaamaan palvelutarpeeltaan samanlaisille alueille samantasoinen ensihoitopalvelu käytettävissä olevilla resursseilla mahdollisimman tehokkaasti.

Suurin muutos nyt voimassa olevaan palvelutasopäätökseen on kaikkien ambulanssien siirtyminen välittömään lähtövalmiuteen.

Uusi palvelutasopäätös ei siis sisällä lainkaan 15 minuutin varallaoloa, jossa ensihoitajat päivystävät kotonaan ja lähtevät liikkeelle viimeistään 15 minuutin kuluttua hälytyksestä. Tällä hetkellä 11 ambulanssia 33:stä on 15 minuutin lähtövalmiudessa öisin. Niistä seitsemän autoa muutettaisiin välittömään lähtövalmiuteen ja neljä jäisi toimimaan vain päivisin ja iltaisin.

Varsinais-Suomen ensihoidolla on 33 kuljettavaa ambulanssia ja yksi kenttäjohtoyksikkö. Niistä Turun ensihoitoalueella toimii 17 ambulanssia, joista seitsemällä on tukikohta Turussa. Salon alueella toimii seitsemän, Uudenkaupungin alueella viisi ja Loimaan alueella neljä ambulanssia.

Salon, Loimaan ja Uudenkaupungin ensihoitoalueiden alueelliset kenttäjohtoyksiköt toimivat johtamistehtävänsä ohella myös potilaita kuljettavina yksiköinä ihan tavanomaisten hoitotason ambulanssien tapaan ja ovat siis mukana edellä mainituissa luvuissa.

Turun ensihoitoalueella on välittömässä lähtövalmiudessa 14 autoa ympärivuorokautisesti. Maskussa ja Paimiossa sijaitsevat kaksi ambulanssia ovat välittömässä lähtövalmiudessa päivisin ja iltaisin, mutta öisin 15 minuutin varallaolossa. Marttilassa sijaitseva auto on välittömässä lähtövalmiudessa virka-aikoina, mutta ei päivystä öisin.

Uudistus tarkoittaisi, että Paimion ambulanssi muutettaisiin ympärivuorokauden välittömässä lähtövalmiudessa toimivaksi ja että Maskussa sijaitsevan ambulanssin ilta-aikaista päivystystä pidennetään kahdella tunnilla klo 22 saakka, mutta sen yöpäivystys lopetetaan. Lisäksi kaksi Turussa sijaitsevaa autoa päivystäisi jatkossa klo 8–22 ja niistä toinen lisäksi viikonloppuöisin välittömässä lähtövalmiudessa.

Muilla alueilla välittömässä ympärívuorokautisessa lähtövalmiudessa olevien ambulanssien määrä lisääntyisi. Salon alueelle niitä tulisi kahden sijasta viisi, Uudenkaupungin alueelle kahden sijasta kolme ja Loimaan alueelle yhden sijasta kolme.  Alueiden muut viisi ambulanssia toimisivat vain päivisin ja iltaisin, mutta nekin olisivat välittömässä lähtövalmiudessa.

Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitoksen arvion mukaan uusi palvelutasopäätös voisi alentaa ensihoidon kokonaiskustannuksia noin 400 000 euroa vuodessa. 

Uudistusta hallitukselle esitelleen toimitusjohtaja Päivi Luceniuksen mukaan ambulanssien varallaolokäytäntö on valtakunnallisesti katoava toimintamalli. Ensihoidon palveluntuottajat kertovat jatkuvista rekrytointiongelmista sellaisiin toimipisteisiin, joissa on varallaoloa. Varallaolo kun on ensihoitajille hyvin sitovaa ja palkkaus huonoa.

Hän muistutti, että Lounais-Suomen aluehallintovirasto on vuonna 2013 kyseenalaistanut VSSHP:n käytännön, jossa saman riskialueluokituksen sisällä on sekä varallaoloa että välitöntä lähtövalmiutta.

Kun muutetaan kaikki toiminnassa olevat yksiköt välittömään lähtövalmiuteen, yöllä toimivien yksiköiden lukumäärää voidaan vähentää, koska lähistöllä välittömässä lähtövalmiudessa päivystävät yksiköt ehtivät varsin pitkälle siinä 15 minuutin ajassa, joka nykyisin kuluu yksikön liikkeelle lähtöön. 

Lääketieteellisestä näkökulmasta tarkasteltuna ambulanssin varallaolo ei ole perusteltua, sillä hätätilapotilas tarvitsee apua yöllä yhtä kiireellisesti kuin päivälläkin.

Ensihoitopalvelun kokonaiskustannuksista suurin osa syntyy ensihoitoyksiköiden henkilöstöstä ja ympärivuorokautisen välittömän valmiuden ylläpidosta. Ensihoitopalvelun kokonaiskustannuksia voidaan alentaa vähentämällä yksiköiden määrää tai muuttamalla varallaolovalmiuksia.

Ensihoitoyksikön henkilöstön koulutustasolla on suora vaikutus siihen, kuinka monta yksikköä potilaan tai tilanteen hoitamiseen tarvitaan.

Joidenkin ensihoitoyksiköiden poistaminen kokonaan valmiudesta huonontaisi palvelua selkeästi.  Jatkuvasti lisääntyvät ensihoidon tehtävämäärät puhuvat sen puolesta, että ensihoitoyksiköitä ei voida poistaa valmiudesta kokonaan.

Selkeällä koko alueen kattavalla kenttäjohtamistoiminnalla voidaan vähentää yksiköiden määrää yöaikaan, kunhan muut yksiköt pidetään välittömässä lähtövalmiudessa ja kenttäjohtaja toimii aktiivisesti niin, että vaarallisia ambulanssityhjiöitä ei pääse syntymään.

Samantasoisten palvelujen tarjoaminen riskeiltään ja palvelutarpeiltaan samanlaisilla alueilla on koko ensihoitopalvelun lakisääteinen pohja. Tätä varten järjestämisvastuu on kunnilta siirretty sairaanhoitopiireille, joilla on kokonaisvastuu koko alueensa asukkaiden tasapuolisesta ensihoitopalvelun saannista. Aikaisemmasta kunta- tai kaupunkikeskeisestä ajattelusta on nyt siis lakisääteisesti poistuttu ja päätöstä tehdessä tulee ottaa huomioon kaikki alueen asukkaat.

Vuonna 2013 Varsinais-Suomessa tuotettu ensihoitopalvelu oli 40 % halvempaa kuin keskimäärin valtakunnassa ja kolmanneksi halvinta Suomen 20 sairaanhoitopiirissä.

Vuonna 2014 ensihoidon hinnan arvioidaan olevan 21 prosenttia halvempaa kuin maassa keskimäärin ja palvelu Varsinais-Suomessa edelleenkin Suomen kuudenneksi halvinta.

Juhlan järjestäminen ei rikkonut sääntöjä

Sairaanhoitopiirin johtajan syntymäpäiväjuhlan ja kuntayhtymän sidosryhmätapaamisen yhdistäminen poiki hallituksen kokoukseen tiedoksiantoasiana hallintojohtajan lyhyen selvityksen sidosryhmä- ja edustustilaisuuksien järjestämisestä.

Hallitus totesi sidosryhmä- ja edustustilaisuuksien järjestämisestä käydyn keskustelun osalta, että saadun selvityksen perusteella sairaanhoitopiirin johtajan syntymäpäiväjuhlien järjestämisessä on menetelty sairaanhoitopiirin sääntöjen mukaisesti. Hallituksen jäsen Heikki Tamminen (ps.) ilmoitti eriävän mielipiteensä asiaan.

Hallitus totesi lisäksi, että sairaanhoitopiirin johtajan syntymäpäiväjuhlia koskeva asia on loppuun käsitelty hallituksen osalta.

Kuljetukset kokonaan omaksi toiminnaksi

Hallitus päätti jo edellisessä kokouksessa keskittää sairaanhoitopiirin kuljetustoiminnan potilas- ja vainajakuljetusten osalta Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitokseen ja muiden kuljetusten osalta hankinta- ja logistiikkapalveluihin sen jälkeen, kun nykyiset ostopalvelusopimukset päättyvät.

Muutokseen liittyvät henkilöstösiirrot päätettiin käsitellä tänään (20.5.2014) pidettävässä kokouksessa.

Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitos vastaa sairaanhoitopiirin sairaaloissa potilas- ja vainajakuljetuksista sairaaloiden välillä ja sairaaloiden sisällä

Hankinta- ja logistiikkapalvelut vastaa sairaanhoitopiirin sairaaloissa materiaali- ja tavarakuljetuksista sairaaloiden välillä ja sairaaloiden sisällä käsittäen myös lähetti- ja vahtimestaripalvelut. Lisäksi se vastaa ulkotöistä Tyksin kantasairaalan alueella.

Hallitus päätti nyt siirtää sille liitteessä eritellyt vakanssit ensihoidon ja päivystyksen liikelaitokseen sekä hankinta- ja logistiikkapalveluihin esitetyn mukaisesti. Se myös hyväksyi päätösesitystään täydennyksen, että siirtyvällä henkilöstöllä nykyisin olevat työtehtävät säilyvät siirron jälkeenkin.

Talousarvion raamiksi jäsenkuntien 3,5 prosenttia

Hallitus päätti asettaa vuoden 2015 talousarvioraamin reunaehdoksi, että jäsenkuntien maksuosuuksien muutos ennen ensihoidon suoriteperusteisten kustannusten sisällyttämistä jäsenkuntien palvelusuunnitelmiin voi kasvaa enintään 3,5 prosenttia vuoden 2014 talousarviosta. Lisäksi hallitus ohjeisti laatimaan talousarvion siten, että tilikauden tulos on kaksi miljoonaa euroa ylijäämäinen.

Valtuuston hyväksymä taloussuunnitelma vuosiksi 2015–2016 perustuu vakauttamisohjelmaan. Valtuusto on myös hyväksynyt vuodelle 2014 lisätalousarvion.

Sairaanhoitopiiri on käynyt jäsenkuntiensa kanssa kuntaneuvottelut kevään aikana. Niiden tarkoituksena oli kartoittaa palvelujen järjestämiseen tarvittavia muutoksia. Kuntaneuvotteluissa tai kuntien talousarvion laatimista koskevissa lausunnoissa ei tullut esille palvelujen kysyntään vaikuttavia muutoksia vuodelle 2015.

Tilastokeskuksen väestöennusteen avulla sairaanhoitopiiri arvioi, että väestön määrän ja ikärakenteen kehityksen perusteella erikoissairaanhoidon kysyntään kohdistuu 0,9 prosenttiyksikön kasvupaine VSSHP:n jäsenkunnissa. Tämän hillitsemiseksi vuodeosastoilla tapahtuvia hoitoja vähennetään edelleen ja hoitojen avohoitopainotteisuuden kasvattamista jatketaan. Myös valtakunnalliset vertailutiedot erikoissairaanhoidon järjestämisestä antavat tukea tälle kehitykselle.

Vuodeksi 2015 ensihoito sisällytetään kokonaisuudessaan jäsenkunnille laadittaviin palvelusuunnitelmiin. Muutos toteutetaan teknisenä muutoksena ja talousarvion perusteisiin eritellään sen vaikutukset. Muutoin raamin suunnittelussa on lähdetty siitä oletuksesta, ettei tuleva ensihoidon palvelutasopäätös muuta merkittävästi ensihoidon kustannuksia vuonna 2015. Varsinaisesti asiaa voidaan kuitenkin arvioida vasta, kun valtuusto on päättänyt uudesta ensihoidon palvelutasopäätöksestä kesäkuussa 2014 ja ensihoidon järjestämismallin mukaisesti on käytettävissä kustannusarvioita vuodeksi 2015.

Palkkakulujen arvioidaan kasvavan 1,2 prosenttia. Muiden kulujen kasvuksi arvioidaan 2,5 prosenttia. Korkokehityksen arvioidaan jatkuvan maltillisena.

Kuntayhtymän taseessa on kattamatonta alijäämää 17,9 miljoonaa euroa. Vuoden 2014 talousarvio perustuu kolmen miljoonan euron ylijäämäiseen tulokseen.

Kuntayhtymä sopi viime vuonna vakuutusyhtiön kanssa vuonna 2011 tapahtuneen A-sairaalan tulipalon vakuutuskorvauksista. Sopimuksen perusteella kuntayhtymä saa 4,9 miljoonaa euroa korvauksia, jotka eivät sisälly talousarvioon 2014.

Korvaustuloa vastaavat kustannukset ovat tilikausilla 2011 ja 2012, jolloin kuntayhtymälle kertyi alijäämää yhteensä 31,6 miljoonaa euroa. Siksi tulisi pyrkiä siihen, että tämä tuotto ei kuluisi kuluvan vuoden menojen rahoittamiseen, vaan parantaisi täysimääräisesti tilikauden tulosta. Sen seurauksena taseessa oleva alijäämäkin pienenisi, mikä olisi myös vakauttamisohjelman mukaista.

Kuntayhtymän kustannuspaineet vuodelle 2015 ovat yleisessä taloustilanteessa maltilliset matalan työehtosopimusratkaisun ja korkotason ansiosta mutta tilanne kiristynee selkeästi vuosina 2016–2018. Lähivuosina toteutuu myös Tyksin T3-laajennuksen käyttöönotto, joka rahoitustavasta riippuen tulee lisäämään joko poistotaakkaa tai vuokrakustannuksia.

Kuntien taloudellisen tilanteen helpottamiseksi vuoden 2015 tilikauden tulostavoitetta pienennettiin raamissa taloussuunnitelman kolmesta miljoonasta eurosta kahteen miljoonaan. Tämän jälkeen palattaisiin taas kolmen miljoonan euron ylijäämätavoitteeseen, kunnes alijäämät on katettu.

Sairaanhoitopiirille uusittu logo

Hallitus päätti, että sairaanhoitopiiri ottaa käyttöön esityksen mukaisen uusitun logon ja että viestintäpäällikkö valmistelee tarkemmat graafiset ohjeet sairaanhoitopiirin johtajan hyväksyttäväksi. Uutta logoa käytetään päätöksen jälkeen valmistettavissa painotöissä, sähköisissä viestintäaineistoissa sekä uudella verkkosivustolla.

Hallitus päätti myös kiinnittää valmistelevien viranhaltijoiden huomiota siihen, että viestinnän kehittämisessä ja etenkin verkkoviestinnässä tulee huomioida esteettömyyden vaatimukset.

Tyksin ja muiden sairaaloiden sekä tulosalueiden logot ja liikemerkit pysyvät ennallaan ja päivitys tehdään vain sairaanhoitopiirin logoon.

Sairaanhoitopiirin uusitun logon tehosteviiva on sininen. Sinistä esiintyy sairaanhoitopiirin kaikkien sairaaloiden logoissa, jolloin se toimii yhdistävänä elementtinä. Logon fonttina on sama, jota käytetään Tyksin logossa, Helvetica Thin.

Huomautus: Tämä on toimituksellinen tiedote kunnallisen hallintoelimen kokouksesta. Siinä pyritään kertomaan merkittävimmät kokouksessa tehdyt päätökset taustatietoineen, mutta ei välttämättä kerrota kaikista kokouksessa käsitellyistä asioista. Pöytäkirja on julkaistu internet-osoitteessa http://vsshp.ktweb.fi  ​