Lasten ja nuorten kirurgian palvelualue
Hoidamme lapsia korkealaatuisesti ja perhekeskeisesti kaikilla lastenkirurgian ja lastenortopedian osa-alueilla. Useat toimenpiteet suoritetaan päiväkirurgisesti, jolloin lapsen huoltajalla on mahdollisuus olla lapsen tukena koko päivän. Vanhemman läsnäolo on sallittu myös leikkausosastolla lasta nukuttaessa ja lapsen siirtyessä leikkauksen jälkeen heräämöseurantaan. Vuodeosastolla vanhempi voi olla paikalla myös koko ajan sekä yöpyä lapsen vierellä.
Pehmytkirurgian puolella hoidamme synnynnäisiä epämuodostumia sekä lasten muita pehmytkirurgisia sairauksia. Näitä ovat esimerkiksi ruokatorven kehityshäiriöt, suoliston kiertymishäiriöt, keuhkopoikkeavuudet, virtsateiden poikkeavuudet, umpilisäkkeen tulehdukset, tyrät ja laskeutumattomat kivekset. Olemme erikoistuneet tähystyskirurgiaan, jota hyödynnetään yhä pienemmille potilaille.
Toimimme lastenurologisena robottiavusteisen kirurgian keskuksena. Tähystyskirurgian ja robottiavusteisen kirurgian myötä toipuminen suuristakin leikkauksista on nopeaa ja hoitoajat vuodeosastolla lyhyitä. Lastenurologeillamme on myös eurooppalainen erityispätevyys, FEAPU. Teemme kliinistä yhteistyötä eri yliopistosairaaloiden välillä yhteispohjoismaisesti.
Tutkimus
Yliopistosairaalan tehtäviin kuuluu myös pitkäjänteisen ja kansainvälisesti arvioidun tutkimustyön tekeminen. Tutkimuskenttämme on laaja, sisältäen kehitysbiologiaa, rekisteritutkimusta ja kliinistä tutkimusta. Teemme tutkimusta paitsi paikallisesti, myös yhteistyössä kansallisesti sekä kansainvälisesti lasten hoidon parantamiseksi.
Lastenortopedinen ja –traumatologinen yksikkömme hoitaa lasten ja nuorten raajojen ja selän virheasentoja sekä vastaa alueellamme lasten traumatologiasta.
Teemme skolioosista ja nikamasiirtymistä johtuvia lasten selkärangan luudutusleikkauksia sekä lasten nikamanpoistoleikkauksia. Leikattujen skolioosia sairastavien lasten kohdalla hoitotuloksemme ovat kansainvälisesti vertailtuna erinomaisia. Tiimimme on perillä modernimmista hoitomenetelmistä ja mm. Suomen ensimmäinen skolioosin pingotusleikkaus on tehty yksikössämme.
Leikattujen idiopaattista skolioosia sairastavien lasten kohdalla tuloksemme ovat virheasennon korjaantumisen (yli 70%) ja neurologisten (alle 0,2%) tai infektiokomplikaatioiden (alle 1%) osalta erinomaiset. (Lähde: Spine 2013;38:1576-83. vertailulukuna keskimäärin 62% maailmalla/JBJS 2011: J Bone Joint Surg Am. 2011;93:1227-34.)
Seuraamme ja tarvittaessa korjaamme lasten ja nuorten ylä- ja alaraajojen virheasentoja sekä pituuseroja. Hoidamme myös lasten ja nuorten synnynnäiset ja kehityksen aikana syntyneet lonkkaongelmat. Yksikössämme toimii lasten urheiluvammoihin erikoistunut poliklinikka.
Olemme osa Tyks Orto tuki- ja liikuntaelinsairauksien huippuosaamisyksikköä.
Kuulumme Suomen edustajana vakinaisena täysimääräisenä jäsenenä Euroopan harvinaisten luustosairauksien verkostoon (ERN Bond).
Tutkimus
Lastenortopedian tutkimuskenttään kuuluvat lasten tuki- ja liikuntaelinrakennepoikkeavuuksien esiintyvyys, riskitekijät ja hoidon tulokset. Yksikkömme on vahvasti mukana kansallisessa Lasten ortopediset sairaudet -tutkimusryhmässä. Teemme tutkimusyhteistyötä aktiivisesti eri yliopistosairaaloiden välillä sekä kansainvälisesti monen tutkimuskeskuksen kanssa.
Palvelualueen johto
Johanna Syvänen
Palvelualuejohtaja (lastenkirurgia), LT, dosentti
Ylilääkäri
Lastenkirurgian sekä ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri
Lääkärimme esittäytyvät
Olli Pajulo

Ylilääkäri, LT, dosentti
Lastenkirurgian sekä ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri, lastenortopedian ja traumatologian erityispätevyys, lastenortopedian koulutusvastaava
Johanna Syvänen
Palvelualuejohtaja (lastenkirurgia), LT, dosentti
Ylilääkäri
Lastenkirurgian sekä ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri
Niklas Pakkasjärvi
Lastenkirurgian erikoislääkäri, LT, dosentti, FEAPU
Ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri