Hyppää pääsisältöön

Tyks Kompassisairaala (tulossa 2024)

Kiinamyllynkatu 13, Turku

Aukioloajat ja yhteystiedot

Käyntiosoite

Tyks Kompassisairaala
Kiinamyllynkatu 13
Turku
Tyks Kompassisairaala aukeaa loppuvuonna 2024.

Loppuvuonna 2024 aukeavan uuden Psykiatrisen sairaalan visiona on integroitua osaksi ympäristöä ja yhteiskuntaa.

Uuden Psykiatrisen sairaalan visiona on integroitua osaksi ympäristöä ja yhteiskuntaa. Suunnittelun tavoitteet ovat monelta osin päinvastaiset kuin aiemmin rakennetuissa psykiatrisissa sairaaloissa. 1900-luvun alun edellisen psykiatrisen rakentamiskauden aikana lähdettiin siitä, että psykiatriset potilaat sijoitettiin ns. metsäsairaaloihin pois yhteiskunnasta ja lähiympäristöstä. 

Sairaalan visiona on vähentää potilaiden stigmaa (häpeäleimaa) lisäämällä mielenterveysosaamista ja sosiaalista kanssakäymistä. Uudessa sairaalassa tulee olemaan esimerkiksi posti-, apteekki- ja kauppapalveluita, varattavia ryhmätiloja järjestöille ja muille toimijoille sekä ravintolapalveluita. Sairaala tulee olemaan avoin ja helposti lähestyttävä ja se sijoittuu Mikron tontille ja tulee osaksi Turun tiedepuiston aluetta, joka mahdollistaa sairaalan uuden vision. Turun tiedepuisto nähdään tulevaisuudessa vetovoimaisena asuinympäristönä, johon tulee monipuolinen koulutus- ja tutkimuskeskittymä.

Psykiatrinen vuodeosastohoito ja avohoito tullaan sijoittamaan sairaalaan yhtenäiseksi palvelujärjestelmäksi. Tarkoituksena on tuottaa vaikuttavaa hoitoa saumattomasti.

Tyks Psykiatrian uuden sairaalan nimi valittiin (Varha.fi).