Hyppää pääsisältöön

Seulottavat sairaudet

Tältä sivulta löydät tietoa vastasyntyneiltä seulottavista synnynnäisistä sairauksista.

Hormonituotannon häiriöt

Immuunipuutossairaudet

Aminohappoaineenvaihdunnan sairaudet

Ureakierron häiriöt

Elimistö poistaa ylimääräisen typen maksan ureakierrossa, jossa syntyvä urea eritetään virtsaan. Typpeä saadaan proteiinipitoisesta ruuasta kuten lihasta. Proteiinien pilkkoutuessa syntyy typpeä sisältävää ammoniakkia, jota kertyy elimistöön, kun ureakierto häiriintyy. Liiallinen ammoniakki on myrkyllistä aivoille ja voi johtaa aivojen vaurioitumiseen.

Ureakierron häiriöitä hoidetaan niukasti proteiineja sisältävällä ruokavaliolla sekä ureakierron toimintaa parantavilla ja ylimääräistä ammoniakkia poistavilla lääkkeillä. Yleisin ureakierron sairaus on ornitiinitranskarbamylaasin eli OTC-entsyymin puutos, johon ei toistaiseksi ole hyvin toimivaa seulontamenetelmää. Arginiinimeripihkahappovirtsaisuus (ASAuria) on Suomessa lähes yhtä yleinen kuin OTC-puutos.

Rasvahappoaineenvaihdunnan sairaudet

Karnitiiniaineenvaihdunnan häiriöt:

Karnitiini kuljettaa rasvahappoja soluissa mitokondrioihin, jotka toimivat solujen energiatehtaina. Mitokondrioissa rasvoista tuotetaan energiaa aterioiden välillä ja tilanteissa, joissa elimistön energiantarve lisääntyy. Karnitiiniaineenvaihdunnan häiriöissä energiantuotto rasvoista on puutteellista. Rasvahappoja kertyy elimistöön, mikä voi aiheuttaa oireita ja johtaa elinvaurioihin.

Sairaus voi oireilla esimerkiksi verensokerin laskuna, sydänlihasvauriona tai voimakkaana lihaskipuna ja lihasentsyymien nousuna akuutin sairauden tai liikunnan aikana. Karnitiiniaineenvaihdunnan sairauksia hoidetaan paastoa välttämällä, runsaasti hiilihydraattia sisältävällä erityisruokavaliolla ja tarvittaessa karnitiinilisällä.

Rasvahappojen oksidaatiohäiriöt:

Rasvahappojen oksidaatiohäiriöissä eri mittaisten rasvahappojen pilkkoutuminen solujen energiatehtaissa eli mitokondrioissa on puutteellista, eivätkä solut pysty siksi tuottamaan rasvoista energiaa normaalilla tavalla. Sairaus voi oireilla liiallisena verensokerin laskuna erityisesti pitkän ateriavälin tai akuutin sairauden aikana. Pilkkoutumattomia rasvahappoja kertyy elimistöön, mikä voi aiheuttaa oireita ja vaurioittaa elimiä kuten sydäntä, lihaksia ja maksaa.

Rasvahappojen oksidaatiohäiriöitä hoidetaan paastoa välttämällä sekä hiilihydraattipainotteisella erityisruokavaliolla. Maailmalla yleisin rasvahappojen oksidaatiohäiriö on keskipitkäketjuisten rasvahappojen oksidaatiovika, MCAD-puutos. Suomessa pitkäketjuisten rasvahappojen oksidaatiovika, LCHAD-puutos, on monia muita maita yleisempi.

Orgaanisten happojen kertymiseen johtavat sairaudet

Joidenkin aminohappojen aineenvaihduntahäiriöissä elimistöön kertyy poikkeavan paljon happamia aineenvaihduntatuotteita, jotka ovat suurina määrinä elimistölle haitallisia. Sairauksia hoidetaan erityisruokavaliolla ja osaan sairauksista on myös lääkehoito.