Hyppää pääsisältöön

Roosan tarina

Endometrioosi on kroonista kipua aiheuttava gynekologinen sairaus, jota esiintyy jopa 10 prosentilla hedelmällisessä iässä olevista naisista. Endometrioosin tarkkaa syytä ei tunneta ja diagnoosin saaminen kestää usein vuosia. Myös Roosa kärsi rajuista kipukohtauksista yli kymmenen vuoden ajan.

Salama iskee metsään.

– Kipu on kuin musta verho, joka tekee elämästä pelkkää selviämistä, Roosa kuvailee endometrioosisairauttaan viisi kuukautta tähystysleikkauksen jälkeen. Roosalle tehtiin laaja leikkaus, jossa endometrioosipesäkkeitä poistettiin virtsaputken ja – rakon ympäriltä, suolesta sekä munasarjoista. Hän on palautunut hyvin leikkauksesta.

– Nautin tästä hetkestä, mutta aika ajoin mietin voiko sairaus vielä palata. Kun on elänyt pitkään kivun kanssa, on vaikea luottaa siihen, että se pysyy poissa, hän pohtii.

Toistuvat kipukohtaukset vaikuttivat Roosan ihmissuhteisiin ja estivät osallistumasta täysipainoisesti työelämään. Erityisesti työpoissaolot tuntuivat epämukavilta.

– Työskentelin pitkään tuotantoalalla, jossa on paljon miespuolisia esihenkilöitä. Kuukautiskipuihin liittyvistä poissaoloista puhuminen oli vaikeaa. Tuntui ikävältä toistuvasti sanoa, että minuun sattuu kuukautisten vuoksi niin kauheasti, etten pääse töihin, hän kuvailee.

Tällaistako kuukautiskipu on?

Roosa oli 15-vuotias, kun hän ensimmäisen kerran kuukautisten aikana koki raastavaa kipua. Vaikka kivut olivat todella kovat, särkylääkkeet auttoivat.

– Puhuin jo nuorena äidilleni. Äidillä on myös todettu endometrioosi, joten puhuminen hänelle oli helppoa.

Ajan kuluessa kivut pahentuivat asteittain ja poissaolot koulusta lisääntyivät. Roosan täytyi kuukautisten aikaan olla poissa koulusta jopa kokonaisia päiviä kovan säryn vuoksi.

– Koin, että kouluterveydenhoitajani ajatteli minun liioittelevan kuukautiskipujen voimakkuutta. Minua ei kuitenkaan koskaan kielletty lähtemästä kotiin säryn vuoksi. Usein kivut helpottivat kahden tai kolmen päivän kuluessa, Roosa muistelee.

– Ajattelin itsekin, että tällaista tämä vain on. Ystävien kivut eivät olleet läheskään yhtä voimakkaita. Kokemukseni oli aivan toisenlainen, hän sanoo.

Oireiden paheneminen yllätti

Oireiden paheneminen yllätti Roosan 20-vuotiaana. Rauhallisen joulunvieton katkaisi vakava kipukohtaus.

– En voinut lähteä perheeni kanssa isovanhempieni luokse joululounaalle, koska kovat kivut kaatoivat minut sängyn pohjalle. Sinä jouluna raju kipukohtaus vei minulta ensi kerran tajun, Roosa kertoo vakavana.

Kivut olivat niin valtavat, ettei hän jaksanut seistä, saati hakea apua. Kohtauksen laannuttua Roosa varasi ajan gynekologille.

– Vaikka kerroin endometrioosiepäilystäni ja pyysin lisätutkimuksia, en saanut lähetettä erikoissairaanhoitoon jatkotutkimuksiin. Hoitava lääkäri päätteli kivun liittyvän käyttämäni hormonilääkityksen tehon hiipumiseen ja ehdotti lääkkeen vaihtamista. Olin todella pettynyt, etteihän nähnyt jatkotutkimuksia tarpeellisena, Roosa sanoo surullisena.

Helmikuussa 2019 Roosa koki ensimmäistä kertaa rajua kipua virtsaamisen yhteydessä. Kipukohtaus säikäytti hänet, koska siihen ei tällä kertaa liittynyt kuukautisia. Viiltävä kipu räjähti kehossa samalla hetkellä, kun virtsarakko tyhjeni.

– Minua pelotti, koska en tiennyt mistä on kyse. Vaikka tunne oli samanlainen kuin kuukautisten aikana, en ollut aiemmin kokenut vastaavaa, hän kuvailee.

– Kipu sai minut oksentamaan ja lopulta menetin tajuntani. Onneksi olin ehtinyt soittaa äidilleni, joka saattoi minut Tyks Akuuttiin, hän kertoo.

Roosalle tehtiin ultraäänitutkimus, jossa hänen oikeasta munasarjastaan löydettiin kysta. Koska kuvantamistutkimuksessa ei löydetty konkreettista merkkiä endometrioosista, jäi Roosan ainoaksi avuksi vahva suonensisäinen kipulääke, joka helpotti hänen oloaan hetkellisesti.

– Halusin tietää juurisyyn kivulleni, mutta ajattelin ammattilaisten tietävän paremmin. Jälkikäteen kirosin, etten vaatinut apua terävämmin. Kehon sisällä tuntuvaa kivun kokemusta on niin vaikea todistaa, Roosa harmittelee.

Leikkaukseen pääseminen käännekohta

Hetken aikaa Roosan elämä jatkui kuten ennenkin, kunnes marraskuussa alkutalvena koettu raju kipukohtaus toistui. Tällä kertaa sietämättömän voimakkaana.

– Kun tuska jatkui ja kipu oli kovimmillaan, toivoin että kuolen. Pahinta kuitenkin oli, että kipu jäi mylläämään kehoon päiviksi, Roosa sanoo. – Kerroin asiasta esihenkilölleni, joka ymmärsi, etten kykene tulemaan töihin. Tajusin, että minun on pakko hakeutua tutkimuksiin.

Roosa hakeutui työterveyshuoltoon, jossa lääkäri teki kiireellisen lähetteen Tyksin Naistenklinikalle.

– Minulla oli selvästi nahka paksuuntunut ja osasin vaatia lisätutkimuksia. Se kannatti. Tällä kertaa hoitava lääkäri löysi ultraäänitutkimuksessa oikeassa munasarjassani kohdun limakalvon sirottumaa. Hän myös paineli minua tutkimuksen aikana alavatsalta, jolloin tunsin voimakasta kipua vatsakalvossa, Roosa selittää.

– Tunsin suurta helpotusta siitä, että tutkimuksessa pystyttiin vihdoin todentamaan kokemani kipu. Tuska ei enää ollut minun sanani varassa, hän huokaisee helpottuneena.

Tutkimuslöydös avasi Roosalle tien tähystysleikkaukseen. Leikkaus kesti odotettua pidempään, koska Roosan kehossa todettiin syvää endometrioosia monissa alavatsan alueissa. Lisäksi virtsarakko ja kohtu olivat kiinnittyneet yhteen.

– Olen todella tyytyväinen leikkaukseen. Pääsin kotiin jo leikkauspäivän iltana. Hoitajatkin yllättyivät siitä, miten nopeasti olin pystyasennossa. Mutta olin aiemmin kokenut paljon suurempaa kipua kuin leikkauksen jälkeen, Roosa nauraa.

Tärkeää, että sairaudesta puhutaan

– Minulle on tärkeää, että sairaudesta puhutaan, Roosa sanoo neljä kuukautta tähystysleikkauksen jälkeen. – Suurimman tuen olen saanut endometrioositukiryhmästä. Siellä kuulen muiden naisten kokemuksia ja voin jakaa oman tarinani. Kukaan ei sano, ettei kipuni ole totta, Roosa painottaa.

Neljän kuukauden aikana isoin uusi asia Roosan arjessa onkin ollut elämä ilman kipua.

– Minun ei tarvitse enää pelätä, että joudun ottamaan sairaslomaa kuukautiskipujen vuoksi eikä minun tarvitse ajoittaa elämääni kivun mukaan. Tuntuu kuin olisin saanut arkeeni enemmän aikaa, Roosa iloitsee.

Roosan hoitosuhde Tyksissä jatkuu syksyn ajan.

– Saamani palvelu on ollut upeaa. Olen todella iloinen, että minut otettiin tosissaan ja pääsin leikkaukseen, hän sanoo painokkaasti.

– Joskus mietin, että joudunko tulevaisuudessa uudelleen leikkauspöydälle. Kuinka monta vuotta saan olla oireeton, Roosa pohtii. – Minulle kerrottiin Tyksissä, että leikkaamista harkitaan uudelleen, jos ongelmia ilmenee. Uskon, että tunnistan endometrioosin oireet, jos niitä ilmaantuu. Se tuntuu minusta helpottavalta, hän hymyilee.

Kuva: Janne Kari