Hyppää pääsisältöön

Tyks Uni- ja hengityskeskus

Tyks Uni- ja hengityskeskus on hengitysvajauksen sekä uni- ja vireystilahäiriöiden osaamiskeskus. Keskus suunnittelee, koordinoi ja kehittää hengitysvajauksen, uni- ja vireystilahäiriöiden diagnostiikkaa ja hoitoa valtakunnallisesti. Lisäksi keskus järjestää ammattihenkilöille näiden alojen koulutusta ja edistää aktiivisesti alojen tutkimusta. Keskus tekee yhteistyötä muiden yliopistosairaanhoitopiirien kanssa.

Taustaa

Tyks Uni- ja hengityskeskuksen toiminnasta on säädetty 24.8.2017 voimaan tulleessa asetuksessa. Keskukseen kuuluvat Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin lisäksi Satakunnan ja Vaasan sairaanhoitopiirit sekä Turun yliopisto. Uni- ja hengityskeskus on osa pohjoismaista verkostoa, The Nordic Sleep Centers of Excellence Network (NORSE). 1.1.2019 alkaen Tyksin huippuyksikön status.

Keskuksen tavoitteena on yhtenäistää hoitokäytännöt ja hoidon laatu potilaan asuinpaikasta riippumatta sekä lyhentää hoitoonpääsyaikoja.

Uni- ja hengityskeskuksen blogi

Hyvää maailman unipäivää!

Blogi

​Tänään 14. maailman unipäivänä (World Sleep Day) 19.3.2021 keskitytään tavanomaiseen, säännölliseen uneen ja sen terveysvaikutuksiin.

Virkeä ja henkevä 3-vuotias Tyksin Uni- ja hengityskeskus

Blogi

Tyksin Uni- ja hengityskeskus aloitti toimintansa 1.1.2018 perustuen valtioneuvoston asetukseen. Jo 1-vuotiaana se saavutti huippuyksikköstatuksen. Mitä…

Suuhygienisti ja uniapnea – miten nämä liittyvät toisiinsa?

Blogi

Likimain kaksi vuotta sitten minut värvättiin mukaan uniapneapotilaiden hoitotiimiin Tyksin suu- ja leukasairauksien klinikalla, tutummin suupolilla, jossa…

Kiskontekijän muistoja I

Blogi

Kun ikää karttuu, huomaa haluavansa kirjoittaa muistojaan ja ymmärtää paremmin mennyttä. Näin käy näköjään minullakin.

Uni on kallista?

Blogi

Maailman unipäivää (World Sleep Day) vietetään 15.3.2019 12. kertaa. Tämän vuoden teemana on Terve uni, terve ikääntyminen (Healthy Sleep, Healthy Aging).