Hyppää pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 23.6.2021 17.39

Kesäaika on taikaa

Avainsanat:

Ilmassa on nyt kesän taikaa, mutta aina kaikki ei kulje kuin tanssi. Mitä neuvoja Tyksin asiantuntijat antavat kesän pitkien päivien viettoon?

Pieni tyttö juoksee kukkapellolla.

Varothan heinikon kahdeksanjalkaisia

Kun keräät kymmenen kedon kukkaa, varmistathan, ettei mukana tule puutiaisvierasta. Puutiaiset eli punkit levittävät borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta.

– Vaikka pitkä heinikko onkin hauska paikka kuljeskeluun, kannattaa siellä oleskelua lämpiminä aikoina välttää. Myös punkit viihtyvät heinikossa ja saatat siellä joutua puutiaisen otteeseen, Tyks neurologian osastonlääkäri Jaana Korpela muistuttaa.

Muistathan voittajan maljan

Kesäaika on usein meilläkin aikamoista hellettä. Muistathan juoda riittävästi vettä pitkinä kuumina päivinä. Pidäthän silmällä erityisesti suvun nuorimpia ja vanhimpia henkilöitä, jotka eivät ehkä itse muista huolehtia riittävästä nesteytyksestä.

Miksi helteellä pitää juoda, Tyks Akuutin apulaisylilääkäri Sergey Sadov?

– Ihminen ei pysty elämään ilman vettä. Veden juominen ylläpitää nestetasapainoa ja säätelee kehon lämpötilaa. Riittävä veden juominen tukee myös ruoansulatusta, joka saattaa loma-aikoina herkutellessa olla kovilla.

Grillaathan ruokaa, et itseäsi

Jos oleilet kauan auringon loimotuksessa, kuumuus voi olla kehollesi liikaa.

– Kuuma ilma ja hikoilu aiheuttavat nopeasti neste- ja suolavajausta. Se heikentää kehon lämmönsäätelyä ja seurauksena voi pahimmillaan olla lämpöuupumus, Sergey muistuttaa.

Lämpöuupumuksen tunnistat voimakkaasta janosta ja hikoilusta tai viileän nihkeästä ihosta. Usein uupunutta myös heikottaa ja päätä särkee. Pahoinvointikin voi tulla mukaan kiusaamaan.

Aurinko ja kuumuus voivat tuoda mukanaan myös lievempiä oireita, kuten auringonpistoksen, äkillistä huimausta tai pyörtymisen.

– Jos saat tänä kesänä liikaa aurinkoa, juo vettä ja lepää viileässä varjossa. Voi tuntua paremmalta kohottaa päätä hieman ja laittaa otsalle viileä kääre. Jos olosi kuitenkin vielä heikkenee, ota yhteyttä hätänumeroon, Sergey muistuttaa.

Koivumetsä.

Naura itsesi hilpeäksi

– Naurathan tänä kesänä sydämesi kyllyydestä, koska ilo on tarttuvaa. Nauraminen on hyväksi meille aivan jokaisena vuodenaikana, Tyks psykiatrian erikoislääkäri Noora Scheinin sanoo. Millaisia taikoja nauru kehossamme tekee? Noora listasi meille muutaman asian.

  • Kunnon nauru rentouttaa kehoa ja suojelee meitä stressin haitallisilta vaikutuksilta.
  • Hohottaminen vahvistaa puolustuskykyäsi ja lisää elimistöä suojaavien solujen toimintaa.
  • Kunnon röhötys parantaa sydämen verenkiertoa ja suojaa sydämesi terveyttä.
  • Hekottelu lisää endorfiinien tuotantoa. Nämä hormonit saavat meidät tuntemaan olomme hyväksi.
  • Yhdessä nauraminen tuo ihmiset lähemmäs toisiaan. Se lujittaa niin työtoveruutta, ystävyyttä kuin rakkautta toiseen.

Puhu minulle hiljaa rakkaudesta

Näin lauloi Fredi ja senhän me osaamme. Mutta miksi niin usein sanat jäävät kurkkuun, kun kyse on seksitaudeista?

Seksitaudeiksi kutsutaan tiettyjä bakteerien, virusten ja alkueläinten aiheuttamia tauteja, jotka tarttuvat seksikontaktissa. Tavallisimpia seksitauteja ovat klamydia, kondylooma, herpes, kuppa, tippuri ja hiv.

Tyksin sukupuolipoliklinikalla työskentelevä sairaanhoitaja Mimmi Nylund kannustaa rohkeasti puhumaan seksitaudeista jo etukäteen.

–  Jos sinulla on seksihaluja, mutta et ole varma omasta tai kumppanisi terveydestä, nosta asia rohkeasti esille, Mimmi ehdottaa. 

– Seksitaudeista kysyminen on huolehtimista omasta terveydestäsi. Sitä ei koskaan tarvitse hävetä, Mimmi sanoo.

Koska taudit tarttuvat suojaamattomassa seksissä, seksin aikana käytetty kondomi tai suuseksisuoja suojaa useimmilta tartunnoilta.

–  Suurin osa seksitautien tartunnoista on helposti ehkäistävissä. Voit kertoa kumppanillesi, että käytät ehkäisyä, koska välität itsestäsi ja toisista. Turvallisuus on taikaa, Mimmi kannustaa.