Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 26.5.2016 13.16

Keskolan simulaatioviikolla harjoiteltiin hengitystukilaitteiden toimintaa

Avainsanat:

Tyksin keskolassa on parhaillaan käynnissä simulaatioviikko, jossa non stop -periaatteella koulutetaan lasten ja nuorten klinikan väkeä. Toista kertaa järjestettävän, lahjoitusvaroin rahoitetun, viikon tavoitteena on kohentaa lääkäreiden ja sairaanhoitajien välinetuntemusta.

Kaksi vauva-simulaationukkea. 

Vauvan nielun intubointia voi harjoitella simulaationukkejen avulla.  

Tyksin dosentti, lasten ja nuorten klinikan erikoislääkäri Hanna Soukka kertoo, että simulaatioviikkoa varten on saatu laitteita lainaksi lääkintälaiteyrityksiltä.

Kokeilujaksojen aikana nähdään, kuinka laite toimii oikeassa ympäristössä.

- Meille tulee eniten HaiPro-ilmoituksia (hoitohenkilökunnan työstä johtuvia haitta- tai läheltä-piti-tapahtumien ilmoituksia) juuri hengitystukilaitteista. Siksi näitä asioita käydään nyt läpi, jotta virheiltä vältyttäisiin jatkossa, Soukka toteaa.
Hanna Soukka, Sirpa Toivonen ja keskosen kokoinen simulaationukke

Hanna Soukka ja Sirpa Toivonen esittelevät 26 viikon ikäisen keskosen kokoista simulaationukkea.

Soukan lisäksi potilastyöstä on viikoksi irrotettu sairaanhoitajat Sirpa Toivonen ja Elina Nieminen. Koko kolmikko on käynyt simulaatio-ohjaajakoulutukset, ja nyt he opettavat muita oivaltamaan. Työntekijöiden osaamista ylläpidetään simulaatioiden avulla, koska aidoissa tilanteissa ei ole aikaa harjoitella käytäntöjä.

- Yksi potilashuone keskolassa on varustettu kaikilla mahdollisilla laitteilla. Harjoitustilanteet mietitään jokaiselle oppijalle tapauskohtaisesti, Nieminen kertoo. 

Huoneeseen on tuotu hengityksen tukilaitteita, lääkintään liittyvää koneistoa, keskosen viilennyshoitolaitteita sekä kuljetuskaappi. 

- Tämän viikon koulutuksessa on käynyt väkeä laidasta laitaan. Erityisen opettavaista tämä on tuoreille kesätyöntekijöille. Kaikkien meidän työntekijöidemme pitäisi tietää laitteista tarpeeksi, jotta he osaavat noudattaa aidossa tilanteessa annettuja ohjeita, lisää Nieminen. 

Harjoitusnukkena toimiva pikku-Kalle on valmiina hoitoon. Hengitysääni rohisee ja nukke on muuttumassa siniseksi. Nuken kasvoille asetetaan ventilaatiomaski ja näytöstä tarkkaillaan sykettä ja hapettumista. Onko tarvetta intubointiin?
Simulaationuken intubointi

Hanna Soukka intuboi pikku-Kallea videolaryngoskoopilla.

Lämpö- ja kosteussäädellyssä keskoskaapissa odottaa hoitoa 25 viikon ikäinen ja 750 grammaa painava lainanukke. Nuken voi intuboida ja laitteista saadaan ohjattua nukkeen myös aidonkuuloinen sydämen syke. 

Intubointiin voidaan käyttää videolaryngoskooppia eli videoavusteista tähystintä, jossa on mukana pieni näyttö, joka ohjaa lääkärin pitelemää laitetta oikeaan suuntaan pienessä ahtaassa nielussa.

Teksti, kuvat ja video: Katja Kaartinen