Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 22.8.2016 13.16

Keskoset aiheena Tyksin yleisöluennolla 1.9.2016

Avainsanat:

Tyksin yleisöluento 1.9.2016:

Ennenaikaisesti syntyneiden keskosten elämän alkua ja ennustetta ovat parantaneet sekä kehittynyt tekniikka että lisääntynyt tietämys kohdunulkoisista haasteista. Keskolan ammattilaisten osaamisen rinnalla korostuu vanhempien läsnäolo. Tyksissä on sekä tutkittu pienipainoisten keskosten selviytymistä että kehitetty vanhempien osallistumista tukeva Vanhemmat Vahvasti Mukaan -projekti, jonka osaamista on levitetty moneen muuhunkin sairaalaan Suomessa. Näistä asioista kerrotaan syyskuun Tyks tutkii ja hoitaa -yleisöluennolla.

Isä sylissään vastasyntynyt vauva 

Pikkukeskosten eloonjäämisen ennuste on edelleen parantunut Suomessa ja koko Euroopassa huomattavasti viimeisen vuosikymmenen aikana. Kaikkein pienimpien hoito on monimutkaista: epäkypsää elimistöä tulee tukea riittävästi mm. hengityksen ja ravitsemuksen osalta. Toisaalta hoidon tulee olla hellävaraista ja aistiympäristön tulisi olla mahdollisimman lähellä kohdunsisäistä maailmaa, jotta keskoslapsen kehitys tapahtuisi normaalisti. Normaalia kehitystä tukevia asioita on opittu tuntemaan paremmin, minkä vuoksi keskosten kehitysennuste on parantunut.

– On tärkeää tutkia keskoslapsen aivojen kehitystä vaarantavia ja sitä tukevia tekijöitä, jotta hoitoa voidaan edelleen kehittää. Tutkimuksen on alettava jo raskauden aikana: keskosen kasvu kohdun sisällä voi olla poikkeavaa esimerkiksi istukan vajaatoiminnan takia. Keskosuus voi olla lapsen etu, jos kasvu ja kehitys saadaan turvattua paremmin kohdun ulkopuolella. On tärkeää myös tietää keskosen kehityksen erityispiirteet, selvittää lastentautiopin professori ja osastonylilääkäri Liisa Lehtonen Tyksistä.

Tyksin Pipari-tutkimus korostaa vanhempien roolia

PIPARI-tutkimus (Pienipainoisten riskilasten käyttäytyminen ja toimintakyky imeväisiästä kouluikään) on yksi merkittävä keskosten seurantatutkimus, joka jatkuu  Tyksissä. Psykologi Anna Nymanin esitys antaa tietoa siitä, miten Tyksissä hoidetut pikkukeskoset selviytyvät kouluiässä.

Pipari-tutkimusten tulokset vanhempien tärkeästä merkityksestä keskoslapsen kehityksen tukijana ovat olleet taustalla Vanhemmat Vahvasti Mukaan (VVM) -projektin kehittämisessä. VVM-koulutuksella keskosten hoitoa on kehitetty siten, että vanhempien merkitys vauvan ensisijaisina hoivaajina on tehty mahdolliseksi myös tehohoidon aikana. Tyksissä kehitetty VVM-koulutusohjelma on toteutettu yhdeksässä suomalaisessa sairaalassa ja kolme uutta sairaalaa aloittaa koulutuksen syyskuussa. Pääkouluttaja, erikoispsykologi Sari Ahlqvist-Björkroth kertoo vanhempien roolista keskosten hoidossa.    

Lapsen ennusteen parantamiseksi ja potilasystävällisempien laitteiden kehittämiseksi tarvitaan myös uuden teknologian apua. Dosentti Hanna Soukka esittelee vauvaystävällistä hengityskonehoidon tekniikkaa, joka on tuonut lisää hyvinvointia keskosvauvoille.

Yleisöluennot ovat tärkeä tapa lisätä alueen väestön tietämystä terveyteen liittyvistä asioista.

– Yliopistosairaalassa paitsi hoidetaan potilaita, myös tutkitaan sairauksien ehkäisyä, toteamista ja hoitojen kehittämistä. Yleisöluentosarjassamme kerromme näistä tutkimuksista ja nykypäivän hoidoista. Luentoja voi Turun lisäksi seurata videoyhteydellä myös Tyksin erityisvastuualueen keskussairaaloissa Porissa ja Vaasassa, kertoo tutkimusylilääkäri Päivi Rautava.

Yleisöluennot ovat maksuttomia. Luennot pidetään Tyksin T-sairaalan Risto Lahesmaa - ja Johan Haartman -saleissa Sisäänkäynti on pääsisäänkäynnin kautta Hämeentien puolelta (Hämeentie 11). Sairaalan edessä on parkkipaikkoja, mutta aivan sairaalan eteen Hämeentielle pääsee mm. useilla Kauppatorilta lähtevillä busseilla.

Katso virtuaalinen 360° reittiopas luentosaleihin.

Syyskuun yleisöluennon ohjelma:

Puheenjohtajana lastentautiopin professori, osastonylilääkäri, lastenlääkäri ja neonatologi Liisa Lehtonen
18.00–18.20 Keskosten hoito Suomessa, professori Liisa Lehtonen.
18.20–18.40 Keskolasta kouluun – PIPARI-tutkimuksen tuloksia, erikoispsykologi Anna Nyman.
18.40–19.00 Vanhemmat keskosvauvan tukena jo sairaalassa, psykoterapian erikoispsykologi Sari Ahlqvist-Björkroth.
19.00–19.20 Vauvaystävällinen hengityskonehoito, dosentti, lastenlääkäri Hanna Soukka.

Kaikki syksyn 2016 yleisöluentojen ohjelmat (pdf).

Katso myös videotallenteita ja artikkeleita aiemmista yleisöluennoista.

Sivun kuvassa on keskoslapsi kenguruhoidossa isänsä sylissä Tyksin vastasyntyneiden teho-osastolla (keskolassa). (Kuva: Titam Truong, Princeps Oy)

 

Yleisöluentosarjaa koordinoi tiedetiedottaja Tuula Vainikainen, sposti: tuula.vainikainen@saunalahti.fi, puh. 045 6719558.