Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 7.1.2016 12.16

Korkea verenpaine yleisöluentojen aiheena tammikuussa

Avainsanat:

Korkea verenpaine yleisöluentojen aiheena tammikuussa

Tyksin yleisöluentosarja jatkuu kevätkaudella joka kuukauden toinen torstai tammi-huhtikuussa T-sairaalan Risto Lahesmaa - ja Johan Haartman -saleissa, Hämeentie 11, Turku. Tammikuussa kerrotaan miksi verenpaineella on väliä.

Verenpainetta tarvitaan, jotta veri ja sen mukana happi ja ravinteet kulkisivat valtimoita pitkin koko elimistön käyttöön. Liian matala verenpaine vähentää veren virtausta, liian korkea paine puolestaan vaurioittaa valtimoita.

Korkean verenpaineen aiheuttama verenpainetauti on merkittävin riskitekijä aivoinfarktille ja aivoverenvuodoille sekä sepelvaltimotaudille, sydäninfarktille, rytmihäiriöille ja sydämen ja munuaisten vajaatoiminnalle.

Kohonnut verenpaine ei aiheuta oireita. Liian moni suomalainen ei tunne verenpainearvojaan eikä tiedä sairastavansa verenpainetautia. Kohonneen verenpaineen hoidon ensiaskeleet koskevat elintapoja: suolan käytön vähentämien on tehokkain yksittäinen tekijä.

Ylipainon pudottaminen, tupakoinnin lopettaminen, liikunnan lisääminen, kovien rasvojen korvaaminen pehmeillä sekä kasvisten ja hedelmien käytön lisääminen ovat tärkeää lääkkeetöntä hoitoa. Mikäli näillä valinnoilla ei saada verenpainetta riittävään laskuun, aloitetaan lääkitys, tarvittaessa useamman valmisteen yhteisvoimin. Lääkehoitokaan ei aina auta.

– Miljoona suomalaista käyttää verenpainelääkitystä, mutta lähes joka toinen ei siitäkään huolimatta saavuta nykyistä hoitotavoitetta alle 140/90 mmHg, tiivistää yleislääketieteen professori Päivi Korhonen, joka toimii Suomen verenpaineyhdistyksen puheenjohtajana. Tammikuun yleisöluennolla hän kertoo mitä tapahtuu, kun painetta on liikaa.

Tilaisuudessa dosentti, sisätautien erikoislääkäri Ilkka Kantola kertoo miksi verenpainetta täytyy hoitaa ja millaisia ovat lääkkeettömät hoidot.

Neurologian professori Risto O. Roineen aiheena on kohonneen verenpaineen merkitys aivoverenkiertohäiriöiden (AVH) eli aivoinfarktien ja aivoverenvuotojen taustalla.

Kliinisen farmakologian ja lääkehoidon professori Risto Huupponen kertoo verenpainetta laskevista ja nostavista lääkkeistä. Lopussa on mahdollista esittää kysymyksiä asiantuntijoille.

Ohjelma torstaina 14.1.2016 klo 18–20 

Verenpaineella on väliä

Puheenjohtaja yleislääketieteen professori Päivi Korhonen, Suomen verenpaineyhdistyksen puheenjohtaja

18.00–18.20 Onko painetta liikaa? Professori Päivi Korhonen.

18.20–18.40 Miksi verenpainetta pitää hoitaa ja mitä sillä on saavutettu? Lääkkeettömät hoidot. Dosentti, vastuualuejohtaja Ilkka Kantola, Medisiininen toimialue.

18.40–19.00 Verenpaine ja aivot. Professori, vastaava ylilääkäri Risto O. Roine, Neurotoimialue

19.00–19.20 Verenpainetta laskevat ja nostavat lääkkeet. Kliinisen farmakologian ja lääkehoidon professori Risto Huupponen.

Kysymyksiä ja keskustelua

Yksi elämä -terveystalkoot on paikalla aivoterveyteen keskittyvän verenpainekampanjansa kanssa ja Aivoliitto esittelee toimintaansa luentosalien ulkopuolella ennen ja jälkeen tilaisuuden.

 

Tammi-huhtikuussa joka toinen torstai

Lue Tyks tutkii ja hoitaa -yleisöluentosarjan kevätkauden koko ohjelma

11.2. puhutaan lonkkakipujen hoidosta ja liikuntakyvyn ylläpidosta, 10.3. valotetaan kivun monia kasvoja ja 14.4. kerrotaan kirurgian muuttuvista hoitokäytännöistä otsikolla Puukko, pilleri vai jumppa?

– Yliopistosairaalassa sekä hoidetaan potilaita että tutkitaan sairauksien ehkäisyä, toteamista ja hoitojen kehittämistä. Yleisöluentosarjassamme kerromme näistä tutkimuksista ja nykypäivän hoidoista. Luentoja voi Turun lisäksi seurata videoyhteydellä myös Tyksin erityisvastuualueen keskussairaaloissa Porissa ja Vaasassa.

– Teemme yleisöluentosarjan kanssa yhteistyötä myös potilasjärjestöjen kanssa. Tammikuussa mukana on Yksi elämä -terveystalkoot ja Aivoliitto. Helmi-huhtikuun luentoja on mahdollista seurata myös internetin välityksellä Turun Seudun Nivelyhdistyksen ylläpitämästä Nivelverkosta, kertoo tutkimusylilääkäri Päivi Rautava.

Yleisöluennot ovat maksuttomia. Sisäänkäynti on T-sairaalan pääsisäänkäynnin kautta Hämeentien puolelta. Sairaalan edessä on parkkipaikkoja, mutta aivan sairaalan eteen Hämeentielle pääsee mm. useilla Kauppatorilta lähtevillä busseilla. Tarkempia tietoja pysäköinnistä ja kulkuyhteyksistä saat Kantasairaalan verkkosivulta.

Tervetuloa luennoille!