Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 1.11.2018 12.16

Marraskuussa puhutaan eturauhassyövästä

Avainsanat:

Marraskuu on eturauhassyöpätietouden kuukausi. Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä Suomessa. Eturauhassyöpään sairastuu Suomessa vuosittain noin 5000 miestä. Eturauhassyöpädiagnoosin kanssa elää tällä hetkellä noin 50 000 suomalaismiestä. 

Tyksissä eturauhassyöpää hoidetaan uusimmilla menetelmillä

Kolme urologian lääkäriä leikkaussalissa

Kuva: Mikael Soininen

Tyks urologian vastuualueella hoidetaan eturauhassyöpää uusimpia tekniikoita hyödyntäen. Niitä ovat esimerkiksi robottikirurgia, tähystyskirurgia ja eturauhasen laserhoidot. Kliinisen potilashoidon lisäksi vastuualueella tehdään runsaasti tieteellistä tutkimustyötä eturauhassyövän diagnostiikassa ja levinneisyyden arvioinnissa käyttäen magneetti- ja PET kuvauksia. Paremman hoidon lisäksi tutkimus mahdollistaa muun muassa uusimpien lääkkeiden saamisen potilaidemme käyttöön.

Hoitajan rooli tärkeä

Hoitaja valmistelee tähystyssalia

Hoitaja valmistelee tähystyssalia. Kuva: Mikael Soininen

Tutkimus- ja hoitomenetelmämme ovat näyttöön perustuvia. Hoitajavastaanottoja kehitetään vastaamaan potilaiden tarvetta hoitoaikojen jatkuvasti lyhentyessä ja avohoitopainotteisuuden lisääntyessä. Hoitajan rooli on tärkeä eturauhassyöpäpotilaan hoitoprosessissa. Potilasohjausosaaminen korostuu, kun puhutaan henkilökohtaista ja intiimeistä asioista.

Urologian osaston henkilökunta

Urologian osaston henkilökunta. Kuva: Mikael Soininen

Eturauhassyövän osalta on käytössä muun muassa automatisoitu mobiili-etäseuranta, jolloin verikoetuloksista ja tulkinnoista tulee vastaus potilaan omaan matkapuhelimeen. Etäseuranta soveltuu syövän seurantaan silloin, kun keskitytään laboratorioarvon (PSA) seuraamiseen. Edellytyksenä on, että sairauden tilanne on vakaa, eikä seuranta vaadi lääkärin vastaanotolla käyntiä. Eturauhassyövän hoidossa on myös otettu tutkimuskäyttöön uusi ultraäänellä tehtävä HIFU-hoitomenetelmä, joka antaa uusia mahdollisuuksia kasvainten hoitoon. Menetelmällä voidaan hoitaa hyvän- ja pahanlaatuisia kasvaimia ilman kirurgiaa.

Urologian poliklinikan väki

Urologian poliklinikan väki. Kuva: Heidi Aaltonen

Hyvää Movemberia!

Sininen nauha

Teksti: Weronica Gröndahl, kliinisen hoitotyön asiantuntija, vatsaelinkirurgian ja urologian klinikka, Tyks