Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 24.8.2016 13.16

Pohjoismaiden skolioosikirurgian ammattilaiset Naantalissa

Avainsanat:

Naantalin kongressikeskuksessa pidettiin Nordic Spinal Deformity Societyn kokous 25.-27.8.2016. Kyseessä oli Suomen Lastenortopedisen yhdistyksen sekä Pohjoismaiden skolioosiyhdistyksen yhteisponnistus. Tilaisuudessa esitelmöi maailman parhaaksi kutsuttu skolioosikirurgi professori Lawrence Lenke.

Kolmepäiväiseen kokoukseen osallistui noin 150 alan ammattilaista. Skolioosikirurgeja, fysioterapeutteja sekä hoitotyön ammattilaisia saapui paikalle kaikista Pohjoismaista ja Alankomaista sekä yhdistyksen ulkopuolelta Baltian maista, Saksasta, Isosta-Britanniasta ja Yhdysvalloista.

Suomesta kokouksen järjestelyiden päävastuun kantoivat Tyksin Lasten ja nuorten klinikan dosentti Olli Pajulo sekä professori Ilkka Helenius.

Skolioosi eli selän vinous todetaan noin 3–6 prosentilla lapsista. Skolioosiin liittyvää hoitoa, esimerkiksi korsetti- tai leikkaushoitoa tarvitsee vain noin 0,2 prosenttia lapsista.  Tavallisin leikkaushoitoa vaativa muoto on nuoruusiän idiopaattinen skolioosi.

 Röntgenkuva skolioosista ja korjausleikkauksen jälkeisestä tilanteesta.

KUVA: Röntgenkuvat Tyksissä tehdystä idiopaattisen skolioosin korjausleikkauksesta pedikkeliruuvein 15-vuotiaalla tytöllä ennen leikkausta (vas.) ja leikkauksen jälkeen (oik.). (Kuva: Tyks, Lasten ja nuorten klinikka)

Naantaliin esitelmöimään saapunut professori Lawrence Lenke on New Yorkin Columbia University sairaalan selkäkirurgian professori ja skolioosin leikkaushoidon tekniikoiden kehittäjä.

Lenkellä on ollut huomattava panos niin kutsutun pedikkeliruuvi-leikkausmenetelmän ja takakautta tehtävien nikamanpoistotekniikoiden kehittäjänä. Hän on myös erittäin tunnettu alan tieteellisessä tutkimuksessa ja esimerkiksi nuoruusiän skolioosin luokittelu kantaa hänen nimeään (Lenke-luokitus).

Naantalissa professori Lenke luennoi muun muassa pedikkeliruuvitekniikan tuloksista nuoruusiän skolioosin hoidossa, vaikean lapsuusiän skolioosin hoidosta nikamanpoistotekniikalla sekä aikuisikäisten potilaiden skolioosin uusintaleikkauksista.

Aiheesta lisää:

Lasten ja nuorten skolioosileikkaukseen liittyvä verenvuoto voidaan minimoida​ (tiedote 2.3.2016)