Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 29.10.2019 12.16

Seksuaalisuus voimavarana elämän eri vaiheissa

Avainsanat:

Seksuaalisuus on olennainen osa ihmisyyttä läpi koko elämän ja jokaisella meistä on omakohtaista kokemusta aiheesta matkansa varrelta. Luennoitsijat kuljettavat alustuksissaan kuulijan pohtimaan seksuaaliterveyttä ja -oikeuksia, seksuaalisuuden kehittymistä eri ikäkausina, parisuhdetta sekä lopuksi sairauden vaikutusta seksuaalisuuteen. Lähde mukaan iloiselle matkalle oppimaan uutta!

Mies ja nainen käsi kädessä.

Kuva: Pixabay.

Seksuaalisuus on tärkeä terveyden osa-alue, joka jää helposti huomiotta lääkärin vastaanotolla. Siksi terveydenhuollon ammattilaisten tietämystä aiheesta halutaan parantaa ja seksuaalilääketiede on tänä vuonna Turun Lääketiedepäivien yhtenä kurssin aiheena. Aiheen tärkeyden vuoksi seksuaalisuus haluttiin nostaa myös Tyksin ja Turun lääketiedepäivien yhteisen yleisöluennon teemaksi.

Torstaina 7.11. klo 18–20 puhutaan seksuaaliterveyden ja -oikeuksien käsitteistä sekä niiden toteutumista nykypäivän Suomessa. Milloin seksuaaliterveys on riittävän hyvää? Miten siihen voi itse vaikuttaa? Luennolla kuullaan, miten ehjä ja onnellinen seksuaalisuus kehittyy myönteisessä rakastavassa ympäristössä eri ikävaiheiden kautta. Kuulija voi aina oppia uutta tyttönä, poikana, naisena, miehenä, muunsukupuolisena, äitinä, isänä, isoäitinä, isoisänä. 

– Varhaisilla kiintymyssuhteilla on keskeinen merkitys myöhempään kykyyn luoda tasapainoisia ihmissuhteita. Näistä parisuhde eroaa muista suhteista siinä, että siinä on tai ainakin joskus on ollut, intiimiä läheisyyttä. Onnellisella parisuhteella ja hyvällä seksielämällä on voimakas positiivinen vaikutus elämään. Hyvä parisuhde elää vuosien myötä eri vaiheita ja taipuu elämän pyörteissä myös haastavissa tilanteissa, pohtii Tyksin seksuaaliterveyspoliklinikan vastuulääkäri, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, LT Katja Kero

Vaikka seksuaalisuus ja hyvä parisuhde voivat parhaimmillaan olla voimauttavia ja elämälle suurta merkitystä antavia, pitkäaikaisen vakavan sairauden kohdalla ne joutuvat uudenlaiseen haasteeseen. Luennolla paneudutaan sairauteen ja sen aiheuttamiin muutoksiin. Koska intiimialueen pahanlaatuiset taudit vaikuttavat usein selvästi myös seksuaalisuuteen, tarkastellaan erityisesti gynekologisia ja urologisia syöpätauteja. 

Kuulijoille tarjotaan tärkeää tietoa seksuaalisen kivun erilaisista taustasyistä. Lisäksi annetaan tiivis tietopaketti Tyksin Naistenklinikan uudesta matalan kynnyksen Seri-tukikeskuksesta, joka avattiin toukokuussa 2019 seksuaalisen väkivallan uhreille. Keskeisenä tukikeskuksen sanomana on, että hoitoon hakeutumisen jälkeen traumasta voi toipua.

Yleisöllä on mahdollisuus halutessaan osallistua keskusteluun ja esittää luennoitsijoille kysymyksiä luentoillan lopuksi. 

Lähde mukaan iloiselle matkalle kuuntelemaan ammattilaisten luentoja ja oppimaan uutta. Luennoitsijoina toimivat LT, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, seksuaalineuvoja Katja Kero, sairaanhoitaja, seksuaaliterapeutti Päivi Heinonen sekä dosentti, urologi Peter Boström.

Yleisöluennot ovat tärkeä tapa lisätä alueen väestön tietämystä terveyteen liittyvistä asioista.

– Yliopistosairaalassa paitsi hoidetaan potilaita, myös tutkitaan sairauksien ehkäisyä, toteamista ja hoitojen kehittämistä. Yleisöluentosarjassamme kerromme näistä tutkimuksista ja nykypäivän hoidoista. Marraskuun luentoa voi Turun lisäksi seurata videoyhteydellä myös Porissa ja Vaasassa ja myöhemmin Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin nettisivuilla, kertoo tutkimusjohtaja Päivi Rautava.

Yleisöluennot ovat maksuttomia. Ne pidetään Turussa T-sairaalan Johan Haartman -salissa. Sisäänkäynti on pääsisäänkäynnin kautta Hämeentien puolelta. Sairaalan eteen Hämeentielle pääsee useilla Kauppatorilta lähtevillä busseilla.  

Vaasassa luentoja voi seurata Vaasan keskussairaalan Merihanhi-auditoriossa (Hietalahdenkatu 2-4).

Porissa luentoja voi seurata Satakunnan keskussairaalan N2-auditoriossa.

 

Yleisöluentoja voi katsoa noin viikko tilaisuuden jälkeen sairaanhoitopiirin netistä.

Tervetuloa!

 

Teksti: Tuula Vainikainen