Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 16.4.2014 16.45

Suomalaistutkimus: Kohdunpoistot ja niiden komplikaatiot vähentyneet poistotekniikoiden kehittymisen ansiosta (julk.14.02.2014)

Avainsanat:

Kohdunpoistot ja niiden aiheuttamat komplikaatiot ovat laskeneet merkittävästi vuodesta 1996 vuoteen 2006. Uuden vatsaontelon kautta tähystyksessä tehtävän eli laparoskooppisen kohdunpoiston käyttöönoton aiheuttamien vakavien elinvaurioiden määrä on huomattavasti laskenut kymmenessä vuodessa. Erityisen merkittävästi vähenivät virtsaelinvauriot.

Julkaistu 14.02.2014

 

Kohdunpoistotekniikat ovat kehittyneet viime vuosikymmeninä ja poistoissa on siirrytty pois perinteisistä vatsaontelon avauksen kautta tehtävistä toimenpiteistä tähystysleikkauksiin sekä emättimen kautta tehtäviin leikkauksiin. 

Laparoskooppinen eli vatsaontelon kautta tähystyksellä tapahtuva poisto on todettu turvalliseksi ja sen on todettu aiheuttavan nykyisin vähemmän komplikaatioita kuin tekniikkaa käyttöönotettaessa. Kohdunpoistojen painopisteen siirtyminen vähemmän kajoaviin poistotekniikoihin ei myöskään ole lisännyt toimenpiteiden kestoa eikä potilaiden sairaalassa viettämää aikaa.

Tulokset ovat peräisin kattavasta suomalaisesta pitkittäistutkimuksesta, johon osallistuivat kaikki sairaalat, joissa suoritettiin kohdunpoistoja. Näitä sairaaloita oli 60 vuonna 1996 ja 53 vuonna 2006. Samaan aikaan erityisesti runsaiden vuotojen hoidossa käytettiin kohdunpoistojen sijaan lisääntyvästi mm. hormonikierukkaa tai kohdun limakalvon tuhoamiseen tarkoitettuja pientoimenpiteitä.

-  Kohdunpoistojen määrä noin puolittui Suomessa vuodesta 1996 vuoteen 2006. Perinteisten vatsaontelon avauksen kautta suoritettavien leikkausten määrä putosi myös alle puoleen. Samaan aikaan yleistyivät vatsaontelon kautta tähystyksessä suoritettava, eli laparoskooppinen kohdunpoisto sekä "renessanssin" kokenut, emättimen kautta tehtävä leikkaus. Uuteen tekniikkaan liittyvien komplikaatioiden määrä väheni samaan aikaan merkittävästi, kun tekniikka tuli tutuksi leikkaaville gynekologeille.

- Kansainvälisen Cochrane-tiedeyhteisön näkemyksen mukaisesti kohdunpoistoissa suositeltavimmat tekniikat ovat ensisijaisesti poisto emättimen kautta tai vatsaontelon tähystyksessä. Perinteisen vatsaontelon avauksen kautta tapahtuvan kohdunpoiston tulisi olla viimeinen vaihtoehto. Suomalaistutkimuksemme todisti, että tämä on mahdollinen, turvallinen ja toimiva järjestys, tiivistää Turun yliopiston synnytys- ja naistentautiopin professori ja Tyksin ylilääkäri Juha Mäkinen.

Perinteinen kohdunpoisto vatsaontelon avaustekniikalla vaatii pisimmän toipumisajan kun taas vatsaontelon tähystysleikkaus ja emättimen kautta suoritettava kohdunpoisto ovat vähemmän kivuliaita ja paluu normaalielämään sujuu nopeammin.

Suomalaisten gynekologien suorittama tutkimus on tärkeä pitkittäistutkimus, joka antaa tärkeää tietoa myös kansainvälisesti. Kohdun poistotekniikoiden käyttö vaihtelee huomattavasti eri maissa. Suomessa vatsaontelon tähystyksessä suoritettava kohdunpoisto on selvästi yleisempi kuin esimerkiksi muissa Pohjoismaissa.

Myös perinteisten vatsaontelon avauksen kautta tapahtuvien kohdunpoistojen määrä on Suomessa nykyisin selvästi alhaisemmalla tasolla kuin muissa Pohjoismaissa.

Suomessa tehtiin vuonna 1996 vielä 10 100 kohdunpoistoa, joista 58 prosenttia tehtiin perinteisellä vatsaontelon avauksella, vähemmän kajoavalla vatsaontelon tähystyksellä tehtiin 24 prosenttia ja emättimen kautta18 prosenttia poistoista.

Vuonna 2006 kohdunpoistojen määrä oli laskenut 5279:ään, joista vatsaontelon avauksella suoritettujen poistojen määrä oli laskenut alle puoleen eli 24 prosenttiin ja vähemmän kajoavien vatsaontelon tähystyksellä suoritettavien kohdunpoistojen määrä noussut 32 prosenttiin ja emättimen kautta suoritettavien poistojen määrä 44 prosenttiin.

Huolimatta siitä, että kohdunpoistoja tehtiin vuonna 2006 aiempaa lihavammille potilaille ja poistettavien kohtujen paino oli suurempi, potilaiden sairaalassaoloaika ja leikkauksen kesto oli lyhentynyt kaikilla potilailla.

Myös kohdunpoistojen yhteydessä annetun antibioottiprofylaksian käytössä oli tapahtunut muutoksia ja niiden seurauksena infektioiden määrä oli laskenut merkittävästi.

Tärkeimmät kohdunpoiston aiheet ovat myoomien aiheuttamat ongelmat, laskeumaongelmat ja runsaat vuodot (menorragia). Vuonna 2006 laparoskooppisissa kohdunpoistoissa myoomat olivat leikkauksen aiheena 39 prosentissa ja runsaat vuodot 30 prosentissa. Vaginaalisissa leikkauksissa tärkein leikkauksen aihe olivat kohtulaskeumat (61 prosenttia), ja avoleikkauksissa myoomat (58 prosenttia).

Tiedot perustuvat seuraavaan julkaisuun:
Juha Mäkinen, Tea Brummer, Jyrki Jalkanen, Anna-Mari Heikkinen, Jaana Fraser, Eija Tomás, Päivi Härkki, Jari Sjöberg: Ten years of progress – improved hysterectomy outcomes in Finland – a longitudinal observation study. BMJ Open 2013; 3:e003169.doi:10.1136/bmjopen-2013-003169