Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 16.4.2014 16.44

Tiedote sairaanhoitopiirin hallituksen kokouksesta 23.4.2013

Avainsanat:


 

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin uusi hallitus päätti ensimmäisessä kokouksessaan 23.4.2013, että virkamiehet voivat jatkaa valmistelua yö- ja viikonlopun aikaisen leikkaustoiminnan keskittämisestä Turkuun ja Saloon sekä synnytysten ja lastenosaston toiminnan siirtämisestä Salon aluesairaalasta Tyksiin.

Asiaa käsiteltäessä esitti Heikki Tamminen Marjatta Hyttisen kannattamana, että synnytysten ja lastenosaston siirtäminen Salosta poistettaisiin listalta. Äänestyksessä sairaanhoitopiirin johtaja Olli-Pekka Lehtosen päätösesitys kuitenkin voitti äänin 17–2.

Samassa asiakohdassa hallitus myös merkitsi tiedokseen valmistelun keskitettyä päätöksentekoa vaativista muista sopeutustoimista sairaanhoitopiirin talousarvion pitämiseksi ja sitovien tavoitteiden toteuttamiseksi. Yhteensä viidentoista sopeuttamishankeen avulla sairaanhoitopiiri pyrkii alentamaan toimintakulujaan alustavan arvion mukaan noin 11 miljoonaa euroa vuodessa. Jäljellä olevan kuluvan vuoden aikana säästöä arvioidaan tässä vaiheessa saatavan viitisen miljoonaa euroa.

Suurin osa hankkeista voidaan valmistella ja toteuttaa viranhaltijoiden omien päätösvaltuuksien nojalla. Neljä hanketta vaatii kuitenkin kuntayhtymän hallituksen päätöksiä.

Kokouksen nyt hyväksymien kahden hankkeen lisäksi hallitus saanee päätettäväkseen ehdotukset laitoshuollon ja ravitsemushuollon kehittämiseksi hyödyntämällä kilpailua ja ulkoistamista sekä mm. yhteiskäyttöä kyseisten toimintojen sijaintikunnissa. Näiden hankkeiden valmistelujännettä kuvataan pitkähköksi, koska niiden valmistelu perustuu yhteistoimintamenettelyyn ja niiden toteuttamiseksi tarvitaan myös sairaanhoitopiirin ulkoisia päätöksiä.

Kuntamenojen kasvulle 3,8 prosentin reunaehto

Sairaanhoitopiirin hallitus päätti esityksen mukaisesti, että vuoden 2014 kuntayhtymän talousarvio pitää laatia enintään 3,8 prosentin jäsenkuntatuottojen kasvulle. Keskimäärin samansuuruinen vuotuinen enimmäiskasvu sisältyy myös sairaanhoitopiirin pitkän aikavälin talouden vakauttamisohjelmaan.

Vakauttamisohjelman toteuttaminen edellyttää merkittävää toimintakulujen kasvun vähentämistä ja ainakin jossain määrin palvelujärjestelmän uudelleenarviointia. Vakauttamisohjelmaa tarvitaan muun muassa siksi, että sairaanhoitopiirille odotetaan kertyvän kuluvan vuoden loppuun mennessä jo 18 miljoonaan euroon nouseva alijäämä, jonka kattamiseksi pitää laatia suunnitelma.

Vuoden 2014 alustavassa talousarviossa tulos on runsaat kolme miljoonaa euroa ylijäämäinen. Toimintatuottoja arvioidaan kertyvän 669 miljoonaa euroa. Kun toimintakulut arvioidaan olevan 616 miljoonaa, jää toimintakatteeksi vajaat 53 miljoonaa euroa. Rahoitustuottojen ja –kulujen jälkeen vuosikatetta kertyisi silloin 43,5 miljoonaa euroa. Poistoihin ja arvonalennuksiin varataan noin 40.5 miljoonaa, mikä mahdollistaisi ylijäämäisen tuloksen.

Henkilöstöjohtajan virka hakuun

Sairaanhoitopiirin hallitus päätti esityksen mukaisesti, että väliaikaisin järjestelyin hoidettavana oleva henkilöstöjohtajan virka voidaan panna julkiseen hakuun, koska viran virkavapaalla oleva haltija on ilmoittanut irtisanoutuvansa virasta.

Samalla hallitus päätti jatkaa henkilöstötoimistoon perustettua määräaikaista HR-päällikön virkaa 31.8.2013 asti, jotta henkilöstöjohtajan virkaan kuuluvat tehtävät voidaan hoitaa väliaikaisesti uuden viranhaltijan valintaan saakka.

Palkkoihin kohdistettuja korotuksia

Hallitus hyväksyi esityksen mukaisesti työehtosopimusten perusteella valmistellut palkkojen ns. järjestelyerät, joiden nojalla sairaanhoitopiirissä lisätään kuukausipalkkoihin kohdistetusti yhteensä runsaat 100 000 euroa. Alimmillaan korotus on joissakin ammattiryhmissä noin 15 euroa kuukaudessa, mutta yksittäisiä palkkoja voidaan korottaa esimerkiksi 500 euron suuruisella vastuulisällä.

Korotusesitykset on valmisteltu työnantajan ja henkilöstöjärjestöjen kesken käydyissä neuvotteluissa kuluneen talven ja kevään aikana.

Järjestelyerään perustuvat korotukset maksetaan takautuvasti 1.2.2013 lähtien viimeistään 31.5. palkanmaksun yhteydessä. Korotuksiin oikeutetut osa-aikaiset työntekijät saavat korotuksen samassa suhteessa kuin he tekevät osa-aikaista työtä.

Siirtoviiveet vähenivät

Potilaiden ns. siirtoviivepäivät ovat vähentyneet sairaanhoitopiirin sairaaloissa tammi-helmikuussa 917 päivää eli 42 prosenttia viime vuoden vastaavaan tilanteeseen verrattuna. Merkittävä väheneminen on tapahtunut hallituksen saaman raportin mukaan melko tasaisesti sekä aluesairaaloissa että Tyksissä.

Vuoden kahden ensimmäisen kuukauden aikana kirjattiin 1 242 siirtoviivepäivää, kun niitä viime vuonna samana ajanjaksona oli 2 159. Tyksissä kirjattiin 955 siirtoviivepäivää ja neljässä muussa sairaalassa yhteensä 287.

Turkulaisten potilaiden siirtoviivepäivät vähenivät tammikuussa viime vuoden 923:sta kuluvan vuoden 367:ään, mutta helmikuussa kuitenkin taas nousivat 490:stä 555:een.

Ensimmäisessä kokouksessaan hallitus valitsi keskuudestaan henkilöjäseniä sairaanhoitopiirin johto- ja lautakuntiin sekä jaostoihin. Lisäksi hallitus valitsi henkilöstöjäseniä sairaanhoitopiirin yhteistyötoimikuntaan, Turun Lasarettimuseon museotoimikuntaan sekä Turun yliopistollisen keskussairaalan koulutus- ja tutkimussäätiön ja koulutus- ja vapaa-ajanviettokeskuksen säätiöiden valtuuskuntiin.

Muut esillä olleet asiat hallitus päätti tai merkitsi tiedokseen esitysten mukaisesti.

Huomautus: Tämä on toimituksellinen tiedote kunnallisen hallintoelimen kokouksesta. Siinä pyritään kertomaan merkittävimmät kokouksessa tehdyt päätökset taustatietoineen, mutta ei välttämättä kerrota kaikista kokouksessa käsitellyistä asioista. Pöytäkirja julkaistaan internet-osoitteessa http://vsshp.ktweb.fi/.