Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 17.6.2021 16.47

Tyks Majakkasairaalan valmistuminen horisontissa

Avainsanat:

Tyks Majakkasairaala luovutetaan rakentajilta Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille lokakuussa. Rakennustelineiden poistuessa avautuu moderni, ilmeeltään saaristohenkinen sairaala. Yliopistosairaalan erikoisosaaminen löytyy tiloista, jotka on pyritty tekemään viihtyisiksi ja helpoiksi navigoida.

Leikkausosaston odotustila. Seinällä hirvikuvia, edessä pöytiä ja tuoleja.

Kuvassa leikkausosaston odotustila neljännessä kerroksessa.

Majakkasairaalan valmistuminen on tärkeä ja odotettu askel Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyksin) toiminnalle.

– Modernit tilat tukevat erikoissairaanhoidon ja vaativan erikoissairaanhoidon toteuttamista, jossa palvelemme Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan ja Vaasan alueita, minkä lisäksi potilaita tulee koko maasta. Majakkasairaala palvelee potilaita vauvasta vaariin, tehohoitoa saavasta vastasyntyneestä kuulokojetta tarvitsevaan ikäihmiseen, Tyksin sairaalajohtaja Petri Virolainen sanoo.

Majakkasairaalaan muutolla on suuri vaikutus koko Tyksin toimintaan.

– Kun Majakkasairaala otetaan käyttöön, voidaan erityisesti raskasta ja akuuttia erikoissairaanhoitoa tiivistää entisestään, mistä saadaan synergiaetuja. Valitettavasti kokonaan U-sairaalaa ei pystytä vielä tyhjentämään ja siksi sen purku siirtyy tuleville vuosille, hän toteaa.

Rakentaminen aikataulussa

Tyksin uudisrakennus etenee aikataulussa. Joulukuussa alkanut tilojen luovutus jaksottuu kymmenen kuukauden ajalle. Majakkasairaalan hankejohtaja Timo Seppälän mukaan käyttöönottotarkastukset ovat sujuneet hyvin ja varustelu tiloihin on myös jo aloitettu.

­– Kesän aikana rakennuksen ulkopuolen työt ja pääsisäänkäynnin katos valmistuvat, jonka jälkeen kaupunki pääsee rakentamaan Kätilöpolun valmiiksi. Kätilöpolun kautta on jalankulkuyhteys Joukahaisenkadulta sairaalan pääsisäänkäyntiin ja juna-aseman laitureille, hän kertoo.

Kahdeksankerroksinen Majakkasairaala on noussut junaradan ja moottoritien ylittävän kannen päälle. Liikenteen yläpuolella rakentaminen on Seppälän mukaan sujunut hyvin.

– Sen jälkeen, kun rakentaminen siirtyi kannen päälle, liikenne ei ole paljoa häirinnyt. Varoasiat ovat koko ajan olleet erityisen tärkeitä. Viimeinen liikenteeseen vaikuttava työ, kansikaiteen rakentaminen, alkaa toukokuun lopulla, rata-alueen kohdalta junaliikenteeseen suunnitellun katkon aikana. Sen jälkeen rakentamista jatketaan katualueen kohdalle.  Se edellyttää liikennejärjestelyjä katualueella, hän kertoo.

Majakkasairaalan rakennuskustannusarvio on säilynyt alkuperäisessä 185 miljoonassa eurossa.

Yli 100 000 käyntiä vuosittain

Majakkasairaala avautuu asiakkaille ensi helmikuussa. Uusiin tiloihin muuttavat Tyksin naistenklinikka sekä lasten ja nuorten klinikka U-sairaalasta. Korva-, nenä ja kurkkutautien sekä suu- ja leukasairauksien klinikat sekä leikkaustoiminta eri puolilta Tyksin mäkeä saavat sairaalasta uudet vastaanotto- ja toimenpidetilat.

Majakkasairaalan vastaanotoilla tulee käymään lähes 90 000 potilasta vuodessa. Osastoilla alkaa noin 10 000 hoitojaksoa vuodessa. Näiden käyntien yhteydessä tehdään noin 9 000 leikkaussalitoimenpidettä ja syntyy vajaat 4 000 lasta.  

– Suuri osa asiakkaista on lapsia ja heidän perheitään. Perhekeskeisyys on ollut yksi suunnittelun perusajatuksista. Se näkyy esimerkiksi sairaalan huoneiden suunnittelussa, hankejohtaja Riikka Aaltonen kertoo.

Valtaosa huoneista on yhden hengen huoneita. Esimerkiksi toisessa kerroksessa, lasten ja nuorten klinikan potilashuoneissa on avattava kaappivuode vanhemmalle. Perheille, jotka pääsevät liikkumaan osastolla, on tarjolla leikkihuone ja näköalaikkunan syvennys. Vanhemmille on myös oma olohuone ja keittiö.

Kolmannessa "Elämän alku" kerroksessa vastasyntyneiden teho-osaston tunnuseläin, joutsen, levittää siipiään tilavissa perhehuoneissa. Äiti ja lapsi hoidetaan samassa huoneessa, eikä heitä enää jatkossa eroteta synnytyksen jälkeen. Keskosen huoneeseen tulee keskoskaapin ja hoitotilan lisäksi vanhemmille vuoteet. Kahdeksassa huoneessa on tila- ja laitevaraus tehohoitoa tarvitseville kaksosille.

Perheille on myös yhteinen oleskelutila sisarusten leikkinurkkauksineen.

Erikoisosaaminen yhdessä

Tyksin erikoisosaaminen saa arvoisensa tilat, kun hajallaan eri rakennuksissa olleet toiminnot muuttavat yhteen. Syöpäsairaudet, vakavat tulehdukset ja kasvojen vammat vaativat korvaklinikan sekä suu- ja leukasairauksien hoidon yhteistyötä. Majakkasairaalan seitsemännessä kerroksessa hoidetaan pään ja kaulan alueen sairauksia.

Asiakas pääsee nykyään yhä useammin kotiin vielä samana päivänä toimenpiteen jälkeen.

– Päiväkirurgisten toimenpiteiden yleistyminen on otettu huomioon suunnittelussa. Potilas tarvitsee tarkkailua toimenpiteen jälkeen, mutta harvoin enää yöpymistä, Aaltonen kuvaa.

Majakkasairaalassa läheltä toisiaan löytyvät toiminnot ovat asiakkaan palvelua.

– Olemme miettineet sairaalan tiloja siltä kannalta, että asiakkaan on helppo kulkea ja löytää. Tiloista löytyy myös viihtyisiä levähdyspaikkoja. Kaikkiaan pyrimme välttämään sairaalamaisuutta ja olemaan helposti lähestyttäviä, sairaalasuunnittelija Annika Lindblom sanoo.

Eläimet tuovat ilmeen

Potilashuone lasten syöpätautien osastolla. Ovea koristavat karhun kuvat.

Kuvassa potilashuone lasten ja nuorten veri- ja syöpätautien osastolta viidennestä kerroksesta.

Majakkasairaalan vastaanotoilla ja osastoilla on omat tunnuseläimensä.

– Saariston eläimet antavat sairaalallemme oman, tunnistettavan ilmeen. Veikkaan että eläinkuvamme leviävät asiakkaidemme valokuvien ja sosiaalisen median päivitysten kautta, Aaltonen sanoo.

Eläimet ja eri kerrosten tunnusvärit ovat myös osa opastusta.

Majakkasairaalaan valitusta taiteesta ensimmäisenä on valmistunut 42 metriä korkea muraali, joka on sisääntuloaulan katseenvangitsija. Sairaalan kahvilan aulaan tulee valaistu taideteos. Lue lisää Majakkasairaalan taiteesta.

Henkilöstö tutustuu taloon

Majakkasairaalaan muuttaa noin 1200 tyksiläistä. Ensi tammikuun viimeisenä päivänä alkava, kahdessa viikossa tehtävä muutto on jo tarkasti suunniteltu. Henkilöstön perehdytys on alkanut tutustumiskierroksilla, joille on päässyt osallistumaan jo yli 700 henkilöä. Syksyllä muuttoon valmistautuminen tiivistyy eri teemoihin keskittyvillä koulutuksilla ja talon varustelulla.

– Myös henkilöstön kannalta moderni rakennus on merkittävä parannus. Henkilöstö pääsee tekemään työtään tiloissa, jotka on suunniteltu nykypäivän toimintaa varten. Työhyvinvoinnille tällä on varmasti tärkeä merkitys. Odotamme uuden sairaalan myös edesauttavan rekrytointia, Aaltonen toteaa.


Majakkasairaalan sivusto