Hyppää pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 31.5.2021 11.34

Tyksin ekotukihenkilö vastaa kiperiin kysymyksiin kierrätyksestä

Avainsanat:

Pitääkö lasipullosta irrottaa metallikorkki? Mitä tehdä pahviselle jugurttitölkille, jossa on muovinen korkki? Mihin laitan rikkoutuneen juomalasin? Jos mietit näitä kysymyksiä, olet jo aika etevä lajittelija. Mutta on esineitä, joiden äärellä osaava kierrättäjäkin joutuu raapimaan päätään.

Kaksi roskista puutarhassa.

Onneksi apu on lähellä. Kysytään Tyksin ekotukihenkilö Päivi Huhtalalta. Hän lupautui auttamaan kinkkisissä kierrättämisen kysymyksissä.

– Ymmärrän, että kierrättäminen ei aina ole helppoa. Eri jätteiden lajittelussa on todella paljon muistettavaa, eivätkä säännöt aina ole maalaisjärjellä pääteltävissä, Päivi nauraa.

Miksi en saa laittaa hajonnutta juomalasia tai kahvipannua lasinkeräykseen?

Juomapullojen lasi käytetään uusien samanlaisten pullojen valmistamiseen. Pullolasia ei haluta sekoittaa muun lasin kanssa. Juomalasit ja muut lasiesineet kestävät usein paremmin kuumuutta, joten juomalasi saattaa häiritä lasipakkausten kierrätystä. Koska emme voi katsomalla tietää minkälaisesta lasista juomalasi tai kahvipannu on tehty, emme voi kierrättää sitä pakkauslasin joukossa, Päivi selittää. – Rikkoutunut lasitavara kuuluu sekajätteeseen.

Onko minun pakko ottaa rypsiöljypullosta korkki pois ennen lasinkeräykseen heittämistä?

Kyllä. On pieni vaiva napata korkki irti ja lajitella se erikseen joko metallin tai muovin keräykseen. Pullonkaulassa kiikkuvan metallirinkulan voit kuitenkin jättää paikoilleen. Työkaluja ei tarvitse arjen kierrätyksessä ottaa esille, Päivi lohduttaa.

Keittiössä pyörii jotain vanhoja haarukoita. Mihin ne voisi sujauttaa?

Voit hyvin laittaa metallin kierrätykseen kaikenlaisia metallisia esineitä. Vaikka metallinkeräys on tarkoitettu metallipakkauksille kuten säilykepurkeille, metalli on arvokas raaka-aine. Se halutaan kerätä mahdollisimman tarkasti talteen. Voit siis pudottaa vanhat lusikat metallinkeräysastiaan.

Litra jugurttia syöty, mutta mitä teen muoviselle korkille pahvitonkassa?

Moni on kysynyt minulta neuvoa maito- jugurtti- ja mehutölkkien muovikorkkien kierrättämiseen. Ennen neuvottiin jättämään korkit tölkkiin kiinni, mutta nykyään muovin kierrättäminen on edistynyt. Muovikorkin paikka on nyt muovinkeräyksessä. Tölkkiin kiinnitettyä kierrettä sinun ei tarvitse leikata irti. Sen voit hyvällä omallatunnolla jättää paikoilleen, Päivi ohjeistaa.

Muovijätettä pöydällä.

Voinko heittää biojätteeseen lastenjuhlien värikkäät lautasliinat?

Kyllä voit. Omassa kodissasi voit laittaa biojätteeseen kaikenlaista ja väristä pehmopaperia eli talouspaperia, lautasliinoja ja nenäliinoja. Värillä ei ole väliä. – Meillä sairaanhoitopiirissä biojäte kerätään toisella tavalla. Sen joukkoon ei saa laittaa yhtään paperia, jottei massan jauhava biojätemylly tukeudu, Päivi täsmentää.

Mihin ihmeeseen laitan paistopisteen paperipussit, joissa on läpinäkyvä muovi-ikkuna?

Paistopisteen paperipussukat saat laittaa muovisesta ikkunasta huolimatta kartonginkeräykseen. Pieni määrä muovia ei haittaa, Päivi kertoo.

Kaikilla meillä menee joskus sormi suuhun kierrätyskysymyksissä.

– Jos et ollenkaan tiedä, mihin ihmeen astiaan jokin jäte kuuluu, voit laittaa sen sekajätteeseen. Vaikka jätteiden polttaminen ei ole niiden kierrättämistä, jäte voidaan hyödyntää energiana, Päivi lohduttaa.

Jos jäte ei ole vaarallista tai myrkyllistä ainetta, se voidaan polttaa. Olethan kuitenkin huolellinen ettet laita sähkökäyttöisiä tai paristoilla toimivia laitteita sekajätteeseen. Muistathan myös teipata patterien navat ennen kuin tipautat käytetyt paristot niille tarkoitettuun keräysastiaan.

Ollaan lajittelussa tarkkoina, mutta armollisina itsellemme. Riittää, että teet parhaasi. Luonto kiittää, kun et tahallaan laita jätteitä vääriin astioihin.