Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 16.4.2014 16.44

Tyksin synnytystoiminnalle väistötilat U-sairaalan 9. kerroksesta (julk. 20.02.2013)

Avainsanat:

Julkaistu 20.02.2013

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Olli-Pekka Lehtonen antoi 21.12.2012 Naistenklinikan toimialuejohtajalle Seija Grénmanille toimeksiannon varautua pakon niin vaatiessa lyhyellä aikavälillä synnytystoiminnan siirtämiseksi väistötiloihin. Väistötilaksi piti hakea mahdollisimman vähän riskejä aiheuttava paikka. Selvityksen tuli sisältää muuton vaatimat mahdolliset lisäpanostukset sekä arvioida, mitä löytyneen paikan ottaminen väistötilaksi aiheuttaisi muille Tyksin toiminnoille.

Aluehallintovirasto teki 15.1.2013 työsuojelutarkastuksen synnytyssalissa ja lastenpoliklinikalla. Tarkastuskertomuksen lausunnossa todetaan: Työnantajan on ryhdyttävä välittömiin toimenpiteisiin terveydellisten haitta- ja vaaratekijöiden poistamiseksi em. tiloista, tai muuten varmistettava, että työntekijät eivät altistu terveyttä haittaavalle tai vaarantavalle sisäilmalle 30.4. mennessä. Siksi synnytyssalin on siirryttävä remontin ajaksi väistötiloihin. Tilojen remontointi vaiheittain toiminnan jatkuessa samoissa tiloissa hankaloittaisi osaston toimintaa ja todennäköisesti lisäisi henkilökunnan oireita.

Selvityksen tehnyt 16-henkinen työryhmä koostui Naistenklinikan, Lasten ja nuorten klinikan, anestesia, tehohoito- ja kivunlievitysyksikön ja rakennustoimen edustajista. Lisäksi kuultiin työsuojelun ja työterveyden vastuuhenkilöitä sekä niiden toimialueiden edustajia, joiden toimintaan synnytystoiminnan muutto väistötiloihin vaikuttaa. Työryhmä on selvittänyt soveltuvia tiloja U-sairaalasta, A-sairaalasta sekä T-sairaalasta. Lisäksi on selvitetty mahdollisuuksia moduulisairaalan käyttöön väistötilana.

Synnytystoimintaan soveltuvien tilojen edellytykset

Tyksin Naistenklinikalla on vuosittain yli 4000 synnytystä. Synnytystoiminta edellyttää siihen soveltuvia tiloja, keskitettyä sikiövalvontaa, valmiutta hätäsektioihin ja muihin synnytystoimenpiteisiin sekä tarvittaessa mahdollisuutta vastasyntyneiden elvytykseen ja stabilointiin ennen siirtoa vastasyntyneiden teho-osastolle.

Edellytykset täyttävä väistötila

Tyksin alueella ei ole tällä hetkellä vapaana tiloja, jotka täyttäisivät potilasturvallisuuden edellyttämät vaatimukset. Tiloja vapautuu huhtikuussa, kun T-sairaalan laajennusosa  otetaan käyttöön.

Työryhmän yksimielinen kanta on, että synnytystoiminnan väistötilaksi synnytysosaston remontin aikana soveltuvat parhaiten U-sairaalan 9. kerroksen A- ja B-tornien tilat.  Suunnitelluissa tiloissa on riittävästi synnytystoimintaan sopivia tiloja, joita voidaan vähäisin muutoksin käyttää väistötiloina. Sektiot voidaan tehdä U-sairaalan 2. kerroksen leikkaussaleissa (UA2A).  Matka U-sairaalan 7. kerroksessa sijaitsevalle vastasyntyneiden teho-osastolle on lyhyt. Merkittäviä remontteja ei tarvita. Riittävät henkilöstöresurssit tullaan turvaamaan.

Väistötilojen kunto

U-sairaalan 9. kerroksen tilat on peruskorjattu vuonna 2005, kun ne muutettiin neurologian klinikan käyttöön.

Vuonna 2005 tehdyn remontin yhteydessä osastoa palveleva tekniikka on uusittu ilmanvaihto mukaan lukien. Lisäksi kaikki pinnat ja märkätilat on uusittu. Osaston läpi kulkevissa hormeissa on muita kerroksia palvelevia tekniikoita (vesijohdot ja viemärit). Näitä hormeja ei avattu vuoden 2005 remontin yhteydessä. Sen vuoksi molempien osastojen hormit aukaistaan tarkistusta varten ja tehdään viemäreiden ja vesijohtojen kunnon tarkistus ennen kuin tilat otetaan väistötiloiksi. Lisäksi tehdään tarvittavat sähkötyöt ja varustetaan tilat synnytystoimintaan ja vastasyntyneiden virvoitteluun sopiviksi.

Yhdeksännen kerroksen tiloista on vuoden 2012 kuluessa tehty kolme sisäilmailmoitusta, joista kaksi maaliskuussa ja yksi syyskuussa. Ilmoitusten jälkeen on tehty korjaus- ja siivoustoimenpiteitä, joiden jälkeen ei ole tullut sisäilmailmoituksia.

Aikataulu

Tilat vapautuvat vasta huhtikuussa, joten muuton ja siitä edeltävien töiden aikataulu on erittäin kireä. Synnytysosaston remontin arvioitu kesto on neljä kuukautta.

Sairaanhoitopiirin johtajan päätös

Synnytystoiminnan väistötilasuunnitelma käsiteltiin sairaanhoitopiirin tilatyöryhmässä 15.2. 2013 ja sairaanhoitopiirin johtoryhmässä 20.2.2013. Sairaanhoitopiirin johtaja Olli-Pekka Lehtonen päätti 20.2.2013 johtoryhmän kokouksessa, että U-sairaalan 9. kerroksen tilat käytetään väistötilana synnytystoiminnalle synnytysosaston remontin aikana.

Samassa kokouksessa johtoryhmä sai tiedoksi internetissä olevan kansalaisadressin terveiden ja turvallisten työtilojen saamiseksi U-sairaalan henkilökunnalle. Sairaanhoitopiirin johtaja Olli-Pekka Lehtonen kertoi myös uuden tilatyöryhmän asettamispäätöksestä 14.2.2013. Työryhmän tehtävänä on kerätä tiedot potilastoiminnan kannalta nyt vajaakäytössä olevista, potilaskäyttöön mahdollisesti otettavista tiloista. Syynä on U-sairaalan toimintojen uudelleen sijoittamisen tarve.