Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 7.7.2021 13.16

Tyksissä todettu viikon aikana kolme vibriobakteerin aiheuttamaa verenmyrkytystä

Avainsanat:

Tyksissä on viikon aikana todettu kolme vibriosuvun bakteereiden aiheuttamaa verenmyrkytystä. Vakavat taudit liittyvät yleensä pitkiin hellejaksoihin, jotka lisäävät riskiä saada tulehdus uimavedestä. Vibrioiden aiheuttamat bakteeri-infektiot ovat Suomessa hyvin harvinainen syy verenmyrkytykseen.

Pitkään jatkunut helle lisää bakteerien kasvua merivesissä. Vakavia tulehduksia aiheuttavat vibriobakteerit viihtyvät lämpimässä ja suolapitoisessa vedessä. 

– Matalissa lahdissa meriveden suolapitoisuus ja lämpö nousevat helteellä nopeasti. Se lisää myös bakteerin kasvua ja infektion riskiä, Tyksin kliinisen mikrobiologian ylilääkäri Antti Hakanen varoittaa.

Pitkinä hellejaksoina erityisesti henkilöiden, joiden vastustuskyky on alentunut, on hyvä olla tarkkana. Samoin jos iho on rikkoutunut, bakteeri voi päästä aiheuttamaan kehossa tulehduksen.

– Jos kuulut jompaankumpaan riskiryhmään, muistathan helteellä varoa uimista matalissa ja lämpimissä merivesissä. Erityisesti lahdenpoukamat ovat paitsi lomailijoiden myös vibriobakteerien mieleen, Hakanen muistuttaa.

Harvinainen merivesien vieras

Vibriobakteerit ovat Suomessa hyvin harvinainen syy verenmyrkytykseen. Tyksin laboratorioissa niitä ei löydetä aivan joka kesä. Edellisen kerran vibriobakteerit aiheuttivat vakavia infektioita Varsinais-Suomen alueella hellekesänä 2014.

Kuuma kesä tuo kuitenkin riskin tullessaan, koska vibriobakteerit viihtyvät lämpimässä ja suolaisessa vedessä. Tämän vuoksi ne palaavat Suomen rannikkoalueille erityisesti pitkien hellejaksojen aikana, jolloin meriveden lämpötila ja suolapitoisuus nousevat otolliselle tasolle.

– Vibriobakteeri voi aiheuttaa vatsatautia, iho- ja korvatulehduksia. Pahimmillaan bakteeri voi aiheuttaa verenmyrkytyksen, jos bakteeri pääsee verenkiertoon. Varsinkin pitkäaikaissairailla ja vastustuskyvyltään heikommilla henkilöillä on riski saada verenmyrkytys. Kyse on siis vakavasta asiasta, Hakanen kertoo.

– Koska bakteerit viihtyvät erityisesti rannikkovesissä, järvessä voi kesäaikana pulikoida turvallisemmin. Suosittelenkin makeissa sisävesissä uimista, koska siellä et saa vibrioita uimaseuraksi, hän kannustaa.

Toinen vibriosukuun kuuluva bakteeri levittää pahamaineista koleraa. Hakasen mukaan Suomen uimavesissä ei ole koleraa aiheuttavaa bakteerityyppiä.

– Suomessa on pääsääntöisesti hyvälaatuiset ja puhtaat uimavedet. Vettä ei tarvitse pelätä, mutta riskiryhmien on tärkeää olla kesäkuumalla harkitsevia uimapaikan valinnassa, Hakanen summaa.