Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 16.6.2015 13.16

Tyksistä johdettu APPAC-monikeskustutkimus paljasti: Tuhansia tulehtuneita umpilisäkkeitä voitaisiin Suomessa vuosittain hoitaa antibiooteilla leikkauksen sijaan

Avainsanat:

Yli vuosisadan ajan umpilisäkkeen poistoleikkaus on ollut tulehtuneen umpilisäkkeen standardi hoito, koska on ajateltu umpilisäkkeen tulehduksen johtavan aina lopulta puhkeamaan. Suomalaisessa, turkulaisjohtoisessa tutkimuksessa osoitettiin, että vuosittain Suomessa jopa noin 3000 tulehtunutta umpilisäkettä voitaisiin turvallisesti jättää leikkaamatta ja hoitaa ne antibiooteilla.

Kansainvälisesti uraauurtavat tutkimustulokset raportoitiin arvostetussa JAMA (Journal of American Medical Association) -julkaisusarjassa 16.6.2015.

Umpilisäkkeen tulehduksessa eli appendisiitissa ei aina ole kiire leikkauspöydälle. Nykyään tiedetään, että umpilisäkkeen tulehduksia on kahta muotoa – komplisoitunutta eli vaikeampaa puhkeamaan johtavaa tulehdusta, joka vaatii aina leikkauksen, ja komplisoitumatonta, lievempää tulehdusta, joista iso osa voidaan mahdollisesti hoitaa ilman leikkausta. Valtaosan tulehtuneista umpilisäkkeistä (noin 80 prosenttia) on arvioitu olevan komplisoitumattomia, ja komplisoituneita eli välitöntä leikkaushoitoa vaativia on noin 20 prosenttia. Vaikka umpilisäkkeen poistoleikkaus on yleisesti hyvin siedetty, kyseessä on kuitenkin leikkaustoimenpide, johon voi liittyä leikkauksen aikaisia ja sen jälkeisiä ongelmia.

–Tutkimushypoteesimme oli, että komplisoitumattomista umpilisäkkeistä iso osa voidaan jatkossa hoitaa leikkaushoidon sijaan antibiootilla. Näin voitaisiin välttää tarpeettomia leikkauksia ja niihin liittyvää sairastuvuutta. Samalla voitaisiin säästää myös kustannuksia merkittävästi, kertoo APPAC-tutkimuksen johtaja, dosentti, päivystyskirurgian ylilääkäri Paulina Salminen Tyksistä.

APPAC-tutkimukseen (APPendicitis ACuta) kerättiin yhteensä 530 potilasta marraskuun 2009 ja kesäkuun 2012 välisenä aikana. Tutkimukseen otettiin potilaita, joilla oli tietokonetomografiatutkimuksella todettu komplisoitumaton umpilisäkkeen tulehdus, mutta ei ulostekiveä, puhkeamaa, märkäpesäkkeitä tai kasvainepäilyä.

–Vuoden seurannassa noin 73 prosenttia antibioottihoidetuista potilaista ei tarvinnut leikkaushoitoa. Muutamilla potilailla antibioottihoito ei onnistunut ja joillakin umpilisäkkeen tulehdus uusiutui, mutta olennaista on, että näillä potilailla komplikaatiot eivät lisääntyneet eli antibioottihoito ensilinjan hoitona on turvallista, tiivistää Paulina Salminen. 

Jatkossa potilaat, joilla epäillään umpilisäkkeen tulehdusta, tullaan lisääntyvässä määrin kuvantamaan ennen hoitoa tarkan diagnoosin saamiseksi ja oikean hoidon valitsemiseksi.  Tietokonetomografiatutkimuksella voidaan erittäin luotettavasti diagnosoida appendisiitti ja jatkossa kuvantamisessa pyritään käyttämään matala-annoksista tietokonetomografiaa säderasituksen vähentämiseksi.

Tutkimuksemme perusteella voitaisiin vuositasolla Suomessa välttää tarpeeton umpilisäkkeen poistoleikkaus jopa noin 3000 potilaalla. Asian tarkkaa taloudellista merkitystä tulemme seuraamaan ja raportoimme siitä erillisessä artikkelissa myöhemmin, kertoo Salminen.

APPAC-tutkimus on kansallinen satunnaistettu monikeskustutkimus, jossa verrattiin komplisoitumattoman umpilisäkkeen leikkaushoitoa antibioottihoitoon. Tutkimukseen osallistui Suomessa kuusi sairaalaa; yliopistosairaaloista Tyks, OYS ja Tays sekä kolme keskussairaalaa Mikkeli, Keski-Suomen keskussairaala Jyväskylässä ja Etelä-Pohjanmaan keskussairaala Seinäjoella.

Tyks on tukenut tutkimusta valtion sairaanhoitopiireille myöntämästä tutkimusrahoituksesta.

Umpilisäkkeen poistoleikkaus.

Julkaisu:

Paulina Salminen, M.D., Ph.D.,Hannu Paajanen, M.D., Ph.D., Tero Rautio, M.D., Ph.D., Pia Nordström, M.D., Ph.D., Markku Aarnio, M.D., Ph.D., Tuomo Rantanen, M.D., Ph.D., Risto Tuominen, M.P.H., Ph.D, Saija Hurme, M.Sc., Johanna Virtanen, M.D., Jukka-Pekka Mecklin, M.D., Ph.D., Juhani Sand, M.D., Ph.D., Airi Jartti, M.D., Irina Rinta-Kiikka, M.D., Ph.D., and Juha M. Grönroos, M.D., Ph.D.:Antibiotic Therapy vs Appendectomy for Treatment of Uncomplicated Acute Appendicitis: the APPAC Randomized Clinical Trial. JAMA 2015; 313(23):2340-2348. doi:10.1001/jama.2015.6154

JAMAn pääkirjoitus:  Treating Appendicitis Without Surgery

Kuvia umpilisäkkeen leikkauksesta.

Kuvat: Henry Suhonen

Lisätietoja:

  • Dosentti, päivystyskirurgian ylilääkäri Paulina Salminen, Tyks

meddelanden på svenska | announcment in english

Tämän tiedotteen laati lääketieteen toimittaja ja tiedetiedottaja Tuula Vainikainen, joka avustaa
Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriä tutkimusta koskevassa viestinnässä. Hänet tavoittaa sähköpostilla osoitteesta tuula.vainikainen(a)saunalahti.fi