Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 3.11.2016 12.16

Vakka-Suomen sairaalan uusi rooli palvelee potilasta

Avainsanat:

Vakka-Suomen sairaalan pääsisäänkäynti 

 

Vakka-Suomen sairaala on jo hyvässä alussa löytämässä uutta roolia, joka tarvitaan, kun vaativat leikkaukset ja yöpäivystys ensi vuonna loppuvat. Potilaalle muutos tuo uusia hoitoja ja kuntoutusta omasta lähisairaalasta.

 

 

Sairaanhoitopiirin järjestämä tiedotus- ja keskustelutilaisuus keräsi Uudenkaupungin Cruselli-salin täyteen. Yleisö kuunteli vakavana piirinjohtaja Leena Setälän viestiä: sairaanhoitopiirin Vakka-Suomen ja Loimaan sairaalan päivystykselle hakema poikkeuslupa oli hylätty sosiaali- ja terveysministeriössä 27.10.

- Tämä tarkoittaa, että nykymuotoinen yöpäivystys Uudessakaupungissa ja Loimaalla lopetetaan, kun se on sopimusteknisesti mahdollista. Muilta osin sairaanhoitopiiri esittää, että akuuttilääketieteen palvelut säilyvät sekä Loimaalla että Uudessakaupungissa kello 8:n ja 22:n välisenä aikana seitsemänä päivänä viikossa ympäri vuoden, hän kertoi.
Ympärivuorokautisen päivystyksen päättymistä seuraa toinen, lähisairaaloihin myös vaikuttava muutos, jos uusi terveydenhuoltolaki tulee voimaan hallituksen viime viikolla antaman esityksen mukaisesti.- Jos ei päivystetä, ei myöskään leikata, Setälä tiivisti.
Hallituksen esityksen mukaan toimenpiteitä, jotka edellyttävät leikkaussaliolosuhteita ja anestesiaa, koottaisiin vain niihin sairaaloihin, joissa on ympärivuorokautinen perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystys. Myös tämä esitys koskisi erityisesti Loimaan ja Vakka-Suomen sairaaloita, joissa vaadittavaa päivystystä ei ole. Lain on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2017. 

- Leikkaustoimintaa harjoittavat toimialueet selvittävät tällä hetkellä, miten heidän erikoisalansa potilaiden hoito järjestetään esitetyn lakimuutoksen edellyttämällä tavalla, Setälä sanoi.
Salon sairaalassa vaadittava yhteispäivystys toimii, joten siellä myös leikkaukset jatkuvat.

Muutostyö jo vauhdissa

Piia Elo, Sirpa Rantanen ja Petri Virolainen 

Sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja Piia Elo, Ensihoidon ja päivystyksen toimitusjohtaja Sirpa Rantanen sekä sairaalajohtaja Petri Virolainen puolustivat muutossuunnitelmia.

Sairaalajohtaja Petri Virolainen kiitti Vakka-Suomen sairaalan henkilökuntaa ja päättäjiä, joiden kanssa muutokseen on valmistauduttu myönteisessä hengessä.  Lähisairaaloihin on jo siirretty runsaasti uutta avohoitoa, muun muassa uusien erikoisalojen polikliinista toimintaa.
- Tätä suuntausta on tarkoitus jatkaa. Sairaaloissa tehdään entistä enemmän muun muassa syöpien sytostaattihoitoja ja aiemmin leikkaussaleissa tehtyjä polikliinisiä toimenpiteitä. Tällaisia ovat esimerkiksi suonikohjujen ruiskutushoidot ja monet urologiset tähystystoimenpiteet, Virolainen kuvasi.
Yhteistyötä perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välillä halutaan lisää. Erikoislääkärin konsultointi palvelee esimerkiksi kotisairaanhoitoa ja kuntoutusta.

- Tulevaisuuden haaste ei ole lonkkamurtuman leikkaus, vaan leikatun potilaan saaminen kotiin ja jalkeille, hän sanoi.
Myös aivoverenkiertohäiriöstä toipuvien kuntoutuksessa on puutteita. Sairaanhoitopiirissä ei ole kuntouttavaa neurologista sairaala. Virolaisen mukaan lähisairaalat, Loimaa, Salo ja Vakka-Suomi, sijaitsevat alueellisesti sopivan tasaisesti. Ne muodostavat hyvän verkoston, kun niiden uudet roolit selkeytyvät.

Ei salaliitto

Puheenvuoroissa sairaanhoitopiiriä syytettiin sairaalan tahallisesta alasajosta. Heikki Vala sai äänekkäät aplodit sanomalla, että "päivystys pitää sairaalan elossa, sen lopetus on kuolinisku". Tämä kiistettiin usean johtajan suulla. Virolainen kuitenkin myönsi, että hänen antamansa lupaus leikkaustoiminnan jatkumisesta ei ole pitänyt.

- Valitettavasti puhuin puppua pari vuotta sitten, tässä samassa salissa. Silloin ajateltiin, että päiväkirurgiset leikkaukset määriteltäisiin lähipalveluiksi. Hallituksen linjaus on kuitenkin nyt toinen. Muutosta tukee myös hoidollinen suuntaus. Vammat ja sairaudet, jotka usein ennen vaativat leikkauksen, hoidetaan nykyään polikliinisilla tai perinteisillä lääketieteen keinoilla, Virolainen selvitti.
Setälä vakuutti muutoksen olevan meneillään joka puolella, esimerkiksi Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä, josta hän siirtyi syyskuun alussa nykyiseen tehtäväänsä.

- Siellä näin entisten aluesairaaloiden alas ajautumista. Tähän vaikuttaa monta seikkaa, esimerkiksi potilaan valinnan vapaus, Setälä sanoi.
Yöpäivystys on joutunut leikkauslistalle ennen kaikkea säästösyistä. Hallituksen tavoite on vähentää terveydenhuollon kulujen kasvuvauhtia kolmen miljardin euron verran. Setälän mukaan erikoislääkärien vähyys on toinen syy, mikä estää esimerkiksi Uudessakaupungissa yöpäivystyksen ylläpitämistä.

- Emme halua käyttää enempää ostopalvelulääkäreitä, hän sanoi.

Soita 112:een

Ensihoidon ja päivystyksen toimitusjohtaja Sirpa Rantanen kertoi muutosvalmistelun olevan vielä kesken, mutta piti tärkeänä, että väestölle aletaan tiedottaa muutoksesta.

- On tärkeää saada perille tieto, että kun on hätä, yöaikaan ei pidä lähteä lähisairaalaan, vaan soittaa numeroon 112, hän sanoi.
Tavoitteena on yksi päivystyspiste, josta on saatavana myös kaikkein vaativinta hoitoa. Esimerkiksi AVH-potilaiden hoito on Tyksissä kansainvälisesti huipputasolla.  Syksyllä 2017 Tyksin päivystyksessä alkaa päivystää myös sosiaalityöntekijä. 
Rantasen mukaan maakunnan palvelua on jo parannettu ensivasteyksiköitä perustamalla. Tilanne paranee viimeistään vuonna 2018.

- Akuuttilääketieteen erikoislääkäreitä alkaa vähitellen valmistua oman koulutuksemme kautta. Pitkän aikavälin suunnitelmana on saada Loimaan ja Vakka-Suomen sairaaloihin akutologipäivystys. Ambulansseista on mahdollista nostaa Laitilan ja Loimaan autojen valmiutta, mutta se tuo kustannuksia, hän totesi. Ensihoidon uusi palvelutasopäätös tulee sairaanhoitopiirin valtuuston käsiteltäväksi ensi kesänä.

Palvelut ja osaaminen kasvussa

Outi Kylä-Kaila ja Mette Huuskonen
Yleisön joukosta Outi Kylä-Kaila (kuvassa vasemmalla) nousi kertomaan, että Vakka-Suomen sairaalaan on saatu useita uusia poliklinikoita ja henkilökunnan osaaminen lisääntynyt.

- Henkilökunta on erittäin motivoitunut ja innolla mukana muutoksessa. Pystymme tarjoamaan hoitoja paljon monipuolisemmin kuin ennen, hän sanoi.

Osastonhoitajana Vakka-Suomen sairaalassa työskentelevä Kylä-Kaila ja leikkaussali-anestesiahoitaja Mette Huuskonen kertovat tilaisuuden jälkeen, että uudistus etenee heidän työpaikallaan nyt vauhdilla.

- Kartoitamme Tyksin toimialueiden kanssa, mitä aiemmin päiväkirurgisesti tehtyjä toimenpiteitä voidaan jatkossa tehdä polikliinisesti. Uudistuksesta hyötyvät ennen kaikkea potilaat, he toteavat.

Heidän mielestään muutos on mahdollisuus, johon kannattaa suhtautua avoimin mielin. Uudistus on jo tuonut Vakka-Suomen sairaalaan kiertäviä Tyksin erikoislääkäreitä. He ottavat potilaita vastaan yhtenä päivänä viikossa.

- Pienessä sairaalassa yhden erikoisalan potilaita ei ole paljoa. On parempi, että lääkäri kiertää, ja potilas saa hoitoa läheltä, Kylä-Kaila sanoo.

Yleisöä tiedotus- ja keskustelutilaisuudessa. 

Vakka-Suomen sairaalan leikkausosaston vt. osastonhoitaja Anna Suikkanen on itse työssään nähnyt leikkauspotilaiden vähenemisen. Hänen mielestään nyt pitää keskittyä korvaavan toiminnan hakemiseen.