Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 8.5.2019 16.46

Vanhempien mukanaolo tehohoidossa näkyy vastasyntyneen voinnissa

Avainsanat:

Vanhemmat Vahvasti Mukaan -koulutusohjelmaa 10 vuotta

Kun vanhemmat ovat mukana vastasyntyneen tehohoidossa, tulokset näkyvät fysiologiassa. Vauvat ovat rauhallisempia, happi- ja verensokeriarvot ovat parempia. Ihokontakti rauhoittaa ja vaikuttaa oksitosiinin sekä stressihormonien tasoihin. Toimenpiteiden yhteydessä vanhemman käsien kosketus toimii kivunlievityksenä.

Isä vastasyntynyt vauva sylissä.

Vanhemman ja vauvan läheinen vuorovaikutus on lapsen aivojen kehityksen kannalta erittäin tärkeää. Kuva: VSSHP.

Vanhemmat Vahvasti Mukaan (VVM) on Turun yliopistollisessa keskussairaalassa (Tyks) kehitetty perhekeskeisen hoitokulttuurin koulutusmalli. Se on tuonut lisää perhekeskeisiä hoitokäytäntöjä vastasyntyneiden sairaalahoitoon kymmenen vuoden ajan.

– Olemme kouluttaneet yksitoista sairaalaa eli puolet Suomen synnytyssairaaloista, yksikön Norjassa sekä aloittaneet koulutuksen Riian lastensairaalassa Latviassa. VVM-mallin voi nähdä suomalaisen terveysalan vientituotteena, joka perustuu pitkään kehittämistyöhön ja tutkimukseen, Tyksin lastenklinikan osastonylilääkäri Liisa Lehtonen kertoo.

Suomessa on meneillään vastasyntyneiden tehohoidon suuri kulttuurimuutos, jossa siirrytään tehtäväkeskeisestä hoidosta vanhemmuutta ja vauvaa yksilöllisesti tukevaan tehohoitoon. Syntymän jälkeen biologiset mekanismit tukevat vauvan ja vanhemman läheistä vuorovaikutusta, joka on myös aivojen kehityksen kannalta äärimmäisen tärkeää. VVM -toimintatapa on muuttanut tehohoidon käytäntöjä ja lisännyt mahdollisuuksia vuorovaikutukseen. Vanhemmat on otettu mukaan kaikkeen hoivaan aina lääkärikiertojen päätöksentekoa myöden. Tulokset näkyvät vauvan voinnissa, lisäksi vanhempien stressi ja masennus vähenevät. Aiempien tutkimusten mukaan vanhempien läsnäolon vaikutus näkyy myös lapsen älyllisen kehityksen tuloksissa.

– Vuonna 2008 lähdimme kehittämään vastasyntyneiden teho-osaston toimintakulttuuria perhehuonemallia varten. Aloitimme tehohoidon perhehuoneissa ensimmäisenä Suomessa jo viisi vuotta sitten U-sairaalassa.

– Näin päästiin toiminnassa aivan uudelle tasolle. Henkilökunnasta löytyy valtavasti luovuutta ja ratkaisuja, kun saadaan muutettua näkökulma sellaiseksi, että katsotaan asioita vauvan ja vanhemman näkökulmasta, Lehtonen kertoo.

Lehtonen on ollut yksi VVM-koulutusmallin rakentajista psykologi Sari Ahlqvist-Björkrothin sekä jo edesmenneen psykologian professori Zack Boukydisin kanssa. Mallissa on raivattu tilaa vanhempien näkemyksille ja muutettu tehohoidon tehtäväkeskeisiä rutiineja.

– Koulutuksen aikana osaston toimintakulttuuri muuttuu, minkä olemme osoittaneet tutkimustuloksin. Teknispainotteisessa hoidossa ovat yhä mukana laitteet ja henkilökunta, sen rinnalle olemme tuoneet tasavertaisesti vanhemmuuden tukemisen.

Tuoreimpia tutkimustuloksia esitellään 8.5. Tyksin Vanhemmat Vahvasti Mukaan -koulutusohjelman kansainvälisessä 10-vuotisseminaarissa.