Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 12.10.2018 16.46

"Jokaisella naisella on oikeus kahteen rintaan"

Avainsanat:

Roosa nauha-päivää vietettiin 12. lokakuuta 2018. Tyksin plastiikkakirurgi ja vastuualuejohtaja Ilkka Koskivuo vastaa yleisempiin kysymyksiin rintasyövästä ja erityisesti kirurgisista korjausleikkauksista.

Ilkka Koskivuo

Kuvassa: Ilkka Koskivuo.

Noin 5000 naista vuodessa sairastuu rintasyöpään Suomessa. Rintasyöpä on siis yleistynyt, mutta onko se yleistynyt nuorilla?

– Keskimääräinen ikä sairastua rintasyöpään on noin 60-vuotiaana. Meille tulee ajoittain poikkeavan nuoria potilaita mutta tilastojen mukaan, rintasyöpä ei ole yleistynyt nuorilla.

Kuinka moni paranee rintasyövästä?

– Selviytyminen on yli 90 prosenttia viiden vuoden seurannassa. Rintasyöpä saattaa kuitenkin uusiutua, pitkänkin ajan jälkeen. Nykyään syöpälääkkeet ovat niin tehokkaita, että ne pitkittävät tavallaan uusiutumista. Kymmenen vuoden seurannassa selviytyminen on myös korkea, yli 80 prosenttia.

Miksi jotkut ovat rintakorjauksen yhteydessä tyytyväisiä keskenkertaiseen tulokseen, kun taas toisille mikään ei riitä?

– Rintasyövän jälkeinen rintakorjaus vaatii usein enemmän kun yhden leikkauksen. Joskus niitä tarvitaan suunnitellusti, ja joskus suunnittelematta. Potilaat ovat ihan erilaisia. Keskimäärin suomalaiset potilaat ovat hyvin tyytyväisiä ja onnellisia siitä, että saavat uuden rinnan. On myös heitä, jotka eivät ole tyytyväisiä. Esteettinen tulos ei ole ainoa asia joka vaikuttaa tyytyväisyyteen. Monesti elämäntilanne muutenkin vaikuttaa asiaan, sekä tunne rinnan luonnollisuudesta. Myös rintasyövän itsessään tuoma pelko ja ahdistuneisuus voidaan välillä torjua syrjään sillä, että huomio siirtyy itse rintaan, joka ei itse asiassa koskaan ole ihan täydellinen.

Ovatko rintasyöpäpotilaiden odotukset uudesta rinnasta liian korkealla?

– Usein näin voi olla. Potilaalle pitää antaa paljon tietoa ja paljon aikaa vastata kysymyksiin ja antaa sellainen realistinen kuva uudesta tulevasta rinnasta. Täytyy olla realistiset odotukset ja verrata siihen tilanteeseen, että rinta puuttuu kokonaan.

Onko väliä, korjataanko rinta heti syöpäleikkauksen yhteydessä, vai myöhemmin?

– Välitön rinnankorjaus on aina parempi, koska lopputulos on yleensä parempi, kun voidaan rinnan ihosta säästää enemmän ja jää vähemmän arpia, verrattuna siihen, että korjaava rintaleikkaus tehdään vasta toisessa vaiheessa. Toisaalta, niiden joukossa, joille tehdään välitön korjaus, on myös enemmän tyytymättömyyttä, koska he vertaavat korjattua rintaa entiseen "omaan" rintaan.

Miten päätetään, miten rinta rakennetaan? Kenelle sopii silikoni ja kenelle sopii oma rasvakudos?

– Suomessa on perinteisesti hyvin paljon suosittu omakudoskorjauksia, kun taas maailmalla, esimerkiksi Yhdysvalloissa tehdään enemmän korjauksia pelkällä implantilla. Yhdysvalloissa, missä on vakuutuspohjainen rahoitus, tehdään implanttikorjauksia, mitkä ovat kustannustehokkaita lyhyellä aikavälillä. Toisaalta implanteilla on myös pitkäaikaishaittoja, eli ne voivat ajan kuluessa ikääntyä ja niihin voi tulla kovettumia. Omakudosrinta on ikuinen ja se ikääntyy potilaan mukana. Sitä ei tarvitse vaihtaa. Meillä on myös paljon yhdistelmiä, joissa käytetään sekä implanttia, että omakudosta. Kudosta voi ottaa melkein mistä tahansa: esimerkiksi sisäreidestä, yläselältä, "jenkkakahvoista" tai alavatsasta.

Miten tarpeellista on tehdä uutta rintaa? Kuitenkin voimme elää pelkästään yhdellä rinnalla tai ilman rintoja.

– Jokaisella naisella on oikeus kahteen rintaan. Kyse ei ole kauneusleikkauksesta, vaan syövän jälkikorjauksesta. Se ei ole pelkästään esteettinen asia, rinnan puutuminen vaikuttaa moniin muuhunkin asiaan. Esimerkiksi siihen, uskallatko mennä saunaan työkavereittesi kanssa. On myös fyysisiä vaikutuksia, jos vaikka toinen rinta on suurikokoinen ja toinen puuttuu, niin sinulle saattaa tulla ryhtiongelmia ja vaivoja niskaan ja hartioihin. On siis ihan lääketieteellisiä perusteita, miksi rintoja korjataan syövän jälkeen. Toisaalta rinnan korjausleikkaus ei ole kenellekään pakollista, eli potilas voi myös päättää olla korjaamatta rintaa. Se on myös oikea valinta, jos nainen niin päättää.

Onko todistetta siitä, että uusiutumisen riski pienenee jos otetaan toinenkin, terve rinta pois?

– Toinen rinta poistetaan erikoistilanteissa, joissa tiedämme, että potilaalla on geenivirhe BRCA 1 tai 2, joka usein johtaa rintasyöpään. Jos geenivirhe todetaan, uusiutumisen riski on korkea ja silloin voidaan poistaa myös toinen terve rinta, jos potilas sitä toivoo. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella tiedämme noin 60 suvusta, joissa on tämä periytyvä geenivirhe.

 

Teksti ja kuva: Nadine Karell