Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 30.5.2022 13.16

Katso ja osallistu: Tyks tutkii ja hoitaa 2.6. klo 18 - Vahvista hyvää lapsessasi

Avainsanat:

Katso tallenne

Varhaisen lapsuuden merkitys on tunnettu pitkään. Nykyinen tutkimus katsoo vielä edemmäs lapsen kehityksessä, jo odotusajalla tiedetään olevan iso vaikutus lapsen psyykkiseen kehitykseen. Lapsen kasvaminen on jatkumo, jossa on monta erilaista vaihetta. Tähän aiheeseen asiantuntijamme pureutuvat Tyks tutkii ja hoitaa -livessä.

Pieni lapsi ja hänen edessään aikuinen. Tekstinä Tyks tutkiija hoitraa  Live , Vahvista hyvää lapsessasi to 2.6. klo 18-18.45.

Katso tallenne: Tyks tutkii ja hoitaa -live 2.6.

Tyks tutkii ja hoitaa kysyy, mitkä tekijät suojaavat kasvavaa lasta ja mitkä asiat ovat haitallisia. Miten vanhemman hyvin- tai pahoinvointi on yhteydessä lapsen vointiin? Mitä keinoja tutkitaan parhaillaan odottavien äitien hyvinvoinnin edistämiseksi?

Lapsen käytös eri ikävaiheissa voi hämmentää vanhempia. Mikä auttaa vanhempaa ymmärtämään omia ja lapsen tunteita? Tyks tutkii ja hoitaa -lähetyksessä tutkijat kertovat toimintamalleista, joista on tutkitusti apua lapsen psyykkiselle kehitykselle. Esimerkiksi Voimaperheet-tutkimusohjelmasta on saatu hyviä kokemuksia.

Myönteisen vanhemmuuden taitoja voi meistä jokainen opetella. Tutkimus osoitti, että myönteisen vanhemmuuden harjoittelu auttoi lapsen käytösongelmiin. Lisäksi se vähensi lasten ahdistuneisuutta, mielialaoireita ja uniongelmia sekä paransi lasten empatiakykyä. Minkälaisia haasteita nelivuotiaiden lasten vanhemmat kokivat? Minkälaisia apukeinoja heille tarjottiin? Mitä vaikutusta niistä todettiin?

Lapsen ja nuoren psyykkinen hyvinvointi on jatkumo, jossa tukea tarvitaan lapsen ja vanhempien elämänkaaren eri vaiheissa. Kouluikäisillä lapsilla ahdistusongelma on suurin mielenterveysongelma. Yhtä lailla nuoruusiän ja varhaisaikuisuuden taitekohdat ovat riskihetkiä. Näissä vaiheissa lapsi erityisesti hyötyy vanhemmuuden tuesta.

Asiantuntijat Lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksesta:

André Sourander.professori, ylilääkäri André Sourander

Terja Ristkari.tutkimuskoordinaattori Terja Ristkari

Marjo Kurki.erikoistutkija Marjo Kurki


Lastenpsykiatrian tutkimuskeskus on Turun yliopistollisen keskussairaalan ja Turun yliopiston yhteinen huippuosaamisyksikkö.

Kerrothan meille, mitä haluaisit tietää aiheesta? Voit esittää kysymyksesi etukäteen tapahtumasivulla tai liven aikana chatissa.


Tervetuloa mukaan!

#ParannammeJokaPäivä