Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 13.1.2022 15.48

"Korona-ajasta opittu verkostoitumista"

Avainsanat:

"Korona-ajasta opittu verkostoitumista"

Koronaviruksen torjuminen on kunta-alalla virittänyt uudenlaista yhteistyötä. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtajana joulukuussa aloittanut Ari Korhonen pitää hyvänä esimerkkinä koronakoordinaatioryhmää.

Ari Korhonen.

Ari Korhonen toimii sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtajana muutosvuoden 2022 ajan. Vuosi on sairaanhoitopiirin viimeinen. Vuoden 2023 alusta aloittaa hyvinvointialue.

Korhonen pitää omaa pestiään aitiopaikkana.

– Edessämme on historiallinen uudistus, kun hyvinvointiyhteiskunnan ydinpalvelut siirtyvät pois kunnilta. On erittäin kiinnostavaa, että saan nyt muutoksessa olla mukana kummallakin puolella, Kuntaliitossa varautumisen ja turvallisuuden asiantuntijana työskentelevä Korhonen sanoo.

Korona on hänen mielestään valtava haaste, mutta se on myös tuonut hyvää kunta-alalle.

– Koronasta on opittu paljon. Turvallisuusasiat ovat nousseet pinnalle, muutenkin kuin terveysturvallisuuden näkökulmasta. Koronan myötä on huomattu, että häiriöt harvoin koskettavat vain yhtä toimialaa ja että ne edellyttävät yhteistyötä, hän sanoo.

– Korona on fyysisesti etäännyttänyt meitä, mutta lähentänyt yhteistyötarpeen näkökulmasta, hän tiivistää.

Koronanyrkin toimintamallia hyvä jatkaa

Ari Korhonen pitää hyvänä sairaanhoitopiirin verkostoitumista. Esimerkiksi koronakoordinaatioryhmä eli niin sanottu koronanyrkki on toiminut erinomaisesti.

– Nyrkin toimintamalli osoittautunut toimivaksi. Nyt opittu keino voisi toimia muissakin yhteistyötä vaativissa kysymyksissä, esimerkiksi laajassa maahantulossa. Ryhmän johtaminen ja kokoonpano valittaisiin aina aiheen mukaan, hän sanoo.

Suomi on hänen mielestään selvinnyt koronasta hyvin.

–  Kiitos sen hyvän ammattitaidon, mikä on esimerkiksi sairaanhoitopiirissä. Muuttuvan tilanteen hallinta on aina haastavaa, koska kaikkea ei voida nähdä etukäteen, hän sanoo.

Sairaanhoitopiiri tuli hänelle tutuksi aiemmassa työssään Raision kaupunginjohtajana viime vuosikymmen ajan ja sitä ennen Turun kaupungilla. Hänestä Raisiossa onnistui hyvin perus- ja erikoissairaanhoidon yhteistyö.

Saumaton palvelu potilaalle

Hyvinvointialueella voidaan edelleen parantaa palveluiden saatavuutta.

– Erikois- ja perusterveyden huollon pitäisi olla saumatonta. Lisäksi sosiaalipalveluiden, esimerkiksi vanhustenhuollon, on tärkeää olla lähellä sairaanhoitoa. Moni asiakas tarvitsee moniammatillista arviointia. Väestön ikääntyminen lisää palvelujen tarvetta, Ari Korhonen sanoo.

Puheenjohtaja odottaa mielenkiintoista vuotta. Hän luottaa vuorovaikutukseen päätöksenteossa.

– On kuunneltava asiantuntijoita ja perustettava päätökset niihin, hän sanoo.

Kompromissien tekeminen on tullut hänelle tutuksi julkishallinnossa.  – Pitää uskaltaa päättää. Erilaiset näkemykset ovat demokraattisen päätöksenteon peruspilari, eikä niitä ole syytä pelätä, hän sanoo.