Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 28.11.2017 12.16

Kuvantamispalvelut laajenevat Uudessakaupungissa

Avainsanat:

Sairaanhoitopiirin potilasasiakas pääsee kuvantamistutkimukseen entistä useammin lähisairaalaan. Uusimpana alkavat tietokonetomografiatutkimukset Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks) Vakka-Suomen sairaalassa 28. marraskuuta.

Tanja Valmunen ja Emilia Tikka

Kuva: Radiologian erikoislääkäri Tanja Valmunen ja osastonhoitaja Emilia Tikka valmistelivat uuden tt-laitteen tuloa Vakka-Suomen sairaalaan. Kuva: Suvi Vainio.

Lähes kaikki kuvantamistutkimukset ovat tarjolla Tyks Kantasairaalan lisäksi Salon, Loimaan ja uusimpana Uudenkaupungin sairaaloissa. Varsinais-Suomen kuvantamiskeskuksen (VSKK) radiologit tulkitsevat kuvat. He pystyvät sähköisen arkiston ja yhteyksien avulla työskentelemään etäisyyksien rajoittamatta.

– Tutkimusten laatu on samanlainen kaikilla osastoillamme. Lähisairaaloiden ehdottomana etuna on lisäksi, että tutkimukseen pääsee nopeasti, eikä parkkipaikoista yleensä ole pulaa, ylihoitaja Helena Luotolinna-Lybeck sanoo.

Vakka-Suomen sairaalassa ovat kaikki kuvantamislaitteet uusia. Perusröntgen- ja ultraäänikuvauslaitteet on uusittu tänä vuonna.  Uudelle tietokonetomografialaitteelle (tt) on remontoitu huone vanhan kuvaushuoneen paikalle. Uuden laitteen kustannus, puoli miljoonaa euroa, sisältää remonttikulut.

Sairaanhoitopiirin sairaaloiden kiinteitä kuvantamispalveluita täydentää magneettirekka, joka vierailee kussakin lähisairaalassa viikoittain.

Palvelua läheltä

Emilia Tikka ja Tanja Valmunen

Kuva: Emilia Tikka ja Tanja Valmunen ovat tyytyväisiä kuvantamisen kokonaan uusittuun laitteistoon. Kuvan perusröntgen korvasi kaksi vanhaa laitetta.

Entistä monipuolisemmat kuvantamisen palvelut merkitsevät koko Vakka-Suomen sairaalalle paljon. Tietokonetomografiaan tulevat ovat kokonaan uusi potilasryhmä. Alueen asukkaita voidaan palvella entistä paremmin.

– Esimerkiksi iäkkäille potilaille on helpotus päästä tutkimukseen omaan lähisairaalaan. Tt-tutkimusta voidaan käyttää muistisairauksien tutkimiseen. Muita potilasryhmiä ovat esimerkiksi syöpä-, keuhko-, ja korvapotilaat. Monilla heistä hoitava lääkäri käy täällä sairaalan poliklinikalla. Odotamme potilaita myös vuodeosastoilta ja päivystyksestä. Näin potilaan ei tarvitse välttämättä lähteä lainkaan Turkuun, radiologian erikoislääkäri Tanja Valmunen Vakka-Suomen sairaalasta kertoo.

Jos potilas joutuu nukutusta vaativaan leikkaukseen tai esimerkiksi sädehoitoon, se tehdään Tyksin Kantasairaalassa Turussa.

Vakka-Suomen sairaalassa uuden laitteen käyttöönottoon on valmistauduttu huolellisesti. Röntgenosastolla työskentelevät kuusi röntgenhoitajaa ovat käyneet muissa VSKK:n yksiköissä sekä Satakunnan sairaanhoitopiirin sairaaloissa tutustumassa tt-työskentelyyn. Ensimmäisten viikkojen aikana mukana on myös yksi lisäröntgenhoitaja VSKK:sta.

Vakka-Suomen sairaalan kuvantamispalvelut päivystävät arki-iltaisin kello 21:een sekä viikonloppuisin kello 9–21, jolloin lähisairaala päivystää.

Proteesi ei haittaa kuvausta

Uusi tt-tutkimuslaite sisältää erikoisohjelman, jonka ansiosta voidaan vähentää potilaan sisäisen metalliesineen aiheuttamaa häiriötä kuvissa. – Saamme laadullisesti parempia kuvia tällä ohjelmalla, jos potilaalla on esimerkiksi nivelproteesi, Valmunen kertoo. 

Hän pitää mahdollisena, että uusi laite tuo kuvantamispotilaita Vakka-Suomeen lähikuntia kauempaakin, esimerkiksi Turusta.

Ensimmäinen potilas

Maija Lindroth ja Tuija Jussila

Ensimmäistä kuvausta tekemässä röntgenhoitajat Maija Lindroth (vas.) ja Tuija Jussila. Kuva: Tanja Valmunen.

Vakka-Suomen sairaalan uuden tt-tutkimuslaitteen ensimmäinen potilas 28.11. oli uusikaupunkilainen Timo Tanner. Hänelle tutkimukseen pääsy kotikaupungissa oli merkittävää myös sen vuoksi, että hän oli aloitteentekijänä sairaalan tt-laitehankinnassa alun perin. Nykyisin eläkepäiviä viettävä Tanner työskenteli radiologina ja ylilääkärinä Uudenkaupungin röntgenissä.
----

Tietokonetomografia (tt tai ct) eli tietokonekerroskuvaus on tutkimus, jossa röntgensäteiden avulla otetaan poikkileikekuvia halutulta alueelta.

Varsinais-Suomen kuvantamiskeskus (VSKK) on yksi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin Tyks-Sapa liikelaitoksen palvelualueista. Vuodenvaihteen organisaatiomuutoksessa Tyks-Sapa lakkautetaan ja kuvantaminen siirtyy Tyksin omaksi toiminnaksi.

----

Teksti: Tyks viestintä / Suvi Vainio