Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 30.1.2015 12.16

Leikkauspotilaillemme valmistautumis- ja kuntoutumisohjeet

Avainsanat:

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri on julkaissut internetsivustollaan kattavat ohjeet leikkaukseen valmistautuville ja niistä kuntoutuville potilaille.

Leikkausosaston henkilökuntaa ryhmäkuvassa. 

Leikkaus on aina uusi tilanne, joka synnyttää monia kysymyksiä. Sivustolle koottujen tietojen tarkoituksena on tukea potilasta, jotta hän pystyisi turvallisin mielen valmistautumaan leikkaukseen ja kuntoutumaan siitä.

Potilaan leikkaus on aina läheisillekin merkityksellinen tilanne, jossa he joutuvat opettelemaan uusia asioita ja osallistumaan potilaan kuntoutumisen tukemiseen. Potilaan läheiset voivat myös hyödyntää sivuston tietoa.

Sivuilta löytyy tietoa muun muassa

  • leikkaukseen valmistautumisesta
  • leikkauspäivän tapahtumista
  • kivunhoidosta
  • toipumisesta ja kuntoutumisesta
  • hoitavan yksikön yhteystiedot.

Sivusto on vapaasti kaikkien käytettävissä. Sivuston kautta voidaan vastata sähköpostilla yleisluontoisiin kysymyksiin. Huomionarvoista on, että sähköpostiyhteys ei ole suojattu. Henkilökohtaisiin kysymyksiin ei siis voida sivuston kautta vastata.

Sivustosta on tekeillä myös ruotsinkielinen versio.

Sivusto on kehitetty ja testattu Katja Heikkisen väitöskirjassa (2011): Cognitively Empowering Internet-based Patient Education for Ambulatory Orthopaedic Surgery Patients. Annales Universitatis Turkuensis, Medica-Odontologica D 973. Turun Yliopisto.

Sivuston sisällön ovat tarkistaneet ja päivittäneet sairaanhoitajat ja lääkärit Tyksin Vakka-Suomen sairaalan kirurgian osastolta, Tyksin Loimaan sairaalan kirurgiselta osastolta ja päiväkirurgisesta yksiköstä sekä Tyksin Artron päiväkirurgian ja käsikirurgian yksiköistä yhdessä kehittämispalvelut-yksikön asiantuntijoiden kanssa. ​

Tutustu ohjeisiin!