Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 28.11.2019 12.16

Maailman AIDS-päivää vietetään 1. joulukuuta

Avainsanat:

Suomessa elää noin 3600 HIV-positiiviseksi diagnosoitua henkilöä. Lisäksi arviolta noin 500 henkilöä on saanut tartunnan, mutta ei tiedä sitä. Viime vuosina Suomessa on todettu vuosittain noin 150–170 uutta HIV-infektiota.

HIV-infektiota voi sairastaa täysin oireettomana jopa kymmenen vuotta ennen kuin se johtaa hoitamattomana oireiseen AIDS-vaiheeseen. Infektiot olisi tärkeää löytää jo oireettomassa vaiheessa ja aloittaa hoito mahdollisimman varhain. Jopa joka toinen HIV-tartunta todetaan Suomessa myöhään, vasta vuosien kuluttua tartunnasta.

– Sinä aikana joka neljäs tartunnan saanut on ehtinyt sairauden AIDS-vaiheeseen. HIV-lääkityksellä tartunnan saaneen eliniän ennuste on sama kuin HIV-negatiivisella, kertoo Tyksin infektiotautien vastuualueen ylilääkäri, professori Jarmo Oksi.

Pienet enkelipatsaat pitelevät kondomeita.

Joulukoristeita Tyksin sukupuolitautien poliklinikalla.

HIV-positiivisista nykyään noin 40 prosenttia on tartuntahetkelläkin jo yli 50-vuotiaita. HIV-lääkityksellä voidaan estää myös uusia tartuntoja. Kuluvan vuoden aikana koko maan lukuja katsoessa näkyykin merkkejä siitä, että uusien tartuntojen määrä olisi kääntynyt laskuun, kun yli 90 prosenttia tiedetyistä tapauksista on tehokkaalla lääkityksellä.

Maahanmuuttajien osuus tartunnoista on Suomessa vakiintunut 2010-luvulla yli puoleen vuosittain todetuista uusista tapauksista. Ulkomaalaistaustaiset tartunnan saaneet edustavat kymmeniä eri kansallisuuksia. He ovat pääasiassa lähtöisin maista, joissa HIV:n esiintyvyys on korkeampaa kuin Suomessa.

– Tilastojen mukaan heistä valtaosa on saanut tartuntansa heteroseksissä lähtömaassaan, mutta myös muilla tartuntatavoilla ja Suomessa saatuja tapauksia todetaan. Verituotteiden kautta ja äidistä lapseen tapahtuneita tartuntoja on raportoitu Suomessa vain vähän, sanoo Oksi.

Jarmo Oksi.

Tyksin infektiotautien vastuualueen ylilääkäri, professori Jarmo Oksi.

Valtaosa näistä tartunnoista on lähtöisin ulkomailta. Vuoden 1985 jälkeen, jolloin luovutetun veren HIV-testaus aloitettiin maassamme, Suomessa ei ole todettu verituotteiden kautta saatuja tartuntoja. Raskauden aikaisella seulonnalla ja lääkityksellä pystytään tehokkaasti estämään äidistä lapseen tapahtuvat tartunnat. Suomessa ei ole raportoitu yhtään äidistä lapseen tapahtunutta tartuntaa tilanteissa, joissa äidin tartunta on todettu joko ennen raskautta tai raskauden ajan seulonnoissa ja äiti ja lapsi ovat saaneet asianmukaisen estolääkityksen.

Oletko harrastanut joskus seksiturismia?

Suomalaiset matkailevat paljon ja toisinaan haetaan myös seksielämyksiä. Kondomisuojaus tällöin on tietenkin tärkeää, mutta ei aina toteudu. Suurin osa suomalaisten HIV-tartunnoista saadaan ulkomailta.

– Jos matkalla on ollut suojaamatonta seksiä, kannattaa tietää, että heti matkan jälkeen tehty testaus saattaa vielä olla negatiivinen, vaikka tartunnan olisikin saanut. HIV-testi täytyykin tehdä uudestaan, kun mahdollisesta tartunnasta on kulunut 1-3 kuukautta, sanoo Oksi.

HIV-testiin voi Turussa hakeutua terveysasemille, sukupuolitautien poliklinikalle, opiskelija- ja työterveyshuoltoon sekä järjestöjen pyörittämiin testauspaikkoihin. Anonyymeja, maksuttomia pikatestejä tehdään Turussa tiistaisin klo 17-19 SPR:n tiloissa Yliopistonkadulla.

Mikä on Suomen lähialueiden tilanne?

Uusia HIV-tartuntoja oli Euroopassa historiallisen paljon viime vuonna, ECDC:n ja WHO:n raportti toteaa. Niitä löytyi viime vuonna 160 000. Se on 37 prosenttia enemmän kuin 2008. Määrät ovat aivan eri luokkaa kuin YK:n tavoite vuodelle 2020.

– Uusien tartuntojen pitäisi vähentyä 78 prosenttia, että tavoite saavutettaisiin. Tartunnat lisääntyvät etenkin WHO:n Euroopan-toimiston alueen itäosissa. Suurin osa kasvusta tulee Venäjältä ja Ukrainasta. Venäjältä ei ole tuoreita tietoja, mutta toisaalla WHO arvioi, että uusia tartuntoja olisi noin 100 000 vuodessa, sanoo Oksi.

Ukrainassa todettiin yli 15 000 uutta HIV-tartuntaa viime vuonna. Idässä todetaan myös monia tapauksia, jotka ovat jo edenneet AIDS:iksi. Tauti todetaan myöhään, ja taudin löydyttyä lääkitys alkaa myöhään eikä tavoita kaikkia, raportti luettelee. Lisääntymistä nähdään myös Suomen lähialueilla. Virossa tartunnat vähenevät, mutta väestöön suhteutettuna niitä oli viime vuonna kuitenkin viisinkertainen määrä Suomeen verrattuna. Latviassa ja Liettuassa tartunnat lisääntyvät. Euroopan eri laidat poikkeavat myös siinä, miten tartunta saadaan. Länsilaidalla yleisin tartuntareitti on miesten välinen seksi, itäreunalla taas heteroseksi. Koko Euroopan alueella yli puolet HIV-tartunnoista todetaan myöhään.

HIV-testin voi tehdä myös kotona

Taudin toteamisen helpottamiseksi Suomen markkinoille tuli loppukesällä kotitesti, jonka voi ostaa apteekista tai Hivpointin verkkokaupasta. Testi maksaa 40–50 euroa.

– Testejä lähtee päivittäin tasaisesti eri puolille Suomea, Hivpointin toimitusjohtaja Jukka Keronen kertoo. Kysyntä on ollut sellaista kuin odotimme. Arvelimme, että vuodessa voisi mennä tuhansia testipakkauksia, jotka löytäisivät muutaman kymmenen tartuntaa.

Tietoja löytyneistä tartunnoista ei ole, koska kotitestin tulos pitää varmistaa terveyskeskuksessa.

Yleisin tartuntatapa on heteroseksi

Tapauksista, joissa tartuntatapa on tiedossa, heteroseksin osuus on lähes kaksinkertainen verrattuna miestenväliseen seksiin. Silti miesten HIV-infektioista yli puolet on saatu miesten välisen seksin välityksellä.

– Pistoshuumekäytön seurauksena tulleiden tartuntojen osuus uusista HIV-infektioista on vain noin 3-5 prosenttia - kiitos tehokkaan ruiskujen ja neulojen vaihto-ohjelman ja vaihtopisteiden HIV-testauksen, sanoo Oksi.

HIV-infektioon on olemassa estolääkitystä

Uusin keino ehkäistä tartuntoja on HIV-altistusta edeltävä lääkehoito eli Prep. Se on turvallinen ja kustannustehokas tapa ehkäistä HIV-tartuntoja esimerkiksi seksityöntekijöillä, seksiturismia harrastavilla sekä miehillä, joilla on seksiä miesten kanssa.

– Prep-hoidon teho on osoitettu useissa tutkimuksissa. Prep-hoitoa ennen ja tietyin välein sen käytön aikana täytyy testata, ettei ole HIV-positiivinen. Prep-lääkityksestä saa tietoa sukupuolitautien poliklinikalta ja infektiotautien poliklinikalta, sanoo Oksi.

Lääkitty HIV ei tartu

Koska asenteet HIV:iä kohtaan eivät vielä ole ehtineet tarpeeksi muuttua, vaikuttaa HIV-infektio tartunnan saaneen elämään psykososiaalisesti enemmän kuin pitäisi. Uudet tutkimustulokset ovat kuitenkin oleellisesti vähentäneet HIV:n seksielämään heijastuvaa vaikutusta. Säännöllisellä lääkityksellä olevan HIV-positiivisen potilaan virusmäärä pystytään veressä pitämään alle mittauskynnyksen ja seurannassa tämä todennetaan toistuvilla mittauksilla. Tutkimuksissa on osoitettu, että tällöin HIV ei tartu suojaamattomassakaan yhdynnässä.

Maailman HIV-positiivisista ihmisistä toimivaa lääkitystä saa noin 60 prosenttia.

– Lääkitystä saavien osuutta on kuitenkin onnistuttu jatkuvasti lisäämään. Suomessa lähes 100 prosenttia HIV-diagnoosin saaneista on lääkityksellä, sanoo Oksi.

Kenen kannattaa mennä HIV-testiin?

  • Henkilöt, jotka ovat saaneet jonkin muun sukupuolitautitartunnan.
  • Riskikäyttäytyjät: Ilman kondomisuojausta seksiä satunnais(t)en kumppaneiden kanssa harrastavat, seksityöntekijät, suonensisäisiä huumeita käyttävät.
  • Henkilöt, jotka ovat sairastuneet ilman tiedettyä puolustuskyvyn heikkoutta joihinkin seuraavista sairauksista: vyöruusu nuorehkolla ihmisellä, suun uusiva sammas tai ruokatorven hiivasienitulehdus, uusiva tai hyvin hankalahoitoinen keuhkokuume, hankala tai herkästi uusiva herpesvirusinfektio.
  • Henkilöt, jotka ovat muuttaneet Suomeen maista, joissa HIV:n esiintyvyys on selvästi Suomea korkeampi.
  • Testiin voi mennä myös vain "varmuuden vuoksi".

 

Tyks sukupuolitautien poliklinikan verkkosivut