Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 26.1.2021 15.47

Maskittomuus johtanut massa-altistuksiin Varsinais-Suomessa – koronan leviämisen estamiseksi annetut suositukset pysyvät

Avainsanat:

– koronan leviämisen estämiseksi annetut suositukset pysyvät

Varsinais-Suomen suositukset koronan leviämisen estämiseksi pysyvät voimassa aiemmin suunnitellusti 7. helmikuuta asti. Tiistaina kokoontunut koronakoordinaatioryhmä on huolissaan siitä, että maskeja ei kaikin osin käytetä suositusten mukaisesti.

Varsinais-Suomi on yhä leviämisvaiheessa. Tautitilanne ei mahdollista suositusten purkua miltään osin.

– Koronatapausmäärissä on viikkojen 2–3 vaihteessa ollut piikki. Jos tämänkaltaisia hypähdyksiä tulee enemmän, on trendi erittäin huolestuttava, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala sanoo.

Ilmaantuvuusluku Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella on jälleen noussut sadan tuntumaan. Tiistaina 26. tammikuuta se oli 96,7, kun vielä viikko sitten kahden viikon ilmaantuvuusluku sataatuhatta asukasta kohden oli 85,2. Myös positiivisten osuus testatuista on noussut. Nyt se on 3,6 prosenttia. Tyksissä on hoidettavana yhdeksän koronapotilasta.

Noin 350 altistunut koronalle kouluissa

Varsinais-Suomen kunnissa koulujen massa-altistukset ovat jatkuneet. Perusopetuksessa eri kunnissa pelkästään viikolla kolme koronalle altistui yhteensä noin 350 oppilasta. Nämä altistukset liittyvät 14 todettuun koronavirustartuntaan.  

– Suuri altistusmäärä johtuu osin siitä, että maskeja ei oltu käytetty. Olen huolissani, että osa yläkoululaisista ja työikäisistä suhtautuu maskien käyttöön näin huolettomasti, Esa Rintala sanoo.

Kansallisen suosituksen mukaisesti kaikki perusopetuksen oppilaat kuudensista luokista ylöspäin käyttäisivät maskia. Varsinais-Suomessa paikallinen suositus on lisäksi, että epidemiologisesti hankalilla alueilla maskia käyttäisivät myös 4.–5.-luokkalaiset.

– Maskeilla suojautuminen on tarpeen aivan kaikissa tilanteissa, joissa kahden metrin turvaväliä ei voida pitää. Tämä on edellytys sille, että normaalitilanteeseen pystytään aikanaan palaamaan. Ei siis lipsuta nyt, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä kannustaa.

Massa-altistuksia ja tartuntaryppäitä on todettu lisäksi hoivalaitoksissa, aikuisten kilpaurheilussa ja työpaikoilla. Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä muistuttaa työnantajia, että valtakunnallinen etätyösuositus on edelleen voimassa.

Sosiaali-ja terveysministeriö: Etätyöt koronavirustilanteessa

Varsinais-Suomessa kahdeksan virusmuunnostartuntaa

Viikolla kolme Turun satamassa ja lentokentällä tehtiin liki 200 koronatestiä. Niissä ilmeni 12 koronatapausta. Maakunnassa kirjattiin yhteensä 26 ulkomailta tuotua tartuntaa. Edeltävällä viikolla testeissä ilmeni 36 ulkomaista tartuntaa. Virusmuunnoksia on Varsinais-Suomessa tavattu kahdeksan kappaletta, joiden lisäksi on kaksi epäilyä vielä varmistamatta. Kaikilla kahdeksalla variantilla on yhteys ulkomaille.

Tartuntalähteiden tunnistamisessa tehty työ on Varsinais-Suomen kunnissa jatkunut korkeatasoisena. Jo 82 prosenttia tartunnan lähteistä saadaan selvitettyä.

– Tunnistusprosentti on ilahduttavan korkea. Jäljitysmekanismi toimii hyvin, vaikka tapauksia on paljon, ylilääkäri Rintala sanoo.

Uudet muuntuneet koronavirusvariantit tarttuvat ja leviävät aiempaa koronavirusvarianttia nopeammin. THL suosittaa yli kahden metrin turvaväliä muihin ihmisiin: Muuntunut koronavirus tarttuu herkemmin – pidä yli kahden metrin turvaväli

Koronavirusrokottaminen etenee rokotteiden saatavuuden mukaisesti

Maanantaihin 25.1. mennessä Varsinais-Suomessa ensimmäisen koronavirusrokoteannoksen on saanut:

  • Koronaan liittyvää työtä tekevästä ja terveydenhuollon kriittisestä henkilökunnasta noin 64 prosenttia
  • Iäkkäiden asumispalvelujen henkilökunnasta noin 63 prosenttia
  • Iäkkäiden asumispalvelujen asukkaista noin 71 prosenttia
  • 80-vuotiaista ja sitä vanhemmista noin 10 prosenttia

Kaikkiaan Varsinais-Suomessa on annettu noin 13 500 ensimmäisen vaiheen koronavirusrokotetta.

Rokotetta on kansallisen rokotusjärjestyksen mukaisesti kohdennettu niille ryhmille, jotka sitä eniten tarvitsevat. 

– Rokotteiden saatavuus vaikuttaa rokotusten etenemiseen. Lähiviikkoina kerran rokotettujen määrän kasvu todennäköisesti tästä syystä valitettavasti hidastuu, Mikko Pietilä sanoo. 

Rokotuksia annetaan valtioneuvoston asetuksen ja THL:n rokotusjärjestysesityksen mukaisesti. Tiedot raportoidaan kootusti THL:n rokotusrekisteriin.