Hoppa till huvudinnehåll

Pressmeddelande Published on 26.1.2021 15.50

Försummelse att använda munskydd ger massexponeringar i Egentliga Finland – rekommendationerna för att stoppa coronaspridningen ändras inte

Nyckelord:

– rekommendationerna för att stoppa coronaspridningen ändras inte

Rekommendationerna för att stävja coronaspridningen i Egentliga Finland bibehålls enligt plan oförändrade t.o.m. 7 februari. Den regionala coronasamarbetsgruppen sammanträdde på tisdagen och uttryckte sin oro för att munskydd inte används till alla delar enligt rekommendationerna.

Coronaviruset i Egentliga Finland befinner sig fortfarande i fasen för samhällsspridning. Pandemiläget tillåter inga lättnader i rekommendationerna.

I skiftet mellan vecka 2 och vecka 3 sågs en topp i förekomsten av coronasmittor. Om sådana plötsliga toppar ses oftare, är det fråga om en mycket oroväckande trend, säger överläkare Esa Rintala som ansvarar för smittsamma sjukdomar i Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.

Inom Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt har incidensantalet åter stigit till omkring etthundra. På tisdagen 26 januari var incidenstalet som anger antalet nya coronasmittor under de två föregående veckorna per 100 000 invånare 96,7 medan talet bara för en vecka sedan var 85,2. Också andelen positiva testresultat av alla tester har stigit. Nu är andelen 3,6 procent. Antalet patienter som vårdas för coronasjukdom uppgår nu i Åucs till nio.

Cirka 350 personer har exponerats för coronasmitta i skolorna

Massexponeringarna för smittan har fortsatt i skolorna i Egentliga Finland. I grundutbildningen har bara under vecka 3 totalt ca 350 elever exponerats för corona i våra kommuner. Dessa exponeringar hör ihop med 14 säkerställda coronasmittfall.

– Det höga antalet exponerade individer beror delvis på att munskydd inte har använts. Jag är oroad över att en del av eleverna i högstadiet och av den arbetsföra befolkningen inställer sig så bekymmerslöst till användningen av munskydd, säger Esa Rintala.

Enligt den nationella rekommendationen ska alla elever från och med grundskolans sjätte klass använda munskydd. Regionalt rekommenderas dessutom i Egentliga Finland att också elever i klass 4 och 5 skulle använda munskydd i områden där den epidemiologiska situationen är svår.

– Var och en bör skydda sig och andra genom användning av munskydd om det inte är möjligt att hålla 2 meters skyddsavstånd till närmaste människa. Detta är en förutsättning om vi ska kunna återgå till normalläge i sinom tid. Vi måste hålla oss principfasta nu, uppmanar Mikko Pietilä chefsöverläkare vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.

Dessutom har massexponeringar och smitthärdar konstaterats i vårdhem, inom tävlingsidrotten för vuxna och på arbetsplatserna. Egentliga Finlands coronasamarbetsgrupp påminner arbetsgivarna om att den nationella rekommendationen om distansarbete är fortfarande i kraft.

Social- och hälsovårdsministeriet: Distansarbete under coronavirussituationen

Åtta fall av virusvarianten i Egentliga Finland

Under vecka 3 utfördes knappt 200 coronatester i Åbo hamn och på flygfältet. Detta resulterade in 12 positiva coronatestfynd. Totalt har man inom landskapet konstaterat 26 coronasmittor som härstammar från utlandet. Under veckan innan konstaterades 36 smittfall som importerats från utlandet. Åtta fall av coronavirusmutationen har konstaterats i Egentliga Finland. Dessutom finns det två misstänkta fall som ännu måste bekräftas. Alla åtta fall är kopplade till utlandet.

Det högklassiga arbetet för att identifiera smittkällorna i kommunerna i Egentliga Finland har fortsatt. Inte mindre än 82 procent av smittkällorna har kunnat spåras.

– Denna procentsiffra är glädjande hög. Spårningen fungerar väl, trots att fallen är många, säger överläkare Rintala.

De nya coronavirusvarianterna smittar och sprider sig snabbare än den tidigare coronavirusvarianten. Institutet för hälsa och välfärd THL rekommenderar att man ska hålla ett säkerhetsavstånd på minst två meter till närmaste människa. Det muterade coronaviruset smittar lättare – håll ett säkerhetsavstånd på mer än två meter

Vaccinationsarbetet mot coronaviruset fortsätter i den takt vaccin finns

Per måndagen 25.1.2021 är vaccinationsstatistiken för Egentliga Finland följande:  

  • Av personalen som har coronarelaterat arbete och som arbetar med kritiska hälsovårdsfunktioner har ca 64 procent vaccinerats
  • Av personalen som arbetar med äldreboendeservice har ca 63 procent vaccinerats
  • Av boende inom äldreboendeservicen har ca 71 procent vaccinerats
  • Av personer som är 80 år och äldre har ca 10 procent vaccinerats.

Totalt har ca 13 500 första coronavaccinationer gjorts i Egentliga Finland.

Vaccinationerna har enligt den nationella vaccinationsordningen fokuserats på de grupper som behöver vaccination mest.

– Tillgången på vaccin påverkar vaccinationstakten. Därför kommer antagligen vaccinationstakten för andra dosen för dem som fått första dosen att fördröjas under de närmaste veckorna, beklagar Mikko Pietilä.

Vaccinationerna mot corona ges i enlighet med statsrådets författning och THL:s utlåtande om vaccinationsordningen. Informationen sammanfattas på Institutet för hälsa och välfärd THL:s webbsida: Lägesöversikt om coronaviruset.